Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 4. 2017,
19.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Nik Zupančič svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Sobota, 15. 4. 2017, 19.33

6 let, 6 mesecev

Pripravljalna tekma Slovenija : Kazahstan

Kazahstan ugnal rise po kazenskih strelih, Zupančič naredil prvi rez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Slovenija Kazahstan pripravljalna tekma | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je drugo pripravljalno srečanje pred svetovnim prvenstvom doma izgubila po kazenskih strelih proti Kazahstanu. Risi so v torek tesno, z 2:1, premagali Madžare.

Za varovanci Nika Zupančiča je dobrih deset dni uradnih skupinskih priprav – pred tem so se fantje pripravljali v skupinah sami – in dva preizkusa, na katerih so bili risi polovično uspešni. V torek so v Celju po preobratu v zadnjih minutah premagali Madžarsko, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo ene skupine nižje (divizije I) kot Slovenija, tokrat pa so izgubili proti Kazahstanu, ki zadnja leta, podobno kot risi, skače iz elite v divizijo I.

Selektor Nik Zupančič je v primerjavi s prejšnjo tekmo v ekipo postavil pet novih hokejistov; tokrat sta v vratih dobila priložnost Gašper Krošelj, ki je tekmo začel, ter Matija Pintarič od 31. minute, v polju pa so bili novinci Mitja Robar, Žiga Pance ter Aleš Mušič.

Začetek tekme - po krajši uvodni slovesnosti, ko je Rok Tičar dobil jubilejno darilo za 100. nastop v izbrani vrsti - je pokazal, da bo dvoboj z azijsko ekipo ruske šole trd in precej zahtevnejši kot tisti z Madžari, ki so ga Slovenci v Celju po premoči na vsej tekmi dobili po stopnjevanju pritiska v zadnji tretjini.

Za slovensko izbrano vrsto je bila to zadnja domača pripravljalna tekma. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Za slovensko izbrano vrsto je bila to zadnja domača pripravljalna tekma. Foto: Morgan Kristan / Sportida

V uvodnem delu so imeli Slovenci praktično le dve priložnosti, najprej Anže Kuralt po podaji Mihe Štebiha takoj na začetku, pozneje pa še Miha Verlič po protinapadu z igralcem manj sredi tretjine.

Krošelj je imel v tem delu tekme več dela, Kazahstanci so bili več pred njegovimi vrati, dobil pa je en gol, ko so ga tekmeci premagali tik ob izteku druge slovenske kazni.

Nadaljevanje je bilo podobno, tekma trda in z malo napakami. Spet so bili prvi nevarnejši gostje, naturalizirani Kazahstanec Dustin Boyd je zadel prečko, pozneje pa so se razživeli tudi Slovenci. Prvo priložnost v tretjini je imel Žiga Jeglič, pozneje je bil pred kazahstanskim vratarjem po prodoru nevaren Jan Urbas, Kuralt pa je imel v 34. minuti še dve priložnosti in strela iz neposredne bližine, a ni zadel. Zato pa je za veselje na tribunah ob slovenski številčni premoči poskrbel Žiga Pance z zelo natančnim in močnim strelom v 37. minuti.

Zmage so se na koncu veselili gostje. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Zmage so se na koncu veselili gostje. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Bolj ko se je tekma bližala koncu, bolj nevarni so bili domači hokejisti. Priložnosti so se kar vrstile, a ne Mušič, ne Urbas in ne Gregor Koblar niso bili dovolj natančni, da bi dosegli vodstvo. Tudi ob številčni prednosti so bili Slovenci nevarni, vseeno pa so vsi ploščki postali plen vratarja tekmecev. Prav tako pa so bili v isti akciji v 55. minuti trikrat nevarni, a neuspešni Jeglič, Aleš Kranjc in Pance. V zadnji minuti bi lahko zmago Kazahstanu zagotovil Nigel Dawes, a je bil potem tudi Tičar zelo blizu golu.

V podaljšku so bili Slovenci še vedno boljši, najlepšo akcijo pa sta v zadnji minuti izpeljala Jeglič in Tičar, a slednji ni zadel za zmago. Podobno je bilo pri kazenskih strelih, tekmeci so dva zadeli, pri Sloveniji pa sta zgrešila Jeglič in Pance.

Po tekmi je selektor Zupančič tudi naredil prvi rez v ekipi in se zahvalil Andreju Hočevarju in Niku Simšiču.

Za slovensko izbrano vrsto je bila to zadnja domača pripravljalna tekma. Prihodnji torek se bodo v Budimpešti še enkrat udarili z Madžari, v nedeljo, 23. aprila, bodo v Neumarktu igrali z Italijo, 25. aprila pa bodo odpotovali v Sankt Peterburg, kjer jim bodo nasproti stali še Norvežani in ruska selekcija do 25 let.

Pripravljalna tekma, dvorana Tivoli

Sobota, 15. april

Slovenija : Kazahstan 1:2* (0:1, 1:0, 0:0, 0:0, 0:1)
Strelci: Pance 37.; Stepanov 11., Dawes
Razmerje v strelih: Slo 42 (7, 16, 17, 2); Kaz 25 (8, 6, 9, 2)
Kazni: Slo 6 (4, 0, 2, 0); Kaz 10 (2, 4, 4, 0)

* - kazenski streli

Postava Slovenije: Krošelj, Pintarič; Kovačević, Pretnar, Jeglič, Tičar, Pance; Podlipnik, Kranjc, Verlič, Muršak, Urbas; Tavželj, Repe, Kuralt, Mušič, Pem; Štebih, Robar, Koblar, Hebar, Simšič.

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april: priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: tekma z Norvežani, 29. april: tekma z Rusi)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: Francija – Slovenija

 

Ne spreglejte