Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2017,
9.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Gašper Krošelj Pariz risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Sreda, 3. 5. 2017, 9.25

6 let, 7 mesecev

Vratarski pogled

Gašper Krošelj: Nekaj dodatnega pritiska je, a spremenilo se ni veliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Gašper Krošelj | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Samozavesten sem. Na Švedskem se igra dober hokej. Mislim, da sem šel vsako leto eno stopnjo višje. Ko si v ospredju, je več bremena na tebi, a počutim se dobro," pred začetkom svetovnega hokejskega prvenstva pravi v zadnjem obdobju vratarska številka ena med risi Gašper Krošelj, ki bo v četrtek odpotoval na svoje drugo prvenstvo najkakovostnejšega razreda. 

Šele maja 2015 pri 28 letih je Gašper Krošelj dobil prvo priložnost za branjenje v elitni diviziji. Na svetovnem prvenstvu na Češkem ga je Matjaž Kopitar v igro poslal na dveh tekmah, na katerih se je izkazal.

"Kdor čaka, dočaka (smeh, op. p.). Tako je pač bilo. Nikoli pa nisem odnehal, vedno sem se trudil in vztrajal. Očitno sem res potreboval eno pravo uradno tekmo, da sem takrat v Ostravi proti Finski pokazal, da zmorem, in da so to videli. Od takrat je šla moja reprezentančna pot samo še navzgor," o dolgem čakanju na premiero med hokejsko smetano razmišlja naš sogovornik.



"Vsi vemo, kako se igra hokej"

"Nekaj dodatnega pritiska je, a spremenilo se ni veliko." | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Nekaj dodatnega pritiska je, a spremenilo se ni veliko." Foto: Morgan Kristan / Sportida

Če takrat ni bil prva selektorjeva izbira, je v zadnjem letu povsem drugače. Bil je eden od pomembnejših členov ob vrnitvi Slovenije v elito (na lanskem SP) in na septembrskih olimpijskih kvalifikacijah, ko se je naša izbrana vrsta še drugič zapored uvrstila na olimpijske igre.

Tudi v Parizu, kjer se bodo varovanci Nika Zupančiča pomerili s Kanado, Finsko, Češko, Švico, Belorusijo, Norveško in Francijo, bo veliko oči uprtih vanj. Njegova vloga se je v dveh letih močno spremenila. Občuti več pritiska?

"Že v Ostravi sem se dobro počutil. Vedel sem, da moram biti dobro pripravljen. Je pa res, da nisem imel takšne vloge, kot jo imam zdaj. Nekaj dodatnega pritiska je, a spremenilo se ni veliko. Ko si v ospredju, je več bremena na tebi, a počutim se dobro."

Primarni cilj slovenskih oklepnikov, ki so zadnji del priprav opravili v Sank Peterburgu, je obstanek med 16 najboljšimi reprezentancami sveta. "Vsi vemo, kako se igra hokej. S fanti se dobro poznamo, ekipni duh je bil vedno močan. Šli bomo tekmo po tekmo. Verjamem, da bomo vsi skupaj dobro pripravljeni in da nam lahko uspe. Se pa zavedamo, da bomo morali vsi, od prvega do zadnjega, dati vse od sebe."



Srečen, da ni obstal na isti ravni

Potem ko je v predlanski sezoni igral v ligi KHL za zagrebški Medveščak, je zadnjo sezono preživel v drugi švedski ligi pri klubu AIK. S soigralci so bili že v hudi krizi, a so se uspeli pobrati in se na koncu celo bojevali za napredovanje v švedsko elitno ligo SHL. Čeprav jim ni uspelo, je 30-letnik izkušnjo iz Stockholma, kjer je njegovo dekle igralo za istoimenski košarkarski klub, ocenil kot pozitivno.

"Napredujem iz sezone v sezono. Vesel sem, da nisem ostal na ravni izpred nekaj let." | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Napredujem iz sezone v sezono. Vesel sem, da nisem ostal na ravni izpred nekaj let." Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Klub je bil zelo zadovoljen z mano, jaz s klubom. Naredili smo nekaj velikega v tej ligi. Bili smo nekakšno presenečenje, ko smo se z dna dvignili na vrh, na koncu celo skoraj napredovali v višjo ligo, a nam je zmanjkalo. Samozavesten sem. Na Švedskem se igra dober hokej. Mislim, da sem šel vsako leto eno stopnjo višje. Napredujem iz sezone v sezone, dobivam izkušnje," zadovoljno pripoveduje 30-letni čuvaj mreže.



Kje je njegov napredek najbolj viden? "Učimo se vse življenje. V hokeju štejejo že malenkosti. Na Švedskem je zelo dobra vratarska šola, naučil sem se še določenih stvari. Se pa hokej iz leta v leto spreminja, tako da je vedno kaj novega. Srečen sem, da lahko sledim temu in ne ostajam na ravni, na kateri sem bil pred petimi leti."

V družbi najmlajših potnikov na SP - Nika Pema in Jurija Repeta. | Foto: Vid Ponikvar V družbi najmlajših potnikov na SP - Nika Pema in Jurija Repeta. Foto: Vid Ponikvar

Pogodba s stockholmskim klubom se mu je po sezoni iztekla. Kje bo branil v prihodnje, uradno še ni znano, želel pa je, da bi na svetovno prvenstvo potoval že z novo pogodbo in branil še bolj razbremenjeno.

Švica nemočna proti Kanadi

Slovenska reprezentanca bo prvo tekmo prvenstva odigrala v soboto ob 12.15, ko bodo njeni nasprotniki Švicarji. Ti so v torek z 1:4 priznali premoč drugim nasprotnikom risov v skupini Kanadčanom, za katere je bilo to edino pripravljalno srečanje pred SP (Švico so nastreljali z 41:17).

 

Končni seznam slovenske reprezentance za SP:

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte