Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz SP v hokeju 2017 Mitja Robar

Torek, 2. 5. 2017, 11.00

6 let, 7 mesecev

Mitja Robar pred SP

Mitja Robar: Naša edina možnost je, da igramo kot ekipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Mitja Robar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Reprezentance, ki bodo na prvenstvu, neprestano igrajo hokej na najvišji ravni, nam pa ravno to manjka," je še pred odhodom na zaključni del priprav v Rusijo potarnal branilec slovenske hokejske reprezentance Mitja Robar. So risi v Sankt Peterburgu dobili, kar so potrebovali?

Do prve tekme slovenske reprezentance na letošnjem svetovnem prvenstvu elitne divizije v Parizu je le še pet dni. Risi so priprave na turnir sklenili v St. Peterburgu v Rusiji, kjer so se pomerili z izbranima vrstama Norveške in Rusije do 25 let in se tako poskušali prilagoditi na hitro igro, ki jih čaka v obračunih s svetovno hokejsko elito.



"Hvala bogu za ti dve tekmi v Rusiji"

Kako pomembni so primerni tekmeci v pripravah, nam je pojasnil Mitja Robar. "V preteklosti smo v pripravah igrali s Hrvati, Japonci … Te tekme realno niso primerljive s tistim, ki te čakajo na prvenstvu elitne divizije. Ko prideš tja in se na prvi tekmi, ki je dejansko lahko že odločilna in igraš z nasprotnikom, ki je na papirju med najlažjimi, še iščeš in navajaš na tisto raven hokeja, je že prepozno."

Turnir v Rusiji je bil namenjen ravno temu, da se slovenski oklepniki navadijo na hitrejši hokej in vsaj mlada ruska vrsta, sestavljena iz igralcev lige KHL, jim je dala ravno to, kar so iskali. "Hvala bogu za ti dve tekmi v Rusiji," pravi Robar.



Pred 34-letnim Mariborčanom je že šesto svetovno prvenstvo elitne divizije. Se bo tokrat z risi veselil obstanka? | Foto: Vid Ponikvar Pred 34-letnim Mariborčanom je že šesto svetovno prvenstvo elitne divizije. Se bo tokrat z risi veselil obstanka? Foto: Vid Ponikvar Predobri za divizijo I in preslabi za elito

Vsakoletne selitve iz divizije I v elitno in nazaj so utrujajoče, zaradi razlik v kakovosti igre pa so tudi nekakšen začaran krog, iz katerega je izjemno težko pobegniti. Predobri za divizijo I in preslabi za elito, pojasnjuje Robar: "V diviziji I smo mi tisti, ki narekujemo tempo, mi smo tisti, ki nadzorujemo tekmo in kljub napakam nam večinoma uspe dokazati, da smo kakovostnejši."

"Hitro si kaznovan za vsako neumnost"

"Med elito je drugače. Mi smo tisti, ki lovimo. Intenzivnost hokeja je izjemna, ves čas si pod pritiskom, popuščanja ni, časa pa ima igralec precej manj. In to je tista velika razlika med divizijama, koliko časa imaš na voljo, da narediš potezo. O napakah pa niti ni treba izgubljati besed. Hitro si kaznovan za vsako neumnost. To je povsem druga raven hokeja."



"Zagotovo nimamo takšne globine, kot jo imajo veliki"

"V tej druščini spadamo med slabše ekipe. Tega ne razumite, kot da se ne cenimo, ampak je treba ostati realen. Zagotovo nimamo takšne globine, kot jo imajo veliki. To ni nobena skrivnost," še pravi hokejist, ki je letos s Celovcem v finalu lige EBEL izgubil proti Dunaju, njegov recept za spopad z močnejšimi in hitrejšimi pa je: "Naša edina možnost je, da igramo kot ekipa. Da smo močni ekipno. V tem je naša kakovost."



"Treba je biti samozavesten in tudi malo predrzen"

Čeprav se slovenski hokejisti zavedajo, kakšni izzivi jih v prihodnjih dveh tednih čakajo v Parizu, in o tekmecih iz hokejskih velesil govorijo spoštljivo, hkrati tudi vedo, da se jih ne smejo ustrašiti. Združiti morajo na videz nezdružljivo: igrati sproščeno in uživati, hkrati pa ostati resni in disciplinirani.

"Treba je biti samozavesten in tudi malo predrzen, dober rezultat pa se doseže samo z neizprosno borbo. A ta cilj ti lahko hitro podre že najmanjša napaka. Hitro lahko dobiš nekaj zadetkov in se znajdeš v izgubljenem položaju," opozarja 34-letni Mariborčan, ki bo nastopil na šestem svetovnem prvenstvu elitne divizije.

Samozavestni slovenski oklepniki bodo že v soboto Švico napadli na vso moč.  | Foto: Vid Ponikvar Samozavestni slovenski oklepniki bodo že v soboto Švico napadli na vso moč. Foto: Vid Ponikvar



Podcenjevanja bo po dveh uvrstitvah na OI bržčas manj

Že v soboto bodo risi palice prekrižali s Švicarji. Primeren tekmec za začetek prvenstva? Premagljiv? "Gremo iz tekme v tekmo. Zagotovo bo prisotno tudi podcenjevanje. Mogoče letos malo manj, glede na to, da smo se že drugič zapored uvrstili na olimpijske igre, ampak v podzavesti nas te reprezentance zagotovo ne jemljejo tako resno. Že na prvi bomo iskali našo priložnost. Treba je biti malo predrzen in verjeti v to, da lahko premagamo tudi Švico."

Končni seznam slovenske reprezentance za SP:

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte