Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2022,
9.10

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Natisni članek

Stefano Domenicali VN Savdske Arabije eksplozija Formula 1

Sobota, 26. 3. 2022, 9.10

2 leti, 1 mesec

Raketni napad Hutijev na naftno rafinerijo blizu dirkališča

Dirkači zaradi raketnega napada grozili z bojkotom dirke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Džeda eksplozija F1 | Ogenj in dim po raketnem napadu na rafinerijo v bližini dirkališča. | Foto Guliver Image

Ogenj in dim po raketnem napadu na rafinerijo v bližini dirkališča.

Foto: Guliver Image

Vodstvo tekmovanja formule 1 je po pogovorih z savdijskimi oblastmi in šefi ekip v petek po prostih treningih sklenilo, da se VN Savdske Arabije kljub raketnemu napadu Hutijev nadaljuje. A so se nato uprli dirkači.

Ocon eksplozija
Sportal Dirkali kljub eksploziji blizu dirkališča, najhitrejši "poljubil" zid

V času prvega petkovega prostega treninga je prišlo do raketnega napada na naftno rafinerijo podjetja Aramco v Džedi, le kakšnih 15 kilometrov stran od dirkališča, kjer ta konec tedna poteka VN Savdske Arabije. 

Napadi Hutijev v Savdski Arabiji stalnica
Jemenski uporniki plemena Hutiji pogosto raketirajo Savdsko Arabijo ali nastavljajo bombe, saj se ta vmešava v državljansko vojno v Jemnu. Nazadnje minulo nedeljo, ko so z dronom napadli rafinerijo istega podjetja. Med letošnjim relijem Dakar pa so nastavili bombo pod vozilo enega od udeležencev dirke, a so to savdijske oblasti skušali prikriti. Savdska Arabija sicer zadnja leta vlaga milijone v organizacijo športnih dogodkov in financiranje športnih kolektivov in tekmovanj (med njimi je tudi ekipa Aston Martin in sama formula 1), da bi le v mednarodni luči dobila na ugledu in prikrila tako kršenje človekovih pravic v državi kot vmešavanje v vojno v sosednjem Jemnu.
Simon Marčič Dakar
Sportal Slovenca na Dakarju skrbi za varnost, pred štartom se je zgodil teroristični napad

Po pogostih napadih Hutijev v Savdski Arabiji življenje nemoteno teče dalje. | Foto: AP / Guliverimage Po pogostih napadih Hutijev v Savdski Arabiji življenje nemoteno teče dalje. Foto: AP / Guliverimage

Stefano Domenicali po sestanku z oblastmi in predstavniki ekip | Foto: AP / Guliverimage Stefano Domenicali po sestanku z oblastmi in predstavniki ekip Foto: AP / Guliverimage V času drugega treninga, ki je potekal pod lučmi, je bil z dirkališča v daljavi viden visok oblak dima in ognja, saj je na rafineriji še gorelo. A direktor formule 1 Stefano Domenicali je po pogovoru z lokalnimi oblastmi in s predstavniki ekip sklenil, da se dirkaški konec tedna lahko nadaljuje. Savdijci so zagotovili, da je za varnost karavane formule 1 poskrbljeno. Očitno pa niso prepričali dirkačev.

Dirkači so nato sami sklicali izredni sestanek, ki je trajal več kot štiri ure, do pol treh zjutraj po lokalnem času. Vozniki so resno razmišljali o bojkotu dirke. Na sestanek so povabili tudi Domenicalija in športnega direktorja tekmovanja Rossa Brawna. "Izmenjali smo si različna mnenja in jih predebatirali. Vodstvo tekmovanja in savdijski ministri so nam nato pojasnili, kako so do maksimuma povečali varovanje in tako smo sprejeli odločitev, da bomo vozili trening, kvalifikacije in v nedeljo dirko," je v imenu združenja dirkačev zapisal njihov vodja Alex Wurz.

VN Savdske Arabije se nadaljuje. Dirka bo v nedeljo ob 19.00 po srednjeevropskem času. | Foto: AP / Guliverimage VN Savdske Arabije se nadaljuje. Dirka bo v nedeljo ob 19.00 po srednjeevropskem času. Foto: AP / Guliverimage

Tretji prosti trening bo v soboto ob 15. uri po srednjeevropskem času, kvalifikacijski boj za štartna mesta pa ob 18. Dirka bo v nedeljo ob 19. uri.

Džeda četrtek varnostni avto
Sportal Po lanskem kaosu najhitrejša ulična steza bolj varna, a še hitrejša
Nico Hülkenberg
Sportal Vettla tudi na drugi dirki sezone menja Hülkenberg
Ne spreglejte