Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Jan Muršak SP v hokeju 2017 Nik Zupančič Miha Štebih Žiga Jeglič risi slovenska hokejska reprezentanca

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 13.01

6 let, 6 mesecev

Znan je seznam potnikov na SP v Pariz

Trenerski štab naredil zadnji rez, Jeglič in Muršak bosta združila moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Slovenija Madžarska pripravljalna tekma hokej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Trenerski štab slovenske moške članske hokejske reprezentance je po ponedeljkovem predzadnjem treningu v sklopu priprav na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki se bo ta petek začelo v Parizu in Kölnu, določil končni seznam 25 hokejistov. Kot zadnji je s seznama potnikov na SP odpadel branilec Miha Štebih. Nov klub je dobil Žiga Jeglič, v prihodnje bo igral v Rusiji za KHL-ovca Torpedo Nižni Novgorod, kjer bo moči združil s kapetanom risov Janom Muršakom.

Slovenska hokejska reprezentanca bo do torka v Sankt Peterburgu, tam opravlja zadnji del priprav na svetovno prvenstvo, ki je vse bližje. Risi bodo prvo tekmo odigrali v soboto ob 12.15, ko bodo njihovi nasprotniki Švicarji. Nato sledijo še tekme s Kanado, Norveško, Finsko, Češko, Belorusijo in Francijo.

Selektor Nik Zupančič je na priprave v Rusijo odpeljal 26 hokejistov, na prvenstvo pa jih lahko potuje 25. Že pred zadnjim rezom je napovedal, da bodo na končnem seznamu za Francijo trije vratarji, devet branilcev in 13 napadalcev, kar je pomenilo, da bo odpadel en steber obrambe. Slovenski štab je odločitev o zadnjem rezu sprejel v ponedeljek, in sicer so odločili, da na SP ne potuje Miha Štebih, za katerim je turbulentna klubska sezona - zaradi velike krize v praški Slaviji se je sredi tekmovalnega obdobja preselil k češkemu konkurentu Frydek-Mistek.

Težka odločitev

"Končna odločitev ni bila lahka, saj so fantje pokazali kar največjo zavzetost ves čas priprav. Vendar se je na koncu treba odločiti in trenerski štab je sprejel odločitev, ki bo, po našem mnenju, najboljša glede na naloge, ki nas čakajo na svetovnem prvenstvu," je ob tem povedal glavni strateg slovenskih risov Zupančič.

Slovenci v torek končujejo priprave v ruskem Sankt Peterburgu, v četrtek pa že potujejo v Pariz na finalno dejanje letošnje hokejske sezone.

Naša izbrana vrsta je v pripravljalnem obdobju odigrala šest prijateljskih obračunov, na katerih je štirikrat zmagal, dvakrat pa izgubila. Na zadnji tekmi je v soboto s 3:5 priznala premoč ruski B-ekipi.

Žiga Jeglič (desno) bo, tako kot njegov reprezentančni kolega v napadu Rok Tičar, igral v Rusiji. | Foto: Vid Ponikvar Žiga Jeglič (desno) bo, tako kot njegov reprezentančni kolega v napadu Rok Tičar, igral v Rusiji. Foto: Vid Ponikvar

Jeglič v Rusijo, kjer bo združil moči z Muršakom

Ni skrivnost, da se je član prvega slovenskega napada Žiga Jeglič, ki je zadnje tri sezone igral v ligi KHL za Slovan Bratislava, želel preizkusiti tudi v Rusiji.  "V ligi KHL sem zdaj prost igralec brez odškodnine. Do 29. leta te morajo v KHL drugi klubi odkupiti z odškodnino, tudi če nimaš pogodbe. Upam, da bo prišla kakšna ponudba tudi iz Rusije," nam je dejal sredi marca. Zdaj se mu je želja uresničila.

V prihodnji sezoni bo nosil dres KHL-ovca Torpeda iz Nižnega Novgoroda, ki je letos zaigral v končnici druge najkakovostnejše lige na svetu in izpadel v konferenčnem četrtfinalu.

Jan Muršak bo v prihodnji sezoni soigralec Žige Jegliča. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Muršak bo v prihodnji sezoni soigralec Žige Jegliča. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Z omenjenim kolektivom so Rusi povezovali tudi slovenskega kapetana Jan Muršaka, ki se mu je pogodba z ruskim velikanom iz Moskve CSKA iztekla konec aprila. Pozno popoldan je postalo uradno, da bo Štajerec, ki si želi predvsem več minutaže in vidnejšo vlogo, prav tako igral za Torpedo.

Končni seznam slovenske reprezentance za SP

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Časovnica priprav Slovenije na svetovno prvenstvo:

3. april–25. april:
priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: zmaga Slovenije s 5:3 proti Norveški U25, 29. april: poraz Slovenije z Rusi U25 s 3:5)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte