Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
12.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

legionarji slovenska hokejska reprezentanca Blaž Gregorc Mountfield Hradec Kralove Luka Gračnar Mitja Robar Žiga Pance Boštjan Goličič David Rodman Marcel Rodman Nik Pem Aleš Kranjc Klemen Pretnar Sabahudin kovačević Anže Kopitar Anže Kopitar Luka Vidmar Jurij Repe Žiga Pavlin Anže Kuralt

Sreda, 22. 3. 2017, 12.52

6 let, 6 mesecev

Mountfield HK prvič v polfinalu češke Extralige

Blaž Gregorc na Češkem pomagal pisati zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Češko mestece Hradec Kralove slavi velik uspeh svojih hokejistov. Ti so se v torek prvič v zgodovini uvrstili med štiri najboljša moštva najelitnejše domače hokejske lige. "Majhen korak za človeka, velik korak za Hradec," so na svojo ekipo, v kateri pomembno vlogo igra slovenski branilec Blaž Gregorc, ponosni navijači.

Leta 2013 ustanovljen hokejski klub Mountfield HK je vse tri sezone, odkar je član češke Extralige, izpadel v četrtfinalu. V torek je končal četrtfinalni urok, spisal zgodovino in med svoje navijače razširil val pristnega navdušenja. Hokejisti kolektiva Hradec Kralove so namreč s 7:4 dobili goleado proti Litvinovu in se s 4:1 v zmagah premierno uvrstili v polfinale najkakovostnejše domače lige.

Razprodana dvorana Fortuna Arena, zbralo se je nekaj manj kot sem tisoč gledalcev, je prekipevala od sreče. "Majhen korak za človeštvo, velik za Hradec," je pisalo na ogromnem navijaškem transparentu.

"Pokazali smo značaj"

Že po prvi tretjini je kazalo na domače slavje, saj so vodili s 3:0, na koncu pa znali zadržati to prednost in se kot majhni otroci veselili velikega uspeha. Nasmeh do ušes je imel tudi slovenski reprezentančni branilec Blaž Gregorc.

Blejec v ekipi Mountfielda igra pomembno vlogo in je eden od tistih, ki mu na ledu pripade največ igralnega časa. Tudi v torek je drsal debelih 20 minut, po napredovanju v polfinale pa dejal: "Bila je težka serija. Litvinov ima dobre igralce, dobro ekipo, a mi smo pokazali svoj značaj. Resnično smo si želeli polfinala. Zdaj ga imamo."

Sedemindvajsetletnik ob tem ni pozabil na zahvalo navijačem: "Fantastični so. Njihova podpora je odlična. Za nas so kot dodaten igralec, ki nam pomaga do uspehov."

Slovenskega reprezentanta in soigralce zdaj čaka kakšen dan počitka, nato pa priprava na novo izločilno bitko. V polfinalu čakajo na boljšega iz para Trinec – Chomutov.

Kdo od legionarjev še igra?

Liga EBEL

Kdo je še v igri: v razširjenem avstrijskem prvenstvu poteka polfinalna serija, v kateri si nasproti stojita kluba s slovenskim pridihom. Celovec Mitje Robarja in Žige Panceta je po štirih tekmah izenačen s Salzburgom Luke Gračnarja 2:2 v zmagah.

Češka – WSM liga

Kdo je še v igri: v drugokakovostni češki ligi WSM sta branilec Žiga Pavlin in napadalec Rok Pajič s Češkimi Budejovicami s 4:1 v zmagah izločila praško Slavijo in se bosta od prihodnjega tedna dalje potegovala za napredovanje v Extraligo, v kateri igra Gregorc.

Češke Budejovice Žige Pavlina in Roka Pajiča se bodo bojevale za napredovanje med češko elito. | Foto: Vid Ponikvar Češke Budejovice Žige Pavlina in Roka Pajiča se bodo bojevale za napredovanje med češko elito. Foto: Vid Ponikvar

Možnost za dodatne boje za Extraligo ima tudi še branilec Jurij Repe, a njegovemu Kladnu ne kaže najbolje. V seriji proti Dukli Jihlavi izgublja z 2:3. Če bo zvečer izgubil, bo zanj konec sezone. V nasprotnem primeru bo o potniku v dodatne boje odločala sedma tekma.

Danska – Metal Ligaen

Kdo je še v igri: v danski Metal Ligaen je slovenski branilec Luka Vidmar s Frederikshavnom v torek odlično začel polfinale proti Esbjergu. Zmagali so s 5:2, v finale bo napredovalo moštvo, ki bo prvo zmagalo štirikrat. Vidmar je k zmagi dodal dve podaji, tudi tisto ob zmagovitem zadetku.

Francija – Saxoprint Ligue Magnus

Kdo je še v igri: francosko prvenstvo je v polfinalni fazi, v kateri sodeluje tudi klub, močno obarvan v slovenske barve. Vodi ga namreč Edo Terglav, zanj pa igrajo trije slovenski napadalci Boštjan Goličič, David Rodman in Anže Kuralt. V polfinalu se merijo z Rouenom, serija pa je izenačena na 2:2 v zmagah. V finale gre tisti, ki prvi zmaga štirikrat.

Belorusija – Extraliga

Kdo je še v igri: prva legionarja v finalu klubskega tekmovanja v tej sezoni sta branilca Klemen Pretnar in Sabahudin Kovačević. Boj za naslov bosta z Yunostjo iz Minska začela v soboto. Njihov nasprotnik je veliki tekmec Neman Grodno.

Moštvo Sabahudina Kovačevića in Klemna Pretnarja konec tedna začenja finalni boj. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Moštvo Sabahudina Kovačevića in Klemna Pretnarja konec tedna začenja finalni boj. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nemčija – Del2

Kdo še igra: izkušeni napadalec Marcel Rodman ima možnost, da še drugič v karieri postane prvak druge nemške lige. To mu je leta 2013 uspelo z Bietigheim Steelers. Štiri leta pozneje spet drsa v dresu tega kluba, s katerim se trenutno bojuje za polfinale. Od napredovanja med najboljše štirih jih loči še ena zmaga. V seriji proti Bayreuthu vodijo s 3:1 v zmagah.

V Nemčiji sta še vedno aktivna dva Slovenca, in sicer branilec Aleš Kranjc in napadalec Nik Pem. Oba se bojujeta za obstanek v drugi nemški ligi. Kranjčev Bad Nauheimom v seriji proti Crimmitschauu vodi s 3:1, Pemov Heilbrooner pa je z Rosenheimom izenačen na 2:2 v zmagah. Kdor bo v seriji prvi prišel do štirih zmag, se bo izognil izpadu.

Marcel Rodman je na dobri poti, da se uvrsti v polfinale druge nemške lige. | Foto: Vid Ponikvar Marcel Rodman je na dobri poti, da se uvrsti v polfinale druge nemške lige. Foto: Vid Ponikvar

Liga NHL

Kdo je še v igri: Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja ne gre po načrtih. Deset tekem pred koncem rednega dela za končnico zaostajajo osem točk.

Allsvenskan: Blizu velikemu uspehu - dodatnim obračunom za preboj v najkakovostnejšo švedsko ligo je bil Gašper Krošelj s svojim AIK-om, a so v ponedeljek v seriji na dve zmagi izgubili z 1:2. Na odločilni tretji tekmi so premoč Karlskogi priznali v podaljšku.
Ne spreglejte