Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz Klemen Pretnar David Rodman

Petek, 5. 5. 2017, 16.30

6 let, 6 mesecev

Slovenci odštevajo do prve tekme SP (sobota, 12.15)

Klemen Pretnar: Ob zgodnjih urah smo že igrali dobro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

"Vzdušje je sproščeno, kar je samo pozitivno za soboto. Ob tako zgodnji uri smo kar nekajkrat že igrali dobro. Tekme se moramo lotiti sproščeno, se osredotočiti na svojo igro in dati sto odstotkov," pred uvodno tekmo Slovenije na svetovnem prvenstvu elitne divizije proti Švici sporoča branilec Klemen Pretnar.

Slovenska vrata na prvi tekmi prvenstva (sobota, 12.15) bo branil Gašper Krošelj. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska vrata na prvi tekmi prvenstva (sobota, 12.15) bo branil Gašper Krošelj. Foto: Vid Ponikvar  

81. svetovno hokejsko prvenstvo v Kölnu in Parizu se s štirimi tekmami začenja že danes, slovenska hokejska reprezentanca pa bo led prebila v soboto ob 12.15, ko ji bo nasproti stala Švica. Risi so po četrtkovem prihodu v Francijo opravili prvi trening na prizorišču prvenstva v dvorani Bercy, v petek zjutraj pa so spoznali še ledeno ploskev, namenjeno treningom.

Risi so v petek opravili še drugi trening pred uvodno tekmo na SP. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Risi so v petek opravili še drugi trening pred uvodno tekmo na SP. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Selektor Nik Zupančič je razblinil še zadnje dvome o tem, kdo bo tekmo začel med vratnicama in kdo jo bo spremljal s tribune. Od prijavljene 25-erice lahko na posameznem obračunu sodeluje 22 igralcev.

Po pričakovanju bo prvi vratar Gašper Krošelj, ki je slovenske navijače navduševal na zadnjem svetovnem prvenstvu divizije I in septembrskih olimpijskih kvalifikacijah. Ob ledu bosta soigralce spremljala najmlajša člana naše odprave, napadalec Nik Pem in branilec Jurij Repe. Za oba je to premierno prvenstvo elitne divizije.



Samo sproščeno

Slovenijo prvi dve tekmi čakata malce čez poldne (tako v soboto kot nedeljo bo igrala ob 12.15), s čimer pa se branilec Klemen Pretnar ne obremenjuje. "Naj bo tekma ob 12. uri ali ob 20., mi moramo biti pripravljeni. In mislim, da smo dobro. Kar nekajkrat smo dobro igrali ob tej uri, tako da se znamo dobro pripraviti. Vzdušje je sproščeno, kar je samo pozitivno za soboto. Sproščeno se moramo lotiti tudi tekme."

Klemna Pretnarja zgodnja ura tekme ne skrbi, upa le, da bo led v dvorani Bercy boljši, kot je bil na četrtkovem treningu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Klemna Pretnarja zgodnja ura tekme ne skrbi, upa le, da bo led v dvorani Bercy boljši, kot je bil na četrtkovem treningu. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Po četrtkovem treningu v Bercyju Slovenci niso bili najbolj navdušeni nad mehkim ledom in temnimi sedeži v dvorani, a Pretnar opozarja, da so vsi v enakem položaju: "Dvorana je lepa, kot vse večnamenske, a led je še malo začetniški. Mislim, da bodo stvari uredili do prvenstva. Bodo pa pogoji za obe strani enaki, tako da moramo le igrati in oddelati svoje. O Švici smo se že pogovarjali, kakšno stvar bomo še dorekli, na primer posebne situacije. Sicer pa moramo gojiti svojo igro, kot jo znamo. In, kot je rekel selektor, dati od sebe sto odstotkov."

Bo slovenska reprezentanca na SP uresničila prvi cilj - obstanek med elito?

  • Da, a bo zelo težko.
    68,73 %
    189 glasov
  • Seveda. Še presegla ga bo in se uvrstila v izločilne boje.
    12,73 %
    35 glasov
  • Ne. Spet ji bo malo zmanjkalo.
    17,82 %
    49 glasov
  • Ne vem, me ne zanima.
    0,73 %
    2 glasov
Oddanih 275 glasov

Čas, da začnejo drugače

Slovenska izbrana vrsta na svetovnih prvenstvih elitne divizije nastopa devetič. V najkakovostnejšem rangu tekmovanja je za zdaj obstala dvakrat, zadnjič leta 2005. Da bi ji uspelo še tretjič, bi najverjetneje potrebovala dve zmagi. Če bi za uvod spodnesla tla Švicarjem, "sicer ne bi naredila še nič", kot pravi selektor. A bil bi to še kako pomemben korak na poti do uresničitve cilja, tudi z vidika samozavesti.

Izkušeni David Rodman upa, da so našli ključ do uspešnega začetka SP elite. | Foto: Sportida Izkušeni David Rodman upa, da so našli ključ do uspešnega začetka SP elite. Foto: Sportida

"Zelo pomemben bi bil dober začetek. Za zdaj tega ključa še nismo našli, a mislim, da nam letos lahko uspe in da bomo začeli bolje kot na preteklih prvenstvih," se nadeja najizkušenejši med napadalci David Rodman in dodaja, da je vzdušje, kot smo navajeni zadnja leta, odlično.

Slovenija se bo po Švici hitro usmerila na naslednjo tekmo, ki jo bo odigrala že v nedeljo ob 12.15 proti aktualnim prvakom Kanadčanom.


Kaj so povedali slovenski hokejisti pred SP?


Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Pripravljalne tekme Slovenije pred SP:

11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
28. april: tekma v Sankt Peterburgu proti Norveški U25 - zmaga Slovenije s 5:3
29. april:
tekma v Sankt Peterburgu proti Rusji U25 - poraz Slovenije s 3:5

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte