Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 4. 2017,
14.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Jan Muršak svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 risi slovenska hokejska reprezentanca CSKA Moskva liga KHL SP v hokeju 2017

Sobota, 15. 4. 2017, 14.51

6 let, 7 mesecev

Kapetan Slovenije o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Jan Muršak: Potrebujem spremembo, ki mi bo dala novo motivacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Jan Muršak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Čas je, da grem naprej. Tja, kjer bodo spet računali name. Rad bi užival v hokeju in igral takšno igro, ki mi ustreza, s ploščkom," si spremembe na klubski ravni želi kapetan slovenske hokejske reprezentance Jan Muršak.

Za Štajercem je četrta sezona v Kontinentalni hokejski ligi. Ena od težjih, ki jih je preživel v Rusiji. Na to, da ni več tako užival kot nekoč, so vplivale tudi poškodbe. Če kdo v zadnjem letu res ni imel sreče z njimi, je bil to zagotovo Muršak.

Februarja lani si je zlomil nogo in predčasno končal tekmovalno obdobje pri moskovskem CSKA. Po okrevanju se je poleti vrnil v ekipo, nato slovenski reprezentanci septembra pomagal do drugih olimpijskih iger, novembra pa je sledil nov šok. Na uvodni tekmi reprezentančnega turnirja na Bledu si je težje poškodoval ramo in moral na prisilni dopust. Vrnil se je januarja in si moral po dveh mesecih okrevanja znova izboriti vlogo in igralni čas pri ruskem velikanu.



Šteje samo naslov prvaka

Po predčasnem koncu klubske sezone ni občutil takšnega razočaranja kot navijači in vodstvo kluba, to je že sprejelo kar nekaj ukrepov. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Po predčasnem koncu klubske sezone ni občutil takšnega razočaranja kot navijači in vodstvo kluba, to je že sprejelo kar nekaj ukrepov. Foto: Morgan Kristan / Sportida

CSKA je redni del še tretjič zapored končal na prvem mestu, a mu tudi v tretje ni uspelo postaviti pike na i in pokoriti vse konkurence. V drugem krogu končnice, v katerem so zaradi poškodbe izgubili pomemben člen v napadu Grega Scotta, so jih izločili člani Lokomotiva Jaroslavla.

"Razočaranje v klubu seveda je. Nekaj bi veljal samo naslov prvaka. Tri leta zapored smo bili najboljši v rednem delu sezone, nato pa še tretje leto zapored v končnici nismo osvojili pokala. Po navadi igramo dobro 60 tekem rednega dela, v končnici pa je drugače. Če se ti ne poklopi, kot se mora, lahko hitro izgubiš," o razočaranju v Moskvi pravi naš sogovornik, ki sam tako velikega razočaranja sicer ni občutil.

"Pri CSKA so pričakovanja in pritiski vedno veliki, a moje mnenje je, da poraz proti Lokomotivu Jaroslavlu sploh ni takšno razočaranje, kot morda številni mislijo. CSKA je dobra ekipa, a po denarju smo šele sedmi klub v ligi. Vse ekipe, ki so se uvrstile v četrtfinale ali polfinale, imajo višje proračune, kot smo ga imeli mi."

Pamet v roke

Po vseh poškodbah poskuša igrati pametneje. | Foto: Vid Ponikvar Po vseh poškodbah poskuša igrati pametneje. Foto: Vid Ponikvar

Je po vseh poškodbah, ki so ga v svojo past ujele v preteklem letu, trenutno zdrav? "Vemo, da športniki velikokrat igramo z majhnimi poškodbami. Trenutno sem kar v redu. Ko sem se pred sezono vračal po zlomu noge, sem jemal protivnetne in protibolečinske tablete, kar ni bilo dobro. Pozneje je prišla še rana na želodcu, a zdaj na srečo s trebuhom nimam več težav. Rama je kar v redu. Ovira me ne, gibljivost pa še ni povsem prava. Vem, da bo trajalo še nekaj časa, da bo spet prava," razlaga 29-letnik v upanju, da ostane vsaj tako zdrav čim dlje.

Ob tem dodaja, da poskuša igrati bolj modro. "Tudi sam moram biti malo bolj pameten in pametneje izbirati, v katere dvoboje se spustiti oziroma kako. Ne smem se brezglavo spuščati vanje in se brez potrebe repenčiti. Včasih sem namreč preveč živčen in me stvari hitro razjezijo, ampak to je del športa. Tudi jaz se še vedno učim."

Potrebuje spremembo

"Mislim, da je za mojo kariero potrebna sprememba. Da bom spet željan dokazovanja." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Mislim, da je za mojo kariero potrebna sprememba. Da bom spet željan dokazovanja." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pri slovitem CSKA, kjer si je kruh služil vse od konca leta 2013, pogodba pa mu poteče po tej sezoni, so vodilni po predčasnem koncu sezone hitro ukrepali. Odpustili so trenerja, v ekipi bodo po Muršakovih besedah velike spremembe, pripeljali bodo obetavne ruske igralce, za katere so odšteli veliko denarja. Tudi sam želi spremembo.

"Želim novo motivacijo. Po eni strani bi želel ostati v CSKA, ker je zelo močan klub, Moskva pa lepo mesto, lahko dostopno tudi ženi, ki je v ZDA, po drugi strani pa mislim, da je za mojo kariero potrebna sprememba. Takšna, ki mi bo spet dala motivacijo oziroma željo po dokazovanju. Želim spet uživati v hokeju in igrati takšno igro, ki mi ustreza, s ploščkom."

Ni vselej užival

Mar pri hokejskem velikanu, kjer mu je pripadla tudi vloga pomočnika kapetana, res ni več užival v hokeju? "Če sem iskren, včasih sem, včasih pa ne. Če si v zmagovalni ekipi, seveda uživaš. A občutek v ekipi ni bil nikoli povsem tak, da smo res zmagovalna ekipa. Mi je pa v čast, da sem tako dolgo igral za tako velik klub, saj igralci tam, sploh tujci, po navadi ne zdržijo toliko časa. Mislim, da je čas, da grem naprej, tja, kjer bodo spet računali name, da bom med glavnimi možmi v ekipi in bom imel minutažo, ki si je želim."

Zdaj so misli usmerjene v reprezentanco, a tudi proti novi klubski sezoni, v kateri si spet želi uživati v hokeju. | Foto: Vid Ponikvar Zdaj so misli usmerjene v reprezentanco, a tudi proti novi klubski sezoni, v kateri si spet želi uživati v hokeju. Foto: Vid Ponikvar

Morda še pred svetovnim prvenstvom

Uradna odločitev o tem, komu bo na klubski ravni pomagal v prihodnje, še ni padla. Lahko pa bi kmalu. V mislih nima daljnega ruskega vzhoda, temveč klub bližje Evropi, kjer mu bi igra bolj ustrezala kot severnoameriški slog pri CSKA. Rad bi več drsal s ploščkom, kreiral igro in se, kot pravi, manj podil za nabitimi ploščki v tretjino in se nato zanje bojeval ob ogradi.

"Rad bi bil v konkurenčni ekipi. Imam ponudbe, ki so finančno primerljive s tisto, ki sem jo imel pri CSKA. Morda se bom odločil še pred svetovnim prvenstvom, tako da me ne skrbi," je v optimističnem tonu sklenil kapetan slovenske reprezentance.

 

Ne spreglejte