Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Jan Muršak Žiga Jeglič slovenska hokejska reprezentanca risi svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 Nik Zupančič SP v hokeju 2017

Četrtek, 13. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pogled na priprave reprezentance in prvo tekmo

Jan Muršak: Nismo še tako dobri, kot smo lahko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Jan Muršak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"To je bila naša prva tekma, po kateri vidimo, da imamo še veliko rezerv in da še nismo tako dobri, kot smo lahko," je po zmagi risov z 2:1 nad Madžari dejal kapetan Jan Muršak.

Slovenska hokejska izbrana vrsta, ki je v sredo izvedela, da ji Anže Kopitar na svetovnem prvenstvu v Parizu ne bo mogel pomagati, je v torek po hudi borbi tesno premagala vzhodne sosede. Okoli tisoč gledalcev je na odlično organiziranem obračunu v Celju, ki je po 19 letih spet gostilo reprezentančno tekmo, vse tri zadetke videlo v zadnjih 15 minutah srditega obračuna. Povedli so agresivni Madžari, izenačenje je priskrbel Miha Verlič, zmagoviti zadetek pa Sabahudin Kovačević.

Za izbrano vrsto Nika Zupančiča je bila to prva pripravljalna tekma na SP, ki ga bodo 6. maja v Parizu odprli proti Švici, medtem ko so Madžari v zaključnem delu priprav. Svetovno prvenstvo divizije I se bo zanje namreč začelo že čez deset dni. Slovenski selektor je bil po srečanju zadovoljen s tempom igre, manj pa z neučinkovitostjo in nekaterimi napakami, ki so se prikradle, predvsem v obrambo.

Agresivnost, power-play, izbiti ploščki …

Slovenija Madžarska pripravljalna tekma hokej Rok Tičar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Podobnih misli kot selektor je bil po zmagi podajalec pri izenačujočem zadetku Jan Muršak: "Nismo bili tako dobri, kot smo lahko. To je bila naša prva tekma, Madžari pa so jih odigrali že kar nekaj. V prvi tretjini smo začeli kar dobro, nato malo popustili, v drugi tretjini smo jim dajali preveč priložnosti z manjšimi napakami, nato pa smo se v zadnji tretjini zbrali in mislim, da kot ekipa odigrali najboljšo tretjino."

Kapetan Slovenije, ki naj bi še pred prvenstvom podpisal za nov klub v ligi KHL, je ob tem poudaril, da je prostora za napredek še veliko. In kje ga je po njegovem mnenju največ?

"Morda v agresivnosti, pa tudi v tem, da moramo odpraviti kakšne manjše napake, ki smo jih delali, ko na primer nismo dali ploščka iz tretjine oziroma nismo pokrivali sredine. V drugi tretjini so imeli kar dvakrat dva na ena oziroma na nič. Po navadi takšnih priložnosti drugim ekipam ne dajemo. Tudi v igri z igralcem več so bile še rezerve (Slovenci so imeli v drugem delu skoraj dve minuti dva igralca več, a niso zadeli, op. a.). Plošček je ob takih priložnostih treba spraviti v gol, nam to ni uspelo. A prav veliko tega še nismo trenirali. Verjamem, da bomo na prihodnjih treningih posvečali več pozornosti tudi tem elementom, igri z igralcem več in manj."

Jan Muršak o grobi igri Madžarov

Slovenija Madžarska pripravljalna tekma hokej | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Res so bili so precej agresivni. Hokej je sicer moški šport, a glede na slabe izkušnje (na novembrskem prijateljskem turnirju si je težje poškodoval ramo, op. a.) sem želel ostati stran od grobe igre. Vse je bilo na meji prekrška, po eni strani je bilo v redu, da so sodniki pustili igro in niso piskali. Ob taki igri moraš biti vedno moraš stoodstotno pripravljen, saj lahko drugače hitro pride do poškodb."

Bolje zdaj kot na prvenstvu

Skoraj dva meseca sta pretekla, odkar je napadalec Žiga Jeglič odigral zadnjo klubsko tekmo s Slovanom iz Bratislave.

"Tekem se res ne da nadomestiti s treningom, zato so prijateljske tekme zelo dobrodošle, da pridemo v ritem, saj noben trening ni tako dober, kot je tekma. Treniramo zelo trdo, tako da so bile noge kar težke. A zdi se mi, da so se Madžari celotno tekmo bolj kot ne branili, mi pa smo nadzorovali potek. Naredili smo nekaj napak v drugi tretjini, ko nismo izkoristili pet na tri. Rezerve so še zadaj v obrambi, kjer je bilo nekaj napak. Je pa bolje, da napake delamo zdaj kot pa na prvenstvu. Sploh proti boljšim moštvom imaš malo manj plošček v posesti, tako da bo treba biti bolj pozoren na obrambo," je po tekmi razmišljal 29-letnik.

Fotogalerija Vida Ponikvarja

Fotogalerija
1 / 21

Ta si bo tekmovalni dres z risom na prsih spet oblekel v soboto, ko bo Slovenija v Tivoliju igrala s Kazahstanom, ki bo prav tako igral na prvenstvu nižjekakovostne skupine. Prihodnji teden bodo oklepniki palice prekrižali še enkrat z Madžari (torek) in Italijani (nedelja, 23. april), 25. aprila pa se bodo odpravili še v Sankt Peterburg, kjer bodo odigrali še tekmi z Rusko federacijo do 25 let in Norveško.

"Čakajo nas še dobre pripravljalne tekme. Kazahstanci pridejo v najboljši zasedbi, tudi Rusi so zelo dobri. To so ekipe, ki so morda še boljše, kot je Madžarska. Do takrat bomo zagotovo še malo trenirali obrambno postavitev v srednji in obrambni tretjini, da bo manj napak," je o prihajajočih tekmecih in treningih dodal Jeglič.

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april: priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji
25. april: pot na priprave v Sankt Peterburg, kjer bodo ostali do 2. maja in odigrali vsaj dve pripravljalni tekmi
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: Francija – Slovenija

Ne spreglejte