Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Pariz SP v hokeju 2017 risi Andrej Tavželj

Torek, 25. 4. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

Andrej Tavželj pred SP

Andrej Tavželj: Na prvenstvu bo odločal psihološki del

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Andrej Tavželj | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

"V diviziji I se lahko marsikatera pomanjkljivost skrije, med elito pa ne," pred bližajočim se svetovnim hokejskim prvenstvom v Franciji in Nemčiji razmišlja slovenski reprezentančni branilec Andrej Tavželj. Poudarja, da bo v boju s hokejsko elito ključna psihološka pripravljenost.

Andrej Tavželj je Slovenijo zastopal na štirih prvenstvih elitne divizije in se vsakokrat z njih selil v nižji rang svetovnega hokeja. Priznava, da ima tega "pingponga" počasi že vrh glave. "Imam občutek, da ti izpadi ves čas nekako visijo nad nami. Mogoče je bilo to pred leti že malce preveč v naših glavah, do zdaj pa smo si že nekajkrat dokazali, da če igramo in zaupamo v to, kar delamo, se lahko vse skupaj obrne tudi nam v prid."



Odločilna bo psihološka pripravljenost in dober začetek SP

Izkušeni branilec iz Kovorja za uspešen spopad z najboljšimi hokejskimi reprezentancami sveta izpostavlja psihološki vidik: "Psihološki del bo zelo pomemben. To, kako trdna bo ekipa skozi celotno prvenstvo, bo odločilen dejavnik. Fizično smo pripravljeni dobro, mislim pa, da nam je vedno manjkal ta psihološki del."

Samozavest za moštvo, ki si je pred dvema letoma priborilo zgodovinski prvi nastop na olimpijskem turnirju in bo nastopalo tudi na igrah prihodnje leto v Pjongčangu, ne bi smela biti več težava, a Tavželj vseeno opozarja, da je za dobro počutje izjemnega pomena dober začetek.

"Na turnirju, kjer je sedem tekem, je zelo pomembno, kako začneš. Prva tekma ti lahko zelo veliko pove za naprej. Če gredo stvari pozitivno, če se igra dobro, če vidiš, da si zraven, je veliko lažje. Če pa začneš malo nihati, to postane psihološki boj, ki ti lahko prinese izpad ali obstanek."

Že prva tekma bo dala ton prvenstvu. Če bo za rise slaba, bo nadaljevanje težko, če bo dobra, bo lažje, meni izkušeni jeseniški branilec. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Že prva tekma bo dala ton prvenstvu. Če bo za rise slaba, bo nadaljevanje težko, če bo dobra, bo lažje, meni izkušeni jeseniški branilec. Foto: Morgan Kristan / Sportida

S poškodbami prihajajo težave

Če se na prvenstvih divizije I pomanjkljivosti v igri še lahko skrijejo in jih reprezentanti nadomestijo z individualno kakovostjo, je med elito vse skupaj precej bolj zahtevno. Igra je hitrejša, natančnejša, vsaki napaki pa hitro sledi kazen. "Zagotovo bodo odločale malenkosti, detajli," je prepričan 33-letnik.

Upa, da bo risom na prvenstvu služilo tudi zdravje: "Če se nam bodo pojavljale te manjše poškodbe, bodo težave. Te lahko hitro pretehtajo. Pomembno je, kako se ti na ledu počutiš iz dneva v dan. Tekme si namreč sledijo hitro, med nekaterimi bo časa za počitek manj kot 24 ur."



Nekoč bodo organizatorji morda bolj prijazni do risov 

Rise na prvenstvu čaka zgoščen ritem napornih tekem, a to je "eden od dejavnikov, na katere nimamo nobenega vpliva," pravi Tavželj, prav obstanek med elito pa bi bil morda način, s katerim bi si risi izboljšali položaj na svetovni lestvici in z njim morda tudi bolj "prijazno" obravnavo organizatorjev naslednjega prvenstva.

"Neugoden razpored tekem je ena stvar, ki nas spremlja ravno zaradi tega, ker smo uvrščeni, kamor smo. V elitni diviziji si med drugim želimo obstati prav zato, da bi se v prihodnje z drugimi kosali v nekih normalnih okoliščinah."

Tavžlja bržčas čaka nov spopad s trdoživimi Norvežani, ki so za rise do zdaj predstavljali domala nerešljivo uganko.  | Foto: Vid Ponikvar Tavžlja bržčas čaka nov spopad s trdoživimi Norvežani, ki so za rise do zdaj predstavljali domala nerešljivo uganko. Foto: Vid Ponikvar

Bo odločala tekma s Francozi? "Bolje, da ne."

Rise v pariški skupini B čaka spopad z reprezentancami Švice, Kanade, Finske, Češke, Belorusije, Norveške in Francije. Zadnja, s katero se bodo tudi pomerili nazadnje, je po rejtingu Sloveniji še najbližje. Bo prav tekma s Francozi odločala o obstanku med elito?

"Na prvenstvu nas čaka sedem tekem in računati na to, da bo zadnja odločilna, ne bi bilo najpametneje," pravi hokejist, ki je v pretekli sezoni igral za francoski Angers. Opozarja, da bodo gostitelji prvenstva nevarnejši kot kadarkoli prej: "Francozi imajo močno ekipo, občinstvo na svoji strani in prepričan sem, da bodo poskušali igrati na najvišji ravni. In tudi verjamem, da bodo." 

"Točke bo treba vzeti že kje prej. Na vsako tekmo bo treba gledati, kot da je najpomembnejša na turnirju. Dejavnik domačega terena lahko prevesi v njihovo prid. Upam, da bomo lahko že prej koga premagali in bomo v zadnjem krogu v položaju, ko bomo sami odločali o svoji usodi."


Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april:
priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: tekma z Norvežani U25, 29. april: tekma z Rusi U25)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte