Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
22.00

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Lučka Rakovec Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret plezanje

Sobota, 17. 6. 2023, 22.00

9 mesecev, 3 tedne

Svetovni pokal v plezanju, polfinale in kvalifikacije, Innsbruck

Janja Garnbret ne bo edina slovenska finalistka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
športno plezanje, težavnost, Innsbruck,  Janja Garnbret | Janja Garnbret | Foto Grega Valančič

Janja Garnbret

Foto: Grega Valančič

V Innsbrucku se svetovni pokal v športnem plezanju nadaljuje s tekmo v težavnosti. Že kvalifikacije, ki jih je dobila, so potrdile, da bo tudi na tej tekmi prva favoritka Janja Garnbret, ki je sredi tedna zmagala na balvanih, na svoji šele drugi tekmi po vrnitvi po poškodbi. Nato je bila v polfinalu tretja.

Janja Garnbret Innsbruck 2023
Sportal Čustveno proslavljanje Janje Garnbret: kot blisk čez balvane

Janja Garnbret je tudi drugo preizkušnjo v Innsbrucku na tekmi svetovnega pokala začela odlično. Kot edina je namreč preplezala na vrh vsaj ene od dveh kvalifikacijskih smeri v težavnosti ter se zanesljivo uvrstila v polfinale najboljših 26 plezalk. Garnbret je v kvalifikacijah po uspešno preplezani prvi smeri in padcu pri 47+. oprimku, kar je bil najboljši izkupiček druge smeri, zanesljivo končala pred Južno Korejko Seo Chaehyun in Japonko Ai Mori.

Garnbretova je nato v polfinalu dosegla 46. oprimek, s čimer je za malenkost zaostala za Južnokorejko Chaehyun (46+) in Japonko Mori (46+). Štiriindvajsetletna Korošica bo v nedeljskem finalu v težavnosti lovila 24. zmago v svetovnem pokalu, skupno pa 39. v karieri, potem ko je z brezhibnim nastopom v četrtek v Innsbrucku dosegla 15. zmago na balvanih.

 Mia Krampl je dosegla 36. oprimek in zasedla peto mesto.  | Foto: Grega Valančič Mia Krampl je dosegla 36. oprimek in zasedla peto mesto. Foto: Grega Valančič

Ob olimpijski prvakinji je v polfinalu nastopilo še pet Slovenk, ena pa se je uvrstila v finale. Mia Krampl je dosegla 36. oprimek in zasedla peto mesto. Lucija Tarkuš je priplezala do 28. oprimka in bila 14. Vita Lukan je prišla do 23+. oprimka in zasedla 17. mesto, Lučka Rakovec pa je po sedmem mestu v kvalifikacijah v polfinalu plezala slabše in z doseženim 20. oprimkom končala kot 18. Sara Čopar (18) je bila 25.

Že popoldne je od Slovenk v kvalifikacijah spodletelo Lani Skušek (35 in 30+), ki je bila 30. V polfinalu ima pravico nastopa 26 najboljših iz kvalifikacij.

 Luka Potočar je na 14. mestu končal brez finala. | Foto: Grega Valančič Luka Potočar je na 14. mestu končal brez finala. Foto: Grega Valančič

Luka Potočar in Milan Preskar sta obstala v polfinalu. Potočar je prišel do 31+. oprimka in zasedel končno 14. mesto, medtem ko je Preskar zmogel do 27+. oprimka in bil na koncu 20. V kvalifikacijah so izpadli Martin Bergant (18 in 34+) na 42., Gregor Vezonik (21 in 23+) na 67. ter Lovro Črep (16+ in 25+) na 70. mestu. V polfinalu je bil najboljši Švicar Sascha Lehmann (43+) pred domačinom Jakobom Schubertom (43) in Japoncem Masahirom Higuchijem (42+).

Finala bosta v nedeljo. Ženski se bo začel ob 19.30, moški pa uro pozneje.

Zan Lovenjak Sudar Innsbruck 2022
Sportal Bergant in Sudar brez finala na balvanih
Janja Garnbret balvani
Sportal Poškodba preteklost, Janja Garnbret spet zmaguje
Ne spreglejte