Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

Blaž Gregorc risi slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Mountfield Hradec Kralove SP v hokeju 2017

Torek, 18. 4. 2017, 10.59

6 let, 6 mesecev

Branilec slovenske hokejske reprezentance

Blaž Gregorc: Smo dovolj dobra ekipa, da obstanemo med najboljšimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

slovenska hokejska reprezentanca pot na Madžarsko | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Končno bom spet zaigral za reprezentanco," se večerne tekme z Madžari v Budimpešti (19.00) veseli hokejski steber slovenske obrambe Blaž Gregorc, ki ga delodajalci na Češkem med sezono niso spustili na turnirje izbrane vrste. S klubskim tekmovalnim obdobjem je zadovoljen, upa, da bo po svetovnem prvenstvu tudi z reprezentančnim.

Če se je kdo v končani klubski sezoni dodobra naigral, je bil to zagotovo Blaž Gregorc. Pri češkem extraligašu HK Mountifeld je zbral največ igralskih minut med igralci v polju in v rednem delu na 52 tekmah drsal skoraj sto minut več (tekmo in pol več) kot najbližji zasledovalec.

"Res je bila zelo dolga sezona. Veliko sem igral na Češkem, zato sem zdaj zelo vesel, da sem spet med reprezentančnimi fanti, saj me med letom niso spustili na turnirje, ki so jih imeli. Veseli me, da spet lahko malo govorim slovensko in da sem spet v tem odličnem vzdušju, ki vlada v reprezentanci. Končno bom spet zaigral za njo," je nad vrnitvijo v dres z risom navdušen visokorasli branilec.

Niso še stoodstotni

Torkove tekme z Madžari ni videl, a verjame, da bodo spet zaigrali agresivno. "Že dolgo nas niso premagali." | Foto: Vid Ponikvar Torkove tekme z Madžari ni videl, a verjame, da bodo spet zaigrali agresivno. "Že dolgo nas niso premagali." Foto: Vid Ponikvar

Prvi dve pripravljalni tekmi Slovenije je zaradi obveznosti v klubu izpustil, spet pa bo na ledu že zvečer, ko se bodo varovanci Nika Zupančiča zoperstavili Madžarom. Risi so agresivne sosede, ki bodo že 22. aprila zaigrali na svetovnem prvenstvu skupine nižje, v torek premagali z 2:1.

"Te tekme sicer nisem gledal, ker sem bil še na Češkem, verjamem pa, da bodo šli agresivno na nas. Ne vem, kdaj so nas zadnjič premagali, tako da nas bodo zagotovo hoteli zdaj. Poleg tega so v fazi, ko bi morali biti že skoraj stoodstotno pripravljeni na prvenstvo, medtem ko smo mi v fazi pripravljalnih tekem in še nismo na sto odstotkih. Verjamem, da bodo nabrušeni," razmišlja Gregorc in se dotakne še prvega cilja majskega svetovnega prvenstva najkakovostnejše skupine.



Drugi bodo prevzeli odgovornost

"Kot osnovni cilj ne vidim nič drugega kot to, da obstanemo (izpadli bosta dve reprezentanci, op. a.). Tega si vsi želimo. Zadnje čase nam sicer ni uspelo in smo se sprehajali gor in dol (iz elite v divizijo I, op. a.), ampak ekipo imamo zelo dobro, fantje smo dobro pripravljeni," pravi naš sogovornik in dodaja, da se z odsotnostjo Anžeta Kopitarja ne obremenjuje: "Vemo, kakšen plus je za našo reprezentanco, a ga ne bo, tako da se bomo morali znajti brez njega. Kot bi se morali brez koga drugega. Drugi igralci moramo prevzeti odgovornost in dati vse od sebe."

Pogled proti prvemu cilju na majskem svetovnem prvenstvu - obstanku med elito. | Foto: Vid Ponikvar Pogled proti prvemu cilju na majskem svetovnem prvenstvu - obstanku med elito. Foto: Vid Ponikvar

Želeli bodo še višje

"Majhen korak za človeštvo, velik za Hradec Kralove," so ob premierni uvrstitvi v polfinale najboljše hokejske lige na Češkem sporočali navijači. | Foto: Facebook "Majhen korak za človeštvo, velik za Hradec Kralove," so ob premierni uvrstitvi v polfinale najboljše hokejske lige na Češkem sporočali navijači. Foto: Facebook

Gorenjski branilec je na Češkem drsal že četrto leto in s HK Mountfieldom, kamor je prišel pred to sezono, dosegel nekaj, kar klubu še ni uspelo. Sploh prvič so se uvrstili v polfinale najboljše češke hokejske lige. Na poti do finala so jih zaustavili hokejisti Brna.

"Klub že nekaj časa vlaga kar veliko denarja, da bi dosegel kakšen uspeh. Zadnja leta se jim ni posrečilo. Zdaj smo le prišli v polfinale, igrali tudi na Spenglerjevem pokalu, kjer smo prikazali kar dobre igre, tako da je bila sezona v redu. V domačem prvenstvu smo bili blizu finalu, le eno tekmo v polfinalu smo res izgubili, preostale so bile zelo tesne. Če bi se sreča obrnila malo drugače, bi morda zdaj lahko igrali v finalu. Prihodnje leto bodo zagotovo želeli višje, saj bodo apetiti še narasli," o pričakovanjih vodilnih mož hokejskega kolektiva iz mesta Hradec Kralove pravi 27-letnik, ki je v tem času izpopolnil tudi znanje češkega jezika.

"V garderobi se pogovarjamo v češčini, tudi intervjuje dajem v češčini. Sicer v malo polomljeni, ampak se vse dogovorimo, pa tudi pravijo, da me razumejo (smeh, op. a.)."

Tako v reprezentanci kot na Češkem uživa zaupanje trenerja. | Foto: Sportida Tako v reprezentanci kot na Češkem uživa zaupanje trenerja. Foto: Sportida

Trenerjevo zaupanje

Tam bo drsal tudi v prihodnji sezoni, ko bo, vsaj tako upa, spet užival trenerjevo zaupanje: "Igral sem največ v klubu, v vseh mogočih položajih. Na ledu sem bil tako ob številčni prednosti kot ob igralcu manj. Moram reči, da mi je trener res zelo zaupal. Glede tega sem zelo zadovoljen in se nimam kaj pritoževati." Prav tako se ne pritožuje nad zdravjem, ki mu je dobro služilo: "Zdrav sem, poškodb ni. Tudi čez sezono je šlo super brez poškodb. Moram prav potrkati."

Po tekmi z Madžari bodo Gregorc in druščina v nedeljo v Neumarktu palice prekrižali še z Italijo, konec aprila pa se bodo v Sankt Peterburgu zoperstavili še Rusom in Norvežanom.

Trenutni seznam slovenske reprezentance*

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič* (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj* (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (15): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman*, Boštjan Goličič*, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2), Andrej Hebar (Ujpesti TE, Liga MOL), Gregor Koblar (Lyon, Ligue Magnus)

*hokejisti niso odpotovali na Madžarsko

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april: priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: tekma z Norvežani, 29. april: tekma z Rusi)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: Francija – Slovenija

Ne spreglejte