Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2020,
18.19

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Bloudkove nagrade Eva Terčelj Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 4. 2. 2020, 18.19

4 leta, 2 meseca

bloudkove nagrade

Rogliču in Terčeljevi nagrada za vrhunski mednarodni športni dosežek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
podelitev bloudkovih nagrad | Na Brdu pri Kranju so podelili pet Bloudkovih nagrad in 11 Bloudkovih plaket. | Foto Grega Valančič/Sportida

Na Brdu pri Kranju so podelili pet Bloudkovih nagrad in 11 Bloudkovih plaket.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj sta prejemnika Bloudkovih nagrad za leto 2019 za vrhunski mednarodni športni dosežek. Bloudkove nagrade in Bloudkove plakete za leto 2019 so podelili nocoj na slovesnosti v dvorani Grandis na Brdu pri Kranju.

Bloudkova priznanja so najvišja priznanja Slovenije za področje športa. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki mu predseduje Miroslav Cerar, tudi sam Bloudkov nagrajenec, legendarni slovenski telovadec, olimpionik, predsednik Olimpijske akademije in ambasador za šport, strpnost in fair play.

Odbor je letos podelil pet Bloudkovih nagrad in 11 Bloudkovih plaket. Višina Bloudkove nagrade za leto 2019 znaša 9000 evrov, višina Bloudkove plakete pa 3000 evrov. Letošnja podelitev je bila že 55. po vrsti. Nagrade podeljujejo od leta 1965.

Zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič si je "prikolesaril" Bloudkovo nagrado. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič si je "prikolesaril" Bloudkovo nagrado. Foto: Grega Valančič/Sportida

Lani sta Bloudkovo nagrado za leto 2018 za vrhunski mednarodni športni dosežek prejela biatlonec Jakov Fak in športna plezalka Janja Garnbret. Letos pa je Bloudkov odbor počastil kolesarja in kajakašico.

Roglič, ki je decembra postal že najboljši športnik Slovenije leta 2019 po izboru športnih novinarjev, je zmagal na dirkah po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in po Romandiji, dirko po Italiji je končal na skupno tretjem mestu, na dirki po Španiji pa je kot prvi Slovenec dosegel skupno zmago na velikih tritedenskih dirkah.

Največji uspeh kariere

Terčeljeva je 28. septembra lani v Seu d'Urgellu v Kataloniji dosegla največji uspeh kariere. Postala je svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah v slalomu, s čimer je izpolnila tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Eva Terčelj je septembra lani dosegla največji uspeh kariere. | Foto: Grega Valančič / Sportida Eva Terčelj je septembra lani dosegla največji uspeh kariere. Foto: Grega Valančič / Sportida

 

Med nagrajenci tudi Žvan, Čermak in Kutin

Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel redni profesor Milan Žvan, od 1997 do 2007 je bil prodekan, od 2007 do 2019 pa dekan Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

"Vsi se na vsakem koncu in ob vsaki priložnosti pritožujemo, da država namenja premalo denarja za šport. Šport je izjemno cenjen, ima ugled in zaradi tega ugleda ima izjemen vpliv. Prav gotovo sem prepričan, da je eden izmed najmočnejših generatorjev slovenskega domoljubja. Upam, da bo to prepoznala tudi širša družbena skupnost, da je treba mogoče v prihodnje še kaj dodati, da bi ohranili stik s športnim svetom", je povedal Žvan.

podelitev bloudkovih nagrad | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Za življenjsko delo v športu sta Bloudkovi nagradi prejela plavalni trener Vladimir Čermak, že 40 let stalnica slovenskega plavanja in Plavalnega kluba Ljubljana, ter šahist, častni predsednik evropske šahovske zveze in član svetovne šahovske zveze Fide Boris Kutin.

"Sem izredno ponosen in vesel, da sem dobil Bloudkovo nagrado. To je tudi velika spodbuda za plavalni šport," je povedal Čermak, ki je bil trener srebrne olimpijke Sare Isaković. "Z njo smo to doživljali v Pekingu. Bilo je enkratno vzdušje. Je plavala celo boljše od svetovnega rekorda. To je bil izreden dosežek slovenskega športa."

"Gre vsekakor za priznanje za mene osebno in za šah prav tako. Odnos države do športa je nasploh slab, nisem kakšen optimist, da se bo kaj spremenilo. Šah je v istem čolnu, skupaj veslamo, brez entuziastov ne gre in ne bo šlo tudi v prihodnje," pa je dejal Kutin.

Bloudkove plakete

Razglasili so tudi prejemnike Bloudkovih plaket za leto 2019 za pomemben tekmovalni dosežek v športu, ki so jih prejeli judoistka Klara Apotekar, športna plezalka Mia Krampl, deskar na snegu Tim Mastnak in jadralni padalec Jošt Napret.

Fotogalerija (foto: Grega Vačančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 28

Plaketo sta prejeli tudi smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič za srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v Seefeldu v ekipnem sprintu ter slovenska mladinska košarkarska reprezentanca za bron na evropskem prvenstvu do 18 let v Volosu v postavi Dominik Praljak, Žiga Samar, Bine Prepelič, Gregor Glas, Rok Nemanič, Primož Kmetič, Andrej Stavrov, Luka Ščuka, Alen Malovčič, Maj Dušanič, Mark Babšek Vrečko in Klemen Smrekar.

"Sem presenečena, da sem dobitnica Bloudkove plakete, enako Katja Višnar, obe sva se veselo odzvali. Spodbuda je še večja in zanesljivo se bom potrudila, da bom dobila še Bloudkovo nagrado, ne le plaketo. Je lepo, da se ceni športnike s tako prireditvijo. Mislim, da je to za športnika velika nagrada za ves trud, za vse, kar vsi vlagamo v šport. Slovenija ima tako malo prebivalcev in imamo tako odlične športnike, svetovne prvake, na vseh olimpijskih igrah smo najboljši. Se zelo dobro počutim," je ob odsotnosti obeh glavnih nagrajencev med športniki Rogliča in Terčeljeve povedala Lampičeva.

podelitev bloudkovih nagrad | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Dobitniki Bloudkovih plaket za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa so poklicni plesalec, koreograf, trener športnega plesa, plesni sodnik Matevž Česen, trener številnih generacij slovenskih odbojkarjev Gregor Hribar ter mednarodno uveljavljeni športni delavec v umetnostnem in hitrostnem drsanju Ivan Pfeifer.

podelitev bloudkovih nagrad | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Trenerka v umetnostnem drsanju Marina Pirkmajer ter Sonja Poljšak, dolgoletna predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Sloveniji, pa sta prejemnici Bloudkovih plaket za življenjsko delo v športu.

Preberite še:

Sportal Roglič presenetil ali ne? "Na Giro sem bolj ponosen kot na zmago na Vuelti."
Sportal Žlahtno desetletje in 10 Slovencev, ki so v njem pustili globok pečat
Sportal "Kar dela Primož Roglič, je neverjetno" #video
Šport 2020
Sportal Sanjsko športno leto z napako

 

Ne spreglejte