Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
27. 10. 2020,
12.41

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

7

Natisni članek

Lastovo okužba Koronavirus Hrvaška

Torek, 27. 10. 2020, 12.41

3 leta, 5 mesecev

Idilični otok že devet mesecev brez okužb, babyboom na pohodu

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

7

Lastovo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Medtem ko se na Hrvaškem spopadajo z eksponentnim naraščanjem števila okuženih z novim koronavirusom, pa iz naše južne sosede prihajajo tudi bolj optimistične novice. Na otoku Lastovo doslej še niso zabeležili nobenega pozitivnega primera okužbe, otoško idilo pa bo v začetku prihodnjega leta dopolnil še jok novorojenčkov.

Na južnodalmatinskem otoku, ki je od Splita oddaljen pet ur vožnje s trajektom, stalno živi 760 prebivalcev. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, se doslej ni okužil niti en otočan, piše časnik Slobodna Dalmacija.

Na Hrvaškem so sicer v minulih 24 urah ob opravljenih 8185 testih potrdili 1413 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je še osemnajst bolnikov s covid-19, kar je najviše število smrtnih žrtev v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. Skupno je življenje izgubilo 470 ljudi. Trenutno je aktivno okuženih več kot 11 tisoč oseb.

Hrvaška covid-19
Novice Na Hrvaškem koronavirus v zadnjem dnevu vzel 15 življenj #video

V nasprotju s slabimi vestmi in še bolj pesimističnimi napovedmi pa se na Lastovu v obdobju epidemije dogaja pravi tako imenovani babyboom. V pričakovanju podmladka je trenutno deset prebivalk. Te prihod svojih novorojenčkov pričakujejo konec januarja oziroma v sredini februarja prihodnje leto. Prav v času, ko bodo po napovedih strokovnjakov zdravstvene razmere zaradi koronavirusa in sezonske gripe predvidoma najtežje.

Otočani redkobesedni

Čeprav otočani ne želijo v javnosti govoriti in se hvaliti o uspešnem boju proti koronavirusu, saj se bojijo, da bi jim prav velika medijska pozornost lahko poslabšala razmere, je vodja kriznega štaba civilne zaščite na Lastovu Margareta Hropić vendarle spregovorila za Slobodno Dalmacijo.

Lastovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Nimamo konkretnih pojasnil, zakaj se nam je ves ta čas uspelo ubraniti koronavirusa. Poleti smo imeli velik turistični obisk, živimo enako kot drugje na Hrvaškem. Tudi naši prebivalci kršijo in spoštujejo ukrepe za zajezitev okužb, življenje prebivalcev je povsem običajno. Res je, da smo zaprta skupnost in imamo morda močnejšo kolektivno imunost. Področje otoka je zaradi naravnih danosti zagotovo energetsko močnejše," pojasnjuje Hropićeva. Ob tem se zahvaljuje Bogu in upa, da jih bo okužb obvaroval tudi v prihodnje. Ugiba, da se odgovor morda skriva prav v neki duhovni dimenziji.

Novice Kot da bolezni covid-19 ni: čez dan rekordne okužbe, zvečer zabava #video

Poleti polno turistov z vsega sveta, a okužb ni bilo

Podobnega mišljenja je tudi eden največjih podjetnikov na Lastovu. Marčelino Simić, lastnik znane restavracije in marine v zalivu Skrivena luka na južni strani otoka, pravi, da je bilo poleti pri njem dnevno privezanih tudi 30 turističnih plovil.

"Na malem prostoru je bilo naenkrat tudi do 300 gostov z vsega sveta in nihče se ni okužil," je za časnik ponazoril Simić. Na otoku so sicer zabeležili tri primere, ko so morale osebe zaradi tveganih stikov izven otoka v samoizolacijo. A okužili oziroma zboleli niso.

Lastovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Podjetnik je prepričan, da koronavirus na otoku ne more obstati, saj na 50 kvadratnih kilometrih otoka živi le malo ljudi. "Naš otok je pravzaprav ena velika samoizolacija. Previdni smo, tako ob vsakokratnem prihodu na otok kot na trajektu in katamaranu. Vsak od nas se odgovorno obnaša do sebe in vsakega prebivalca otoka. Ko, namreč, pazim na soseda, pazim tudi na samega sebe," poudarja Simić, ki ne pozabi omeniti posebne energije otoka, ki po njegovem prepričanju ščiti prebivalce.

"Nismo se ravno držale socialne distance"

Otočanka Bruna Rizvanović, ki v začetku prihodnjega leta pričakuje svojega prvega otroka, je za Slobodno Dalmacijo dejala, da je nekaj njenih otoških nosečih prijateljic zanosilo prav v aprilu oziroma maju, ko so tudi na Hrvaškem ustavili javno življenje. "Predvideni datumi poroda razkrivajo, da se nismo ravno držale socialne distance," še v šali pove Rizvanovićeva.
 

Ne spreglejte