Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
17.08

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

3

Natisni članek

Ante Ramljak Ivica Todorić Agrokor

Sreda, 20. 12. 2017, 17.08

6 let, 3 mesece

Stari Agrokor bo zgodovina, lastniki novega bodo upniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

3

Agrokor | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Zdajšnji koncern Agrokor bo zgodovina, je danes potrdil Ante Ramljak. Zdravi del, očiščen jamstev in dolgov, bodo prenesli na novo podjetje, ki bo poslovalo pod drugim imenom. Njegovi lastniki bodo dobavitelji, banke in imetniki obveznic. Ostanki pa bodo likvidirani oziroma bodo končali v stečaju.

Koliko bodo poplačani upniki, Ramljak ni želel razkriti, ker je to še stvar pogajanj. Prvi bodo poplačani zavarovani upniki, sledili bodo financerji, ki so spomladi zagotovili likvidnostno posojilo za preživetje Agrokorja. Nato nezavarovani upniki.

Na koncu verige bodo ostala Agrokorjeva podjetja, ki so si posojala denar. Praznih rok bo ostal tudi dosedanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić. Ta se je že odzval na svojem blogu. Ostro je napadel Ramljaka, podpredsednico hrvaške vlade Martino Dalić in odvetnika Borisa Šavorića, svetovalca Atlantic Grupe.

Ivica Todorić | Foto: STA , Foto: STA , Opozoril, da so ti s svojimi partnerji spisali Lex Agrokor in prek tega prevzeli zasebno družbo. "Lex Agrokor je neustaven zakon, ki omogoča neposredno vmešavanje hrvaške vlade v zasebno družbo. Upam, da se izredna uprava zaveda škode, ki bo nastala s takšnim modelom poravnave in za katero bo neposredno odgovorna vlada. V vsem postopku so vidni strah zbujajoči finančni interesi posameznikov in podjetij, ki dnevno iz Agrokorja črpajo na milijone evrov in jih prenašajo v tujino. Nezaslišano je, da pri tem kriminalnem početju sodeluje vlada."

Ramljak trdi, da je upniški odbor predvideni načrt prestrukturiranja soglasno podprl. V dveh ali treh mesecih pa naj bi pripravili končni načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja Agrokorja.

Dogovor o poplačilu obveznosti mora potrditi večina upnikov, in sicer najpozneje do julija prihodnje leto. Če bodo upniki načrt zavrnili, bo šel Agrokor v stečaj, enaka usoda pa bi doletela druge družbe na čelu s Konzumom.

Namesto denarja delnice novega Agrokorja

Na Hrvaškem so se že pred dnevi pojavile informacije o tem, kako naj bi reševali Agrokor. 

Na podlagi ocene premoženja in prijavljenih terjatev so analitiki zagrebškega svetovalnega podjetja N3 Capital partners ugotovili, da bi lahko Agrokor rešili po naslednjem modelu. Ta je domala enak temu, o čemer je danes govoril Ramljak:

  • premoženje je ocenjeno na okoli tri milijarde evrov, vseh dolgov pa je za nekaj manj kot šest milijard evrov,
  • na podlagi zakona Lex Agrokor bo nastal nov Agrokor, ki bo prevzel trgovske, prehrambne in druge družbe starega Agrokorja. Ta se bo torej obdržal kot celota;
  • tisti upniki, ki so sodelovali pri spornem dogovoru o financiranju roll-up, bodo poplačani v celoti tako za posojila, ki so jih dali po uvedbi Lex Agrokor, kot tudi tista izpred tega obdobja. Novi Agrokor bi najel nova posojila. Gre za največje svetovne finančne sklade tveganega kapitala in banke. Kot smo poročali, si je konzorcij financerjev, ki ga vodi ameriški Knighthead, zagotovil pooblastila, s katerimi v celoti nadzoruje in upravlja postopek finančne sanacije Agrokorja;
  • upniki z najboljšim zavarovanjem bi bili poplačani v celoti. V lastniške deleže novega Agrokorja bi se pretvorilo 62 odstotkov terjatev, preostalih 38 odstotkov obveznosti bo prevzel novi Agrokor, s čimer bo dosegel vzdržno raven dolga. Med njimi je največji Adris;
  • nezavarovani upniki naj bi se morali v povprečju sprijazniti s 77-odstotnim odpisom terjatev, preostalo bi dobili v delnicah oziroma lastniškem deležu v novem Agrokorju;
  • družina dosedanjega lastnika Agrokorja Ivice Todorića bo ostala brez premoženja.

Posamezne skupine upnikov bodo torej različno poplačane, in sicer glede na to, kakšno je njihovo zavarovanje.

Ante Ramljak, Agrokor, Andrej Plenković | Foto: STA , Foto: STA ,

Na čelu združenja dobaviteljev človek blizu HDZ

Pri pripravi načrta z bankami in drugimi upniki sodelujejo največji dobavitelji, ki so ključni za nadaljnji obstoj Agrokorja in njegove trgovske verige Konzum. Ti so v prejšnjem tednu ustanovili združenje in na čelo postavili Marina Pucarja, ki ga je vladajoča HDZ nastavila na čelo Podravke. Njegov predhodnik Zvonimir Mršić pa z Ramljakom sodeluje pri sanaciji Agrokorja.

Pucar je pred današnjim sestankom z Ramljakom dejal, da pričakuje dogovor, ki bo sprejemljiv za vse. "Veliko je zanimanja in interesnih skupin," je povedal. Potrdil je tudi, da se Podravka še vedno zanima za Ledo.


Preberite še:

Sodišče: Lex Agrokor ne velja v Sloveniji 

Med slovenskimi dobavitelji je v Agrokorju daleč najbolj nasedel kralj banan


V združenju so med drugim Adris grupa, Atlantic, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, TDR, Vindija in tudi slovensko Žito.

Spomnimo, da so dobavitelji Ramljaku že večkrat dali vedeti, da ne bodo sprejeli "striženja" svojih terjatev za več kot 15 odstotkov. Medtem so bili mikro in mali dobavitelji poplačani že poleti, deloma tudi srednje veliki in večji dobavitelji.

Za več kot pet milijard evrov terjatev

Upniki 77 Agrokorjevih družb so prijavili za nekaj manj kot osem milijard evrov terjatev.

Ivica Todorić, Agrokor | Foto: S seznama, ki ga je v začetku novembra objavilo sodišče v Zagrebu, je razvidno, da je Ramljak priznal za 41,23 milijarde kun (okoli 5,5 milijarde evrov) terjatev:

  • dobavitelji nekaj manj kot milijardo evrov, 
  • nezavarovani upniki – 1,24 milijarde evrov, 
  • zavarovani upniki  –
  • 0,86 milijarde evrov,
  • imetniki obveznic – 0,92 milijarde evrov, 
  • pri preostalih 1,5 milijarde evrov pa gre za terjatve med Agrokorjevimi družbami.

Skoraj polovico terjatev so upniki prijavili do krovne družbe Agrokor, nekaj manj kot tretjino do Konzuma, preostalo pa do Jamnice, Leda, Zvijezde in drugih Agrokorjevih podjetij.

Daleč največ skupina Agrokor dolguje rovinjskemu Adrisu, ki je v lasti Anteja Vlahovića (140 milijonov evrov). Samo Croatia Osiguranje, ki je v lasti Adrisa, ima do Agrokorja in Konzuma za okoli 23 milijonov evrov terjatev.

Podjetje Atlantic Trade, ki je v lasti Emila Tedeschija, je prijavilo za 18 milijonov evrov terjatev, Kraš pa sedem milijonov evrov.

Terjatvam Sberbank, ki je Agrokoru posodila 1,5 milijarde evrov brez zavarovanja, so medtem ugovarjali. Ruska banka namreč toži hrvaški koncern. 

Če bodo naknadno ustvarjeni pogoji za priznanje terjatev, o katerih je odprt spor, jih bodo priznali. Je pa Ramljak priznal terjatve VTB banke, ki je sodelovala pri likvidnostnem financiranju Agrokorja, prej imenovanem posojilu roll-up.


Preberite še:

Opozicija zaradi "izdaje" nad Plenkovića. Soros tudi nad Mercator? 

Začele so se preiskave: policija tudi v vili Todorića #foto #video


Slovenski dobavitelji, nasedli v Agrokorju

Med slovenskimi dobavitelji je daleč največji osmoljenec dobavitelj banan Izet Rastoder, ki mu hrvaški koncern dolguje več kot pet milijonov evrov. 

Adris Grupa v lasti Anteja Vlahovića bi postala solastnik Agrokorja. | Foto: Matej Povše Adris Grupa v lasti Anteja Vlahovića bi postala solastnik Agrokorja. Foto: Matej Povše Rastoder, ki se ukvarja z uvozom in prodajo eksotičnega sadja, je bil sicer eden od prvih slovenskih dobaviteljev, ki je z Agrokorjem po prodaji Mercatorja podpisal pogodbo o dobavi. Vredna je bila kar sto milijonov evrov. 

Nasedlo je tudi veliko slovenskih bank in podružnic tujih bank v Sloveniji, svoje terjatve pa so prijavili številni slovenski dobavitelji. Med njimi so:

• Skupina Don Don (tri milijone evrov),

• Perutnina Ptuj (milijon evrov),

• Petrol Zagreb (850 tisoč evrov),

• Merkur (725 tisoč evrov),

• Celjske mesnine (640 tisoč evrov),

• Gorenje Zagreb (približno pol milijona evrov),

• ormoško podjetje Pfeifer & Landgen, ki se ukvarja s proizvodnjo sladkorja in trguje z njim (750 tisoč evrov),

• Nektar Natura (500 tisoč evrov),

• Paloma (460 tisoč evrov),

• Mlinotest (260 tisoč evrov),

• Panvita (230 tisoč evrov).

Todorić izpodbija Lex Agrokor

Postopek se sicer odvija po tako imenovanem zakonu Lex Agrokor.

Dolgoletni predsednik uprave in največji lastnik Agrokorja Ivica Todorić namerava sprožiti arbitražni postopek proti Hrvaški in bo izpodbijal Lex Agrokor, s tem pa tudi načrt sanacije koncerna. Na Todorićev predlog bo o Lex Agrokorju odločalo tudi hrvaško ustavno sodišče.


Preberite še:

Revizorji: Todorić iz Agrokorja počrpal 100 milijonov evrov #video 

Agrokor: vse se je vedelo, a načrtno spregledalo

Ne spreglejte