Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
4.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

1

Natisni članek

liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar NHL nagrade Los Angeles Kings

Četrtek, 21. 6. 2018, 4.30

5 let, 10 mesecev

Podelitev nagrad NHL za sezono 2017/18

Anže Kopitar v soju igralniških žarometov do nove NHL-nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

1

Anže Kopitar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski hokejist Anže Kopitar je na podelitvi nagrad NHL v Las Vegasu postal lastnik novega priznanja. Pripadla mu je Selke Trophy, nagrada za najboljšega defenzivnega napadalca. Najprestižnejšo lovoriko večera Hart Trophy za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone, za katero je bil nominiran tudi slovenski as, je prejel napadalec New Jersey Devils Taylor Hall.

Prestolnica iger na srečo je bila tudi letos prizorišče podelitve individualnih nagrad hokejistom, trenerjem in športnim direktorjem najkakovostnejše hokejske lige na svetu. Med kandidati za lovorike je bil tudi Anže Kopitar, ki druženja s hokejsko smetano tokrat ni zamudil. Edini slovenski NHL-ovec je bil nominiran za dve nagradi. 

Prvič v karieri tudi za najstarejšo in najprestižnejšo Hartovo trofejo, ki jo prejme po mnenju združenja profesionalnih piscev (PHWA) najkoristnejši igralec svoje ekipe v rednem delu sezone oziroma MVP. Ob tem se je še četrtič potegoval za naziv najboljšega defenzivnega napadalca (Selke Trophy).
Napadalec New Jersey Devils Taylor Hall je novi lastnik najprestižnejše individualne lovorike za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone (Hartova trofeja). Sploh prvič jo je prejel član Devilsov. Kopitar je končal na tretjem mestu. | Foto: Getty Images Napadalec New Jersey Devils Taylor Hall je novi lastnik najprestižnejše individualne lovorike za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone (Hartova trofeja). Sploh prvič jo je prejel član Devilsov. Kopitar je končal na tretjem mestu. Foto: Getty Images
V igri za prvo, za katero so se strokovnjaki strinjali, da bo po letih, ko je bil nagrajenec znan skorajda vnaprej, tokrat potekal hud boj, so se uresničile napovedi. Na koncu sta za njo "obračunala" kanadska napadalca Taylor Hall in Nathan MacKinnon, njen novi lastnik pa je s 70 glasovi več postal član New Jersey Devils Hall (1.264 glasov). 26-letnik je sploh prvi hokejist Devilsov s to nagrado. Kopitar je po glasovih združenja profesionalnih piscev (PHWA) s 551 glasovi končal na tretjem mestu.

Edini oklepnik Los Angeles Kings, ki je prejel Hartovo trofejo, tako ostaja Wayne Gretzky (leta 1989).

Glasovanje za Hart Trophy

1. Taylor Hall 1.264 glasov
2. Nathan MacKinnon 1.194
3. Anže Kopitar 551
...

Še drugič Selke Kopitarju je še drugič v karieri (prvič po letu 2016) pripadla nagrada za najboljšega obrambnega napadalca lige NHL - Selke Trophy. | Foto: Getty Images Kopitarju je še drugič v karieri (prvič po letu 2016) pripadla nagrada za najboljšega obrambnega napadalca lige NHL - Selke Trophy. Foto: Getty Images

Je pa Kopitar vitrine obogatil z novo nagrado, in sicer mu je po letu 2016 še drugič v karieri pripadla Selke Trophy, nagrada za napadalca, ki se najbolje znajde pri obrambnih nalogah. Hrušičan je v tej kategoriji zanesljivo, za skoraj 200 glasov, premagal najbližjega zasledovalca Seana Couturierja, tretji je bil serijski zmagovalec Patrice Bergeron, ki ima doma že štiri tovrstne trofeje.

"Vedno sem bil ponosen na to, da sem celovit igralec, da sem dober tudi pri branilskih nalogah. Zagotovo lepo priznanje, da so me prepoznali kot dobrega obrambnega napadalca. To je velika čast. Bergeronu (nominiran je bil sedmič zapored, op. a.) se bom zahvalil, da mi tu in tam pusti zmagati," je ob prejemu nagrade dejal Kopitar in čestital Hallu za Hartovo trofejo: "Razočaranja ni. Seveda bi so jo želel, a Taylor je imel odlično sezono, prav tako Nate. Zasluženo jo je osvojil."

Kopitar je ob tem poudaril, da si bo v prihodnosti prizadeval za glavno nagrado, in sicer Stanleyjev pokal, ki ga je osvojil v letih 2012 in 2014: "Večkrat sem že povedal, da je ekipa nad posameznikom. Seveda je vsaka individualna nagrada čast, a Stanleyjev pokal je tisto, kar je največ vredno. V zadnjih letih nam je spodletelo, v prihodnje bomo naredili vse, da bi ga spet osvojili." 

Lov na novega bodo odprli doma 5. oktobra proti San Jose Sharks. 

Glasovanje za Frank J. Selke Trophy

1. Anže Kopitar 1.152 glasov
2. Sean Couturier 976
3. Patrice Bergeron 817
...

Fotoutrinki NHL-nagrad (Getty Images)
Fotogalerija
1 / 19

Največ nagrad ostalo doma

Kar štiri nagrade so romale v roke članom domačega kluba Vegas Golden Knights, ki so prijetno presenetili že v prvi sezoni tekmovanja. Novince so šele v finalu zaustavili poznejši prvaki Washington Capitals.

Najboljši trener zadnje sezone Gerard Gallant je novince Vegas Golden Knight popeljal vse do velikega finala, v katerem jih je premagal Washington. | Foto: Getty Images Najboljši trener zadnje sezone Gerard Gallant je novince Vegas Golden Knight popeljal vse do velikega finala, v katerem jih je premagal Washington. Foto: Getty Images
Strateg Zlatih vitezov Gerard Gallant je tako postal najboljši trener leta, George McPhee najboljši generalni menedžer leta v NHL, nagrado Marka Messierja za hokejista z odličnimi vodstvenimi sposobnostmi, ki je dober zgled tako na ledu kot v družbi, so izročili branilcu Deryku Engellandu, džentelmen leta na in zunaj ledu pa je postal William Karlsson.

Od Rinneja do obolelega Boyla in tragično umrlega trenerja

Za najboljšega vratarja so okronali Nashvillovega Pekko Rinneja, najboljši branilec je postal Tampin Victor Hedman, najboljši novinec Mathew Barzal (New York Islanders), najboljši hokejist po izboru Združenja igralcev severnoameriške hokejske lige NHLPA Edmontonov kapetan Connor McDavid, nagrado za hokejista, ki najbolje pooseblja vztrajnost, športnost in predanost hokeju, pa si je priboril Brian Boyle, ki se bori z rakom. Nagradili so tudi dvojčka Daniela in Henrika Sedina, ki sta napovedala upokojitev.

Willie O'Ree Community Hero je postal v aprilski tragični nesreči umrli trener moštva Humboldt Broncos Darcy Haugan. | Foto: Getty Images Willie O'Ree Community Hero je postal v aprilski tragični nesreči umrli trener moštva Humboldt Broncos Darcy Haugan. Foto: Getty Images
Sploh prvič so razglasili prejemnika nagrade Willie O'Ree Community Hero. Nagrada za posameznika, ki je pomagal razvijati hokej v skupnosti in potencial drugih, je pripadla v aprilski tragični nesreči umrlemu trenerju moštva Humboldt Broncos Darcyju Hauganu. V nesreči je umrlo 16 članov kluba, 13 preživelih pa se je zdaj prvič zbralo in se udeležilo podelitve NHL-nagrad.

hokejisti Kanada
Sportal Tragedija v Kanadi: 14 mrtvih v prometni nesreči avtobusa z mladimi hokejisti

McDavid, Ovečkin, Quick so si jih priigrali še pred večerom nagrad

Nekateri nagrajenci so bili znani še pred podelitvijo. Najbolj "bogat" je domov odšel kapetan Washington Capitals Aleksander Ovečkin. Ob ekipnih lovorikah Stanleyjevem pokalu in Prince of Wales Trophy za zmagovalce vzhodne konference je postal lastnik Maurice Richard Trophy, nagrade za največ doseženih zadetkov v rednem delu - podpisal se je pod 49 zadetkov. Ruski zvezdnik je v vitrine pospravil tudi nagrado Conn Smyth Trophy za najkoristnejšega igralca končnice.

Aleksander Ovečkin, ki je letos prvič postal prvak NHL, in njegova bogata zbirka letošnjih nagrad. | Foto: Getty Images Aleksander Ovečkin, ki je letos prvič postal prvak NHL, in njegova bogata zbirka letošnjih nagrad. Foto: Getty Images Art Ross Trophy, nagrado za najučinkovitejšega hokejista rednega dela, si je s 109 točkami na 82 tekmah priigral kapetan Edmonton Oilers Connor McDavid.

Še drugič v karieri pa je nagrada za najmanj prejetih zadetkov v rednem delu sezone pripadla Kopitarjevemu soigralcu Jonathanu Quicku.

V prvo ekipo all-star so izbrali Taylorja Halla, Connorja McDavida, Nikito Kučerova, Drewa Doughtyja, Victorja Hedmana in Pekko Rinneja. 


Nagrajenci za NHL-sezono 2017/2018:
 

Hartov pokal*
Nagrajenec: Taylor Hall (New Jersey Devils)
*nagrada za najkoristnejšega igralca svoje ekipe v rednem delu sezone 

Vezinov pokal (nagrada za najboljšega vratarja)
Nagrajenec: Pekka Rinne (Nashville Predators)

Norrisov pokal (nagrada za najboljšega branilca)
Nagrajenec: Victor Hedman (Tampa Bay Lightning)

Calderjev pokal (nagrada za najboljšega novinca)
Nagrajenec: Mathew Barzal (New York Islanders)

Selkejev pokal (nagrada za najboljšega defenzivnega napadalca)
Nagrajenec: Anže Kopitar (Los Angeles Kings)

Pokal Lady Byng (nagrada za najbolj športno in vzorno vedenje)
Nagrajenec: William Karlsson (Vegas Golden Knights)

Nagrada Jack Adams (nagrada za najboljšega trenerja)
Nagrajenec: Gerard Gallant (Vegas Golden Knights)

King Clancy Memorial Trophy*
Nagrajenca: Daniel in Henrik Sedin
*nagrada za igralca, ki najbolje ponazarja vodstvo moštva na terenu in zunaj njega

Mastertonov pokal*
Nagrajenec: Brian Boyle (New Jersey Devils)
*nagrada za hokejista, ki najbolje pooseblja vztrajnost, športnost in predanost hokeju

Nagrada Ted Lindsay*
Nagrajenec: Connor McDavid (Edmonton Oilers)
*nagrada za najboljšega hokejista po izboru Združenja igralcev severnoameriške hokejske lige NHLPA

Nagrada Mark Messier* 
Nagrajenec: Deryk Engelland (Vegas Golden Knights)
*nagrada za hokejista z odličnimi vodstvenimi sposobnostmi, ki je dober zgled tako na ledu kot v družbi

Nagrada za generalnega direktorja leta
Nagrajenec: George McPhee (Vegas Golden Knights),

Pokal Arta Rossa*
Nagrajenec: Connor McDavid (Edmonton Oilers): 82 tekem, 109 točk (41 zadetkov, 67 podaj).
*nagrada za najučinkovitejšega hokejista rednega dela

Pokal Mauricea Richarda*
Nagrajenec: Aleksander Ovečkin, Washington Capitals (49 zadetkov)
*nagrada za največ doseženih zadetkov v rednem delu

Jenningsov pokal*
Nagrajenec: Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
*nagrada vratarju z najmanj prejetimi zadetki

Smythov pokal (nagrada za najkoristnejšega igralca končnice):
Nagrajenec: Aleksander Ovečkin, Washington Capitals 

Willie O'Ree Community Hero Award:
Nagrajenec: Darcy Haugan, pokojni trener Humboldt Broncos 

Preberite še:
 
Washington Capitals Ovečkin
Sportal Washington do zgodovinskega uspeha, Ovečkin po 13 letih do Stanleyja!

Ilja Kovalčuk ruska hokejska reprezentanca
Sportal Nov naskok prebežnika Kovalčuka na NHL: oglasil se je tudi pri Kopitarjevih

Washington Capitals Ovečkin
Sportal Še posebej čustven večer za Američana in bolnega očeta, dvojna sreča za Ovečkina
Ne spreglejte