Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
28. 10. 2020,
16.41

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

2

Natisni članek

Hrvaška Slovenija dopust avtokampi kampiranje

Sreda, 28. 10. 2020, 16.41

3 leta, 5 mesecev

To so najboljši kampi doma in na Hrvaškem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

2

Kamp Valkanela pri Vrsarju | Avtokamp Valkanela med Vrsarjem in Funtano je tudi letos slavil med večjimi kampi v Istri. | Foto Avtokampi.si

Avtokamp Valkanela med Vrsarjem in Funtano je tudi letos slavil med večjimi kampi v Istri.

Foto: Avtokampi.si

Letošnja sezona kampiranja je bila precej drugačna od prejšnjih. Če je še spomladi kazalo, da letos morda sploh ne bo mogoče kampirati, pa je poletje prineslo zelo dobro sezono. A drugi val koronavirusa je turizem znova dobesedno ustavil. V izboru Naj kamp Adria so ljubitelji kampiranja glasovali za kampe, kjer so najbolj uživali. Najboljši večji kamp v Sloveniji je kamp Bled, na Hrvaškem pa kampi Valkanela v Istri, Čikat v Kvarnerju in Straško v Dalmaciji.

Spletni portal Avtokampi.si je tudi letos pripravil glasovanje Naj kamp Adria za najboljše kampe, mobilne hišice, glamping resorte in postajališča za avtodome v Sloveniji ter na Hrvaškem.

V Sloveniji sezono krojili turistični boni in koronaukrepi

Slovenski kampi se lahko letos pohvalijo z zelo dobro sezono, saj so predvsem zaradi uvedbe turističnih bonov imeli precej več domačih gostov. Do konca septembra je bilo v kampih 1,38 milijona prenočitev. To je sicer za 28 odstotkov manj kot lani, vendar so domači gostje do konca septembra z 841 tisoč prenočitvami presegli lanske rezultate za dobrih 60 odstotkov.

Kamp Menina
Avtomoto Vse več Slovencev izbere to možnost dopusta #video

Zmagovalci med večjimi slovenskimi kampi

V Sloveniji imamo le 20 večjih kampov, ki lahko sprejmejo več kot 500 gostov. Največ glasov so osvojili trije gorenjski kampi.

Prvo mesto si je prislužil kamp Bled v neposredni bližini Blejskega jezera, ki je goste navdušil z urejenostjo, modernimi sanitarijami in lego. Na drugem mestu je letos junija odprt kamp River Camping Bled v Lescah, ki je lepo dopolnil ponudbo z bazenom, urejenim kolesarskih parkom in atraktivnim otroškim igriščem. Kamp Šobec, kjer so letos prenovili sanitarni objekt, uredili kolesarnico in prho za pse, je osvojil tretje mesto.

Kamp Bled v Zaki leži na zahodni strani Blejskega jezera, od katerega je oddaljen 150 metrov. | Foto: Avtokampi.si Kamp Bled v Zaki leži na zahodni strani Blejskega jezera, od katerega je oddaljen 150 metrov. Foto: Avtokampi.si Najboljši manjši slovenski kampi

Kar 80 odstotkov vseh domačih kampov spada med manjše, zato je konkurenca tukaj najmočnejša. Najboljši je postal kamp Koren iz Kobarida. V zadnjih letih so lepo dopolnili ponudbo z najemom lesenih apartmajskih in glamping hišic, prenovili sanitarije, uredili parcele za avtodome in dopolnili gostinsko ponudbo.

Na drugem mestu je kamp Polje v bližini Dolenjskih Toplic. Gre za manjši kamp, ki je odprt vse leto in ob urejenih parcelah ponuja tudi manjše šotorišče.

Kamp Koren Kobarid
Trendi 15 najboljših kampov v Evropi: med njimi tudi dva slovenska #video

Tretje mesto gre v Vipavsko dolino, kjer so v kraju Malovše letos junija odprli nov kamp David. Lastniki se niso ustrašili gospodarske krize in uspešno nadaljevali po začrtani poti. Gostje hvalijo predvsem urejenost in prijaznost osebja. 

Najboljši glamping resorti

Glamping je v turistični ponudbi prisoten že več kot desetletje, ko so se pojavili prvi moderni šotori in lesene hišice. V Sloveniji so bile glamping namestitve letos še posebej priljubljene zaradi možnosti plačila s turističnimi boni.

Največ glasov obiskovalcev je prejel glamping Garden Village Bled, ki navdušuje z odlično ponudbo lesenih hišic na drevesu ter glamping šotorov za družine in pare. Celotno ponudbo razvajanja dopolnjujejo v restavraciji, kjer pripravljajo sezonsko obarvane menije.

avtokamp, Hrvaška
Trendi Zakaj hrvaški kampi veljajo za boljše od slovenskih?

Drugo mesto je pripadlo Glamping Chateau Ramšak, kjer gre za kombinacijo glamping šotorov in vinske ponudbe, tretje pa Glamping Olimia Adria Village, ki je urejen v sklopu Term Olimia.

Najboljša postajališča za avtodome po Sloveniji

Postajališča za avtodome (PZA) so priljubljena pri lastnikih avtodomov, saj omogočajo krajši oddih, postanek na potovanju in oskrbo avtodoma. 

PZA Rogla je zaradi urejenosti in odlične lege letos dobilo največ glasov. Pozimi omogoča radosti na snegu, poleti pa je izhodišče za pohode in kolesarske izlete ter obisk lesene Poti med krošnjami. PZA Koper je na drugem mestu in je eno najbolj obiskanih postajališč pri nas, ki privablja avtodomarje na poti na ali z morja. Na tretjem mestu je preurejeno postajališče za avtodome v Kostanjevici na Krki, ki je odlična lokacija za ogled kraja ter športne aktivnosti na reki in ob njej.

Na Hrvaškem tretjina manj slovenskih kampistov

Hrvaški kampi so sezono odprli šele konec maja, zaradi ukrepov slovenske vlade in omejitev pri prehodu mejnih prehodov pa gostje niso mogli na kampiranje vse od konca avgusta. Kljub temu na Hrvaškem beležijo 323 tisoč prihodov slovenskih kampistov, ki so ustvarili nekaj več kot dva milijona prenočitev, kar pa je vseeno 30 odstotkov manj kot lani.

avtokamp Hrvaška
Trendi Hrvaški kampi med najboljšimi v Evropi, slovenski niso na tej ravni #video

Največ slovenskih gostov je počitnice na Hrvaškem preživelo v kampih v Istri, kjer je bilo ustvarjenih 38 odstotkov vseh prenočitev, v Kvarnerju 25 odstotkov in v okolici Zadra 19 odstotkov.

Valkanela in Polidor najboljša kampa v Istri

Kampi v Istri so imeli letos relativno dobro sezono, saj je bil upad gostov najmanjši. 

Kamp Valkanela iz Vrsarja je med večjimi istrskimi kampi dobil največ glasov. Na drugo mesto so kampisti uvrstili kamp Lanterna Premium iz Poreča in na tretje kamp Porto Sole iz Vrsarja. 

Že drugo leto zapored je prvo mesto med manjšimi istrskimi kampi osvojil kamp Polidor iz Funtana, ki je eden prvih kampov na Hrvaškem, ki je bil odprt vse leto. Na drugem mestu je novodprti kamp Lighthouse v Savudriji, ki je prav tako odprt vse leto, na tretjem pa kamp Puntica iz Funtane.

Že drugo leto zapored je prvo mesto med manjšimi istrskimi kampi osvojil kamp Polidor iz Funtane, ki je bil eden prvih kampov na Hrvaškem, odprt vse leto. | Foto: Avtokampi.si Že drugo leto zapored je prvo mesto med manjšimi istrskimi kampi osvojil kamp Polidor iz Funtane, ki je bil eden prvih kampov na Hrvaškem, odprt vse leto. Foto: Avtokampi.si Čikat in Draga najboljša v Kvarnerju

Kvarner z otoki Krk, Cres, Lošinj in Rab je pri slovenskih ljubiteljih kampiranja zelo priljubljen. Kamp Čikat iz Malega Lošinja je ponovno zmagovalec med večjimi kampi iz Kvarnerja. Na drugem mestu je kamp Kovačine iz mesta Cres, na tretjem pa kamp Njivice z otoka Krk, ki se po novem imenuje kamp Aminess Atea Resort.

Kampiranje
Novice Slovenski pavšalisti v hrvaških kampih še brez odgovorov

Nagrada za najboljši manjši kamp gre v Moščeniško Drago, drugo mesto je osvojil kamp Mali iz Baške na Krku in tretje kamp Rapoča iz Nerezin na Lošinju.

Straško in Lupis najboljša v Dalmaciji

Dalmacija sega vse od otoka Pag prek Pelješca do Cavtata ter vključuje tudi številne otoke. Na tem delu hrvaške obale je nekaj večjih kampov, zelo veliko pa manjših.

Slovenci najraje zahajamo v kamp Straško v Novalji na otoku Pag, ki je tudi letos osvojil prvo mesto med večjimi kampi v Dalmaciji. Na drugem mestu je pristal kamp Šimuni na Pagu, na tretjem pa kamp Adriatic iz Primoštena.

Kamp Straško je tudi letos osvojil prvo mesto med večjimi kampi v Dalmaciji. Odlična senca, velike parcele in ena najboljših animacij, ki v kombinaciji s predsezonskimi popusti privablja predvsem družine. | Foto: Avtokampi.si Kamp Straško je tudi letos osvojil prvo mesto med večjimi kampi v Dalmaciji. Odlična senca, velike parcele in ena najboljših animacij, ki v kombinaciji s predsezonskimi popusti privablja predvsem družine. Foto: Avtokampi.si Pelješac je bil letos priljubljena destinacija za vse tiste, ki se na dopust odpravijo še južneje. Kamp Lupis spada med najbolj priljubljene družinske kampe na polotoku, zato prvo mesto ni presenetljivo. Drugo mesto gre v kamp Slanica na otoku Murter in tretje v kamp Navis v Novalji na Pagu, ki pa se bo prihodnje leto preimenoval v kamp Terra Park.

Najboljši nudistični kamp je v Istri

Ob vse manjši ponudbi naturističnih kampov na Hrvaškem - le še 14 jih je ostalo - je prvo mesto letos osvojil FKK kamp Koversada iz Vrsarja, kjer so letos ob Limskem kanalu postavili naselje modernih mobilnih hišic. Sledita kampa Ulika pri Poreču in Baldarin na Cresu.

Lastovo
Novice Idilični otok že devet mesecev brez okužb, babyboom na pohodu
Ne spreglejte