Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Pariz slovenska hokejska reprezentanca risi Nik Zupančič SP v hokeju 2017

Četrtek, 4. 5. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Prva tekma Slovenije na SP v Parizu v soboto ob 12.15

Slovenci še niso navdušeni nad pariškim ledom, selektor in druščina z mislimi pri Švici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
slovenska hokejska reprezentanca Rusija U25 | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

Slovenska hokejska reprezentanca je zjutraj odletela na prizorišče skupinskega dela svetovnega prvenstva v Pariz, kjer je zgodaj popoldne že opravila prvi trening. "Proti Švici gremo na zmago, a prvenstvo bo dolgo. Tudi če bomo slavili na prvi tekmi, nismo naredili še nič," pred uvodno slovensko tekmo, ki bo v soboto ob 12.15, razmišlja slovenski selektor Nik Zupančič.

Potem ko so se 3. aprila na Bledu začele uradne priprave slovenske hokejske reprezentance na svetovno prvenstvo (nekateri so se že pred tem pripravljali v skupinah), je prišel čas za deveti slovenski nastop v elitni diviziji. Ta varovance Nika Zupančiča čaka v soboto ob 12.15, ko bodo led v skupinskem delu v Parizu prebili proti Švicarjem.

Naši oklepniki so večji del priprav opravili doma, za teden dni pa so se na piljenje detajlov odpravili tudi v Sankt Peterburg v Rusiji. Ob vseh treningih so odigrali šest pripravljalnih srečanj. Končali so jih s štirimi zmagami (dvema nad Madžarsko ter po eno nad Italijo in Norveško do 25 let) in dvema porazoma (s Kazahstanom po kazenskih strelih in Rusijo do 25 let).



Slovenska reprezentanca je zgodaj popoldne opravila prvi trening na prizorišču prvenstva, kjer so januarja z bronom razveselili rokometaši. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Slovenska reprezentanca je zgodaj popoldne opravila prvi trening na prizorišču prvenstva, kjer so januarja z bronom razveselili rokometaši. Foto: Hokejska zveza Slovenije Led v Bercyju še ni najboljši

Strokovni štab odprave je s potekom priprav zadovoljen, z mislimi pa je že pri uvodnem obračunu s Švico. Dvorano Bercy, v kateri so rokometaši januarja po neverjetnem preobratu proti Hrvatom osvojili bronasta odličja, so že spoznali na popoldanskem treningu. Enega bodo imeli še v petek dopoldne.

"Ta trening je bil dober, da smo se malo preznojili, prebudili težke noge od potovanj, da bomo jutri lahko malo bolj resno začeli in poskusili še kakšne taktične stvari. Nad ledeno površino sem bil kar malo razočaran, saj je bil led precej slab. Upam, da bodo do SP to popravili. Organizacija je sicer v redu, trudijo se," je po uvodnem treningu dejal napadalec Boštjan Goličič, ki se je v tej dvorani že dvakrat veselil naslova pokalnega prvaka (enkrat z Brianconom, drugič z Grenoblom).

Eden od tistih Slovencev, ki najbolje poznajo dvorano Bercy, je Boštjan Goličič. Kot pravi, led še ni najboljši. Upa, da bodo do prvenstva stvari uredili. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Eden od tistih Slovencev, ki najbolje poznajo dvorano Bercy, je Boštjan Goličič. Kot pravi, led še ni najboljši. Upa, da bodo do prvenstva stvari uredili. Foto: Morgan Kristan / Sportida

S tem, da pogoji na ledu niso bili najboljši, se je strinjal tudi branilec Sabahudin Kovačević: "Po prvem treningu je težko govoriti o pogojih, saj smo prišli še z zelo težkimi nogami z avtobusa in letala, a led ni bil tak, kot naj bi bil na svetovnih prvenstvih. Mislim, da bodo do sobote to popravili. Trenutno veliko fantov trenira. Upam, da bodo do takrat, ko bodo tekme, stvari uredili. Do začetka prvenstva bodo pomembne še malenkosti, kot so počitek, regeneracija, fizioterapije, kakšni sestanki."

Bo slovenska reprezentanca na SP uresničila prvi cilj - obstanek med elito?

  • Da, a bo zelo težko.
    68,73 %
    189 glasov
  • Seveda. Še presegla ga bo in se uvrstila v izločilne boje.
    12,73 %
    35 glasov
  • Ne. Spet ji bo malo zmanjkalo.
    17,82 %
    49 glasov
  • Ne vem, me ne zanima.
    0,73 %
    2 glasov
Oddanih 275 glasov

Švici je še nekaj dolžan

Zupančič, ki bo kot trener še na četrtem svetovnem prvenstvu elite (prvič kot selektor), ter njegovi pomočniki Edo Terglav, Gaber Glavič in Aleš Burnik so prve nasprotnike že vzeli pod drobnogled.

S Švico je Slovenija do zdaj igrala štirikrat in nikoli ni zmagala. Le enkrat sta se izbrani vrsti pomerili na svetovnem prvenstvu, leta 2013 so Švicarji rise nadigrali s 7:1. Prav ta tekma daje dodaten zagon trenerskemu poglavarju Slovenije, ki ne skriva želje, da se trend proti Švicarjem obrne.

Slovenija se je na svetovnih prvenstvih s Švico pomerila le leta 2013 in visoko izgubila (1:7). "Nekaj smo jim še dolžni," pravi slovenski selektor Nik Zupančič. | Foto: Reuters Slovenija se je na svetovnih prvenstvih s Švico pomerila le leta 2013 in visoko izgubila (1:7). "Nekaj smo jim še dolžni," pravi slovenski selektor Nik Zupančič. Foto: Reuters

"Analizirali smo jo že. Dobili smo kar nekaj posnetkov njihovih tekem v zadnjem obdobju. Kar dobro smo jih spoznali. Čeprav je Švica bolje rangirana in brez kančka dvoma kakovostna reprezentanca, menim, da smo ji lahko konkurenčni. Je pa res, da je prav ta Švica, odkar sem v reprezentanci kot pomočnik ali glavni trener, edina, ki nas je v Stockholmu nadigrala (leta 2013, op. a.). S tega vidika smo ji še nekaj dolžni. Vemo, da igrajo hiter hokej, da so dobri drsalci in da izvajajo veliko pritiska. V boj bo treba stopiti samozavestno," sporoča nekdanji slovenski reprezentant.

Postava Slovenije proti Švicarjem bo podobna tisti z zadnje tekme z Rusijo.

Zaupa 25-erici, odsotnost Kopitarja bi se poznala vsakomur

Glavni strateg reprezentance je med 25 hokejistov, ki so odpotovali v Pariz, vključil tri vratarje, devet branilcev in 13 napadalcev. "Absolutno bomo igrali s štirimi peterkami. Zaupam vsem fantom, ki so v ekipi za svetovno prvenstvo. Fantje imajo dovolj znanja. To jim vseskozi ponavljam. Mislim, da so tudi sami to že spoznali," je Zupančič dal vedeti, da bo poskušal v igro dobro vključiti vseh 20 igralcev v polju. Prav pomembnost igranja z vsemi peterkami je poudaril tudi član prvega napada Rok Tičar.

V Parizu ne bo edinega slovenskega NHL-ovca Anžeta Kopitarja, ki je pred tremi tedni sporočil, da ne bo pomagal izbrani vrsti. 48-letni trener se je z njegovo odsotnostjo hitro sprijaznil. "Bodimo realni. Zame je on med petimi hokejisti na svetu. Njegova odsotnost bi se poznala vsaki ekipi, a to smo že obdelali. Dolgo smo vedeli, da ga ne bo, tako da smo ekipo sestavili in se pripravljali z vednostjo, da ga ne bo. Kljub temu še vedno upamo na uspeh in uresničitev cilja, ki ga imamo."

Uspe jim lahko le kot ekipi

Osnovni cilj slovenske reprezentance je obstanek med elito. Na dozdajšnjih osmih svetovnih prvenstvih ji je to uspelo le dvakrat, zadnjič leta 2005, ko jo je vodil finski strateg Kari Savolainen. Kako lahko Slovenija doseže cilj ali pa ga morda celo preseže?

"Zavedamo se, da Slovenija ne bo zmagovala z enim ali dvema posameznikoma. Če želimo biti uspešni, moramo delovati kot ekipa," pravi Zupančič in opozarja, da z morebitno zmago nad Švico še ne bi naredili prav veliko. Z dvema zmaga bi bil obstanek realen.

En posameznik ne more narediti veliko. Uspe jim lahko le kot ekipi. Ekipni duh v tem kolektivu ni bil nikoli vprašljiv. | Foto: Hokejska zveza Slovenije En posameznik ne more narediti veliko. Uspe jim lahko le kot ekipi. Ekipni duh v tem kolektivu ni bil nikoli vprašljiv. Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Če bomo kompaktni in če bodo obrambne naloge na sto odstotkih, se lahko nadejamo uspeha. Spredaj imamo kreacijo, lahko skreiramo marsikaj. Če bomo Švicarje prisilili v kakšno napako, dobili morda igro z igralcem več in jo izkoristili, vratar pa bo na visoki ravni, lahko upamo na uspeh. Prva tekma je pomembna, ni pa najpomembnejša. Tudi če bomo zmagali, nismo naredili še nič. Treba je gledati širše. Prvenstvo bo dolgo. Predvsem bo treba biti v glavah pripravljen igrati na visoki ravni vseh sedem tekem."



Podcenjevanje Slovenije? Tekme se bodo lotili stoodstotno.

Kaj o odnosu papirnatih favoritov do obračunov s Slovenijo meni Zupančič? Bo podcenjevanje prisotno? "Morda bi bilo dobro, da bi nas podcenjevali, a mislim, da pri tej kakovosti in ob tem, da so se nekateri v preteklosti že opekli – Švicarji lani na prvi tekmi s Kazahstanom –, to ne bo prišlo v poštev. Menim, da nas bodo jemali zelo resno. Morda si bodo rekli, da nekaj ni v redu z njimi, če nas ne premagajo, a tekme se bodo zagotovo lotili stoodstotno."

Z urnikom so jim šli na roko

Na zadnjem svetovnem prvenstvu elite leta 2015 v Ostravi je imela Slovenija precej neugoden urnik. Dvakrat se ji je zgodilo, da je imela dve tekmi v manj kot 24 urah. Tokrat imajo med začetki tekem vsaj 24 ur.

"Mislim, da nas ne bodo podcenjevali in bodo šli stoodstotno v tekmo. Nekateri so se namreč v preteklosti že opekli." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Mislim, da nas ne bodo podcenjevali in bodo šli stoodstotno v tekmo. Nekateri so se namreč v preteklosti že opekli." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Težko je izbirati, saj je vse narejeno na ranking sistem oziroma naj bi bilo tako, velikokrat se pri mednarodni zvezi spomnijo kaj po svoje. V preteklosti smo imeli med dvema tekmami manj kot 24 ur, letos pa so nam šli kar na roko. Morda smo si z dobrimi igrami in s še drugo uvrstitvijo na olimpijske igre pridobili malce boljši status, a to ne bo igralo tako velike vloge, da bi lahko rekli, da smo ven iz hudega. Svoje bomo morali pokazati na ledu," še pravi selektor.

Prvič bo rise vodil v soboto ob 12.15 proti Švici, nato pa sledijo tekme s Kanado, Norveško, Finsko, Češko, Belorusijo in Francijo.

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Pripravljalne tekme Slovenije pred SP:

11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
28. april: tekma v Sankt Peterburgu proti Norveški U25 - zmaga Slovenije s 5:3
29. april:
tekma v Sankt Peterburgu proti Rusji U25 - poraz Slovenije s 3:5

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte