Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2017,
9.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017 risi Žiga Pance

Četrtek, 4. 5. 2017, 9.45

6 let, 6 mesecev

Žiga Pance pred SP

Žiga Pance: Vsi smo na trnih, komaj čakamo, da se prvenstvo začne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Žiga Pance | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Vsi smo na trnih, komaj čakamo, da se prvenstvo začne," je nestrpen napadalec slovenske hokejske reprezentance Žiga Pance, ki je danes zjutraj odpotovala na svetovno prvenstvo elitne divizije v Parizu. Že v soboto se bodo on in njegovi soigralci udarili s Švico.

Žiga Pance je eden tistih slovenskih hokejistov, ki se je z najboljšimi reprezentancami sveta že bojeval, tako na svetovnih prvenstvih elite kot tudi na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Strahu ali skrbi pred vnovičnim, zanj že četrtim, nastopom med šestnajstimi najboljšimi hokejskimi vrstami sveta, ni, še pravi.

"Verjamem, da si tam zaslužimo igrati, treba pa bo to zdaj tudi dokazati na ledu"

"S to skupino se srečamo praktično vsako drugo leto. Nekaj neznank je, ampak, da bi se česa bali ... Mislim, da ne. Verjamem, da si tam zaslužimo igrati, treba pa bo to zdaj tudi dokazati na ledu. Odigrati en super turnir in izpolniti primarni cilj, ki je seveda obstanek v tej skupini."



Rise v Parizu čaka sedem tekem in če na obračunih s hokejskimi velesilami Kanado, Finsko in Češko rezultatskega pritiska ne bo, bo povsem drugače na tekmah z Norveško, Belorusijo in Francijo. Švica je na lestvici leta 2016 sedma reprezentanca sveta, ne spada v čisto špico, se pa bo bržčas borila za četrtfinale in ne za obstanek.

"Zdaj nas vsi že dodobra poznajo"

"Tekme z najboljšimi reprezentancami imajo nek čar. So težke, naporne, ampak je lepo igrati proti zvezdnikom. Mislim, da ni igralca, ki se ne bi želel pomeriti z najboljšimi," pravi 28-letni Ljubljančan in dodaja: "Na vsako tekmo se bomo pripravili optimalno in jo poskušali dobiti, se pa seveda zavedamo, kakšen je naš domet."

Norveška, Belorusija, Francija? "S temi bodo odločilne tekme in borba za obstanek. Na teh bomo morali odigrati eno zelo disciplinirano igro. Te reprezentance smo v preteklosti že premagovali, ampak to je nov turnir, nova sezona, zdaj nas vsi že dodobra poznajo in tudi mi bomo morali natančno analizirati njihove tekme ter videti, kje se jih da ujeti."



Vse tri omenjene reprezentance bodo kljub vsemu velik izziv in vse tri so na jakostni lestvici Mednarodne hokejske zveze (IIHF) pred Slovenijo. Ta je leto 2016 končala na 15. mestu, Belorusija na 9., Norveška 11. in Francija 14. Je pa seveda vselej vprašanje, s kako močnimi ekipami bodo nastopile.

"Upam, da se bomo tudi tokrat potrudili po naših najboljših močeh, da bo vsak posameznik odigral tisto vlogo, ki jo mora in bodo prišli do pozitivnega rezultata." | Foto: Vid Ponikvar "Upam, da se bomo tudi tokrat potrudili po naših najboljših močeh, da bo vsak posameznik odigral tisto vlogo, ki jo mora in bodo prišli do pozitivnega rezultata." Foto: Vid Ponikvar

Da bo vsak posameznik odigral tisto vlogo, ki jo mora

Francozi kot gostitelji skupine B prvenstva težav z odpovedmi najboljših igralcev bržčas niso imeli, Norvežani so v kadrovskem pogledu vselej stabilni, Belorusija pa je večna neznanka. "V prejšnjih letih so imeli Belorusi bolj ali manj igralce iz lige KHL, tudi na kvalifikacijah za olimpijske igre. Ampak na teh smo jih presenetili, oziroma odigrali res super tekmo in jih zasluženo premagali," se je Pance spomnil lanskega uspeha iz Minska in druge zaporedne uvrstitve risov na olimpijki turnir.

"Upam, da se bomo tudi tokrat potrudili po naših najboljših močeh, da bo vsak posameznik odigral tisto vlogo, ki jo mora in bodo prišli do pozitivnega rezultata," je dodal hokejist, ki si je v prejšnji sezoni kruh služil v celovškem KAC-u.

Končni seznam slovenske reprezentance za SP:

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte