Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
25. 3. 2022,
19.22

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Red Bull Racing McLaren Mercedes-AMG F1 Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Max Verstappen Lando Norris Lewis Hamilton VN Bahrajna VN Savdske Arabije Formula 1

Petek, 25. 3. 2022, 19.22

2 leti, 2 meseca

VN Savdske Arabije, petkova treninga

Dirkali kljub eksploziji blizu dirkališča, najhitrejši "poljubil" zid

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Ocon eksplozija | Oblak dima po eksploziji kakšnih 15 kilometrov od dirkališča | Foto Guliver Image

Oblak dima po eksploziji kakšnih 15 kilometrov od dirkališča

Foto: Guliver Image

Zmagovalec VN Bahrajna Charles Leclerc (Ferrari) v Savdski Arabiji nadaljuje, kjer je preteklo nedeljo končal. Najhitrejši je bil tako na prvem kot na drugem petkovem treningu. Na obeh desetinko pred Maxom Verstappnom (Red Bull). Mercedes je zaostal pol sekunde. V bližini dirkališča je prišlo do eksplozije na naftni rafineriji, očitno gre za napad jemenskih upornikov. Dirka vseeno bo.

Džeda četrtek varnostni avto
Sportal Po lanskem kaosu najhitrejša ulična steza bolj varna, a še hitrejša
Eksplozija in dim 15 kilometrov od dirkališča
Požar več ur po eksploziji na naftni rafineriji v Džidi | Foto: AP / Guliverimage Požar več ur po eksploziji na naftni rafineriji v Džidi Foto: AP / Guliverimage Zagorelo je na naftni rafineriji. Petkova treninga in kvalifikacije v formuli 2 so potekali nemoteno. "Formula 1 je v stiku z oblastmi. Potrdili so nam, da se dirka velika nagrada lahko nadaljuje," je po treningih sporočilo vodstvo tekmovanja. Na izrednem sestanku z direktorjem formule 1 Stefanom Domenicalijem so se z nadaljevanjem dirkaškega vikenda strinjali tudi dirkači in šefi ekip. Jemenski uporniki Hutiji so že pred tem objavili, da so znova napadli tovarno v lasti naftne družbe Aramco. Minulo nedeljo so napadli Savdsko Arabijo z raketami in droni. Savdska Arabija se v Jemnu bori proti Hutijem. "Zagotovili so nam, da je za varnost poskrbljeno," je dejal Domenicali.

Prvak velja za prvega favorita VN Savdske Arabije. Če bo le njegov dirkalnik bolj vzdržljiv. | Foto: AP / Guliverimage Prvak velja za prvega favorita VN Savdske Arabije. Če bo le njegov dirkalnik bolj vzdržljiv. Foto: AP / Guliverimage Že res, da je Charles Leclerc (Ferrari) odpeljal najhitrejši čas prvega prostega treninga pred VN Savdske Arabije, a to mu je uspelo z mehkejšo zmesjo pnevmatik. Max Verstappen (Red Bull) pa je drugi čas dosegel na srednji trdoti pnevmatik. Blizu sta bila še Valtteri Bottas (Alfa Romeo) in Carlos Sainz ml. (Ferrari). Zaostala sta dobre tri desetinke.

Mercedes se v primerjavi s prvim treningom zdi še nekoliko dlje od Ferrarija in Red Bulla. Lewis Hamilton je na devetem mestu zaostal sekundo in pol, George Russell na 15. na dve sekundi. Podobno hiter je bil McLaren. Težave tudi za presenečenje Bahrajna ekipo Haas. Mick Schumacher na 19. mestu, v nedeljo petouvrščeni Kevin Magnussen pa zaradi težav z menjalnikom na prvem treningu sploh ni dirkal.

VN Bahrajna, 1. trening:

1. Charles Leclerc (Ferrari) 1:30,772
2. Max Verstappen (Red Bull) +0,116
3. Valtteri Bottas (Alfa ROmeo) +0,312
4. Carlos Sainz ml. (Ferrari) +0,367
5. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +0,545
6. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +0,733
7. Sergio Perez (Red Bull) +0,791
8. Esteban Ocon (Alpine) +1,254
9. Lewis Hamilton (Mercedes) +1,592
10. Fernando Alonso (Alpine) +1,609
11. Daniel Ricciardo (McLaren) +1,734
12. Lance Stroll (Aston Martin) +1,810
13. Lando Norris (McLaren) +1,822
14. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1,836
15. George Russell (Mercedes) +2,067
16. Nico Hülkenberg (Aston Martin) +2,262
17. Alex Albon (Williams) +2,315
18. NIcholas Latifi (Williams) +2,757
19. Mick Schumacher (Haas) +3,657
20. Kevin Magnussen (Haas) brez časa

Leclerc najhitrejši, a predčasno končal trening

Leclerc je bil najhitrejši na obeh petkovih treningih. | Foto: AP / Guliverimage Leclerc je bil najhitrejši na obeh petkovih treningih. Foto: AP / Guliverimage Na drugem treningu je razmerje moči podobno kot na uvodni dirki: Ferrari in Red Bull tesno skupaj, Mercedes pol sekund za njimi. Najhitrejši krog je znova odpeljal Leclerc, a predčasno končal trening, saj je 20 minut pred koncem rahlo zadel ob zaščitni zid in poškodoval vpetje pnevmatike oziroma krmilni sistem. Bil je dobro desetinko pred Verstappnom, četrt sekunde pa sta zaostala Sainz in Sergio Perez (Red Bull). 

Končno dobra novica iz McLarna. Lando Norris je dosegel sedmi čas, le dobrih šest desetink je bil počasnejši od Leclerca. Pravo nočno moro pa je doživljal Magnussen. Na drugem treningu mu je namreč odpovedal še Ferrarijev motor. Ob koncu treninga je pogonski sklop (Red Bullov oziroma Hondin) na cedilu pustil še Jukija Cunodo (Alpha Tauri), ki je pred tem dosegel 10. čas. Že na prvi dirki je odpovedal njegovemu ekipnemu kolegu Pierru Gaslyju.

Charles Leclerc je minulo nedeljo v Bahrajnu zmagal tretjič v formuli 1. | Foto: AP / Guliverimage Charles Leclerc je minulo nedeljo v Bahrajnu zmagal tretjič v formuli 1. Foto: AP / Guliverimage

VN Bahrajna, 2. trening:

1. Charles Leclerc (Ferrari) 1:30,074

2. Max Verstappen (Red Bull) +0,140
3. Carlos Sainz (Ferrari) +0,245
4. Sergio Perez (Red Bull) +0,286
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,439
6. George Russell (Mercedes) +0,590
7. Lando Norris (McLaren) +0,661
8. Esteban Ocon (Alpine) +0,686
9. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +0,758
10. Juki Cunoda (Alpha Tauri) 
11. Fernando Alonso (Alpine) +0,870
12. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +0,889
13. Mick Schumacher (Haas) +1,095
14. Lance Stroll (Aston Martin) +1,298
15. Daniel Ricciardo (McLaren) +1,453
16. Nico Hülkenberg (Aston Martin) +1,541
17. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1,541
18. Nicholas Latifi (Williams) +1,740
19. Alex Albon (Williams) +1,972
20. Kevin Magnussen (Haas) 

Nico Hülkenberg
Sportal Vettla tudi na drugi dirki sezone menja Hülkenberg

"Ferrari najpočasnejši." "Red Bull najbolj vzdržljiv."

Verstappen in Sainz sta si na novinarski konferenci dovolila nekaj šale. | Foto: AP / Guliverimage Verstappen in Sainz sta si na novinarski konferenci dovolila nekaj šale. Foto: AP / Guliverimage Pred prvim treningom so dirkači stopili pred novinarske mikrofone in, kot počnejo vse pogosteje, odgovarjali tudi z nekaj sarkazma. "Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da ima Ferrari najpočasnejši dirkalnik," je tako dejal Verstappen. Odziv Sainza mlajšega pa je bil: "Red Bull je pa najbolj vzdržljiv." Spomnimo: Ferrari je v Bahrajnu preteklo nedeljo dosegel dvojno zmago, oba red bulla pa sta z okvaro na črpalki za gorivo odstopila ob koncu dirke.

Verstappen se šali, ker so v Red Bullu prepričani, da težave, ki so jih imeli v nedeljo (z volanom, pri zaviranju, s črpalko za gorivo), niso resnejše. "Kar nekaj težavic moramo rešiti. A pozitivna stvar je, da je dirkalnik konkurenčen. Pomembno pa je tudi to, da gre za lahka popravila." Težavo s črpalko za gorivo, ki je bila kriva za dvojni odstop, naj bi rešili.

Hamilton: Rad bi se čim prej vrnil v boj za zmage

Lewis Hamilton je v Bahrajnu izvlekel tretje mesto, v Džidi se zdi, da je Mercedes še počasnejši. | Foto: AP / Guliverimage Lewis Hamilton je v Bahrajnu izvlekel tretje mesto, v Džidi se zdi, da je Mercedes še počasnejši. Foto: AP / Guliverimage

Drugačna zgodba je pri Mercedesu. Dirkalnik ni dovolj hiter, pa še velike težave ima s tako imenovanim delfinjenjem (poskakovanjem pri veliki hitrosti na dolgih ravninah). "Nisem posebej nervozen. Bi se pa rad čim prej vrnil v boj za zmage," je poudaril sedemkratni svetovni prvak Hamilton. "Zadnje tri dni je bilo vloženega veliko dela. Vemo, kakšne težave imamo, ne vemo pa še, kaj jih povzroča."

Mercedes je v Bahrajnu vseeno izvlekel tretje in četrto mesto, medtem ko je McLaren (prav tako z Mercedesovimi motorji) ostal brez ene same točke. So največje razočaranje uvoda v sezono. Očitno niso našli pravih rešitev za novi pravilnik aerodinamike dirkalnikov. "Nimamo veliko težav. Rekel bi, da imamo samo eno veliko. Oprijem je zelo slab. Ta pa je v formuli 1 ključen," je razlagal Norris.

Bahrajn Charles Leclerc
Sportal "Nočna mora." "Brutalno!" Razlog pa: gorivo ni več dotekalo v motor.
Bahrajn zmaga Leclerc
Sportal Dvojna zmaga za Ferrari, šok za Red Bull v zadnjih treh krogih
Ne spreglejte