Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2022,
17.19

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Boro štrumbelj Gorazd Podržavnik Tjaša Pintar Janja Šegel Peter John Stevens Neža Klančar Tara Vovk Katja Fain Plavalna zveza Slovenije

Sreda, 21. 12. 2022, 17.19

1 leto, 4 mesece

Plavalci optimistični za leto 2023

"Uspešno smo zamenjali generacijo v reprezentanci in ujeli stik s svetovnim vrhom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Novinarska konferenca Plavalne zveze Slovenije | V slovenskem taboru je zato zvrhano mera optimizma pred sezono 2023, ki bo Fukuoka na Japonskem gostila SP v 50-metrskem bazenu. | Foto Anže Malovrh/STA

V slovenskem taboru je zato zvrhano mera optimizma pred sezono 2023, ki bo Fukuoka na Japonskem gostila SP v 50-metrskem bazenu.

Foto: Anže Malovrh/STA

V Ljubljani se je danes predstavila slovenska reprezentanca, ki je pretekli teden na svetovnem prvenstvu v Melbournu dosegla kar osem slovenskih rekordov ter dosegla kar pet uvrstitev med najboljšo peterico. V slovenskem taboru je zato zvrhano mera optimizma pred sezono 2023, ki bo Fukuoka na Japonskem gostila SP v 50-metrskem bazenu.

Izstopali sta predvsem dve plavalki. Prvo ime ekipe je Mariborčanka Katja Fain s petim mestom in novim slovenskim rekordom na 400 m prosto, ob tem pa je bila še deveta na 1500 m prosto in 10. na 200 metrski razdalji. Skupaj s Taro Vovk pa so plavalke postavile kar osem novih slovenskih rekordov, kar ženskemu delu ekipe doslej v zgodovini še ni uspelo.

Katja Fain
Sportal Odlična Katja Fain za konec še deseta na 200 m prosto

Neža Klančar je dosegla kar šest novih slovenskih rekordov, imela pa nekaj nesreče z igro stotink, saj je na 50 m prosto in 100 m mešano osvojila deveto mesto ter za las ostala brez finala, na 50 m delfin se ji je s 17. mestom za drobec sekunde izmuznil polfinale.

"S kakšnim treningom več v pravem bazenu bo še lažje tekmovati," pričakuje Tara Vovk. | Foto: Anže Malovrh/STA "S kakšnim treningom več v pravem bazenu bo še lažje tekmovati," pričakuje Tara Vovk. Foto: Anže Malovrh/STA

Z rekordom na 50 m prsno je lahko več kot zadovoljna tudi novinka na tovrstnih tekmovanjih Tara Vovk, dolžnik pa je ostal najizkušenejši Peter John Stevens, ki je bil na 50 m prsno s 13. mestom resda visoko, a je ciljal vsaj na finale.

Peter John Stevens
Sportal Stevens 13. na 50 m prsno, Tari Vovk še en slovenski rekord

Uspešna menjava generacije

"Prav vsi so izpolnili pričakovanja," pa za visoke uvrstitve in predvsem število državnih in osebnih rekordov trdi predsednik Plavalne zveze Slovenije Boro Štrumbelj. | Foto: Anže Malovrh/STA "Prav vsi so izpolnili pričakovanja," pa za visoke uvrstitve in predvsem število državnih in osebnih rekordov trdi predsednik Plavalne zveze Slovenije Boro Štrumbelj. Foto: Anže Malovrh/STA "Prav vsi so izpolnili pričakovanja," pa za visoke uvrstitve in predvsem število državnih in osebnih rekordov trdi predsednik Plavalne zveze Slovenije Boro Štrumbelj in dodaja: "Uspešno smo zamenjali generacijo v reprezentanci in ujeli stik s svetovnim vrhom."

"Zgodilo se je, kar sem napovedal. Pred odhodom v Avstralijo sem rekel, da bomo prav v vseh disciplinah visoko, če bodo plavalci dosegali osebne rekorde. Zgoščenost je izjemna, tudi plavanje je bilo na mednarodni ravni izjemno, kar so nakazovali že svetovni pokali, a smo z našimi dosežki del tega," pa je po vrnitvi v Slovenijo povedal selektor Gorazd Podržavnik.

Neža Klančar
Sportal Neža Klančar z novim rekordom za las brez finala

Začenja se lov na olimpijske norme

Ta za sezono 2023, ko se bo začel lov na olimpijske norme za Pariz 2024, pravi, da ima reprezentanca še velike rezerve. To velja predvsem za Janjo Šegel, ki je SP zaradi poškodbe izpustila, z njo pa ima Slovenijo ob Tjaši Pintar, morda pa še kateri plavalki, tudi priložnost za visoke uvrstitve v štafetah.

"Svoj nabor disciplin sem še razširila," pravi Katja Fain. | Foto: Anže Malovrh/STA "Svoj nabor disciplin sem še razširila," pravi Katja Fain. Foto: Anže Malovrh/STA

Zadovoljni so bili tudi plavalci. "Letos je bilo drugače kot lani. Svoj nabor disciplin sem še razširila, finale in dve uvrstitvi do 10. mesta pa sta res lep dosežek," je dejala Fain, ki kje bila na 400 m prosto resda peta, a obenem najhitrejša Evropejka, na 1500 m prosto pa 10. in tretja najboljša plavalka iz Evrope.

"Po petih letih sem vnovič nastopila v 25-metrskem bazenu, ki je drugačen od jardskega. A šlo je dobro. Glede na prijave sme bila daleč od polfinala, v bazenu pa povsem blizu. S kakšnim treningom več v pravem bazenu bo še lažje tekmovati," pa je ocenila Vovk.

Zelo zadovoljni so bili tudi trenerji. "Odlično. Gremo dalje in stremimo k še boljšim izidom,"je po tekmi povedala Metka Sparavec Malenko in s tem strnila misli stroke.

Preberite še:

Janja Šegel
Sportal Plavalno DP v znamenju vrnitve Šeglove in rekordov mladih
Ne spreglejte