Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
7.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

14

Natisni članek

Agrokor Ivica Todorić tožilstvo policija Ante Ramljak

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 7.31

6 let, 6 mesecev

Začele so se preiskave: policija tudi v vili Todorića #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

14

Agrokor, Ivica Todorić, aretacije | Foto Index.HR

Foto: Index.HR

Ob šestih zjutraj so se začele aretacije v zadevi Agrokor. Policija je začela preiskave v hiši Ivana Crnjaca, ki je nekdanji član Agrokorjeve uprave in nekdanji izvršni podpredsednik za finance, policijska vozila pa so prispela tudi pred Kulmerove dvore, kjer živi nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić.

Državno tožilstvo je sporočilo, da preiskave na podlagi odredbe sodišča potekajo pri 15 osebah in na 60 lokacijah. V preiskavi sodeluje tudi oddelek finančnega ministrstva za preiskavo davčnih utaj.

Na dogajanje se je odzval tudi šef največje opozicijse stranke SDP Davor Bernardić. Pričakuje, da se bo preiskava nadaljevala in razširila na državne inštitucije in hrvaške politike, ki so prispevali k napihovanju balona, ki se mu reče Agrokor. Kritičen je do vlade Andreja Plenkovića, saj da je Ivici Todoriću dala na voljo šest mesecev, da pripravi obrambo.

Preiskava sega v obdobje, ko je Agrokor prevzemal Mercator, za kar ni imel sredstev. Kriminalisti sumijo, da je posojila, s katerimi je financiral prevzem najboljšega soseda, dobil na podlagi prirejenih računovodskih izkazov.

Domnevnega prirejanja finančnih poročil družbe v daljšem časovnem obdobju so osumljeni:

  • Ivica, Ivan in Ante Todorić,
  • Alojzije Pandžić, vodja računovodstva v Agrokorju,
  • Ljerka Puljić, nekdanja podpredsednica uprave,
  • Ivan Crnjac, nekdanji član uprave,
  • Damir Kuštrak, nekdanji član uprave,
  • Piruška Canjuga, nekdanja članica uprave,
  • Hrvoje Balent, nekdanji izvršni podpredsednik za nabavo,
  • Mislav Galić, nekdanji izvršni podpredsednik za prehrambeno divizijo,
  • Tomislav Lučić, nekdanji izvršni podpredsednik za finance,
  • Ivica Sertić, nekdanji izvršni podpredsednik, ki je šele marca lani prišel v upravo Agrokorja,
  • Olivio Discordia, direktor revizorske družbe Baker Tilly, ki je revidirala Agrokorjeve bilance, ter revizorja Marijan Alagušić in Sanja Hrstić.

Sumijo jih storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja, ponarejanja dokumentov in opustitev obveznosti vodenja poslovnih knjig, za kar je skupna zagrožena kazen do 15 let v zaporu.

Video: Planet TV


Kuštrak je edini član nekdanje Agrokorjeve uprave, ki ga je Ramljak obdržal kot svetovalca.

Izredni pooblaščenec za vodenje Agrokorja Ante Ramljak je javnosti pojasnil, da je državnemu tožilstvu predal ugotovitve revizorjev o poslovanju. | Foto: STA , Izredni pooblaščenec za vodenje Agrokorja Ante Ramljak je javnosti pojasnil, da je državnemu tožilstvu predal ugotovitve revizorjev o poslovanju. Foto: STA , Ante Todorić, ki je bil namestnik predsednika uprave hrvaškega koncerna, vodil pa je tudi nadzorni svet Mercatorja, je medtem že pred mesecem in pol svoje stalno prebivališče preselil v London. Njegov odvetnik je dodal, da ne beži ter da bo sodeloval s preiskovalnimi organi.

Prostost so odvzeli Ivanu Crnjacu, je potrdil njegov odvetnik. Informacije, da je med skesanci in da bo policiji pomagal pri preiskavi, je označil za špekulacije. Ivan Crnjac je namreč med osumljenci.

Policija je prav tako odpeljala Ljerko Puljić, nekdanjega izvršnega podpredsednika za finance Tomislava Lučića ter bivšega izvršnega podpredsednika za prehrambeno divizijo in prvega moža Jamnice Mislava Galića.

Po dostopnih podatkih Ivice Todorića trenutno ni na Hrvaškem. Pretekli teden je hrvaški Sabor ustanovil parlamentarno preiskovalno komisijo o Agrokorju. Poslanci so najavili, da bodo v začetku novembra kot prvega zaslišali Ivico Todorića.

Video: Hrvoje Krešić / Twitter


Iz mednarodne računovodske skupine Baker Tilly so sporočili, da zagrebška družba Baker Tilly Discordia, ki je dolga leta revidirala Agrokorjeve bilance, od 1. oktobra ni več njihova članica.

Hrvaški portal Index.hr poroča, da je v soboto v prostorih hrvaške vlade potekal tajni sestanek, na katerem naj bi o krizi v Agrokorju razpravljala ožja ekipa hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in predsednik parlamenta Goran Jandroković.

Plenković preiskave v Agrokorju ni želel komentirati, je pa zanikal trditve, da gre za politični pregon Todorića in njegovih sodelavcev. Poudaril je, da gre za povrnitev zaupanja v državne organe, pravno državo in politične stranke. Plenković je tudi znova zavrnil možnost, da bi odstopil minister za finance Zdravko Marić, ker je v vlado prišel z direktorskega položaja v Agrokorju, preiskava pa je usmerjena tudi na obdobje, ko je Marić delal v koncernu.

Na Hrvaškem sicer že več tednov razčiščujejo, kdo je dejanski avtor posebnega zakona za reševanje Agrokorja.

Na sestanek h Putinu

Generalni državni tožilec Dinko Cvitan je se je danes skupaj s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Kot je znano, je ruska banka Sberbank vložila več tožb proti Agrokorju zaradi nestrinjanja s sanacijo, ki jo vodi Ramljak. Izpodbija tudi poseben zakon Lex Agrokor, s katerim je hrvaška vlada preprečila, da bi Agrokor končal v stečaju. Sberbank je pred tedni tudi najavila kazenske postopke proti Todoriću zaradi sumov ponarejanja bilanc.

Prvi, ki je vložil ovadbo zaradi suma prirejanja bilanc v Agrokorju, je bil predsednik hrvaškega parlamenta in prvi mož zdaj opozicijske stranke Most Božo Petrov. Državnemu tožilstvu je kot fizična oseba naznanil sume kaznivih dejanj uprave Agrokorja. K temu ga je spodbudila informacija iz ruske VTB banke, da bilance Agrokorja ne odražajo pravega finančnega stanja v družbi.

Današnje preiskave na Hrvaškem:

Ivica Todorić | Foto: STA , Foto: STA , "Gre za politični proces"

Prek svojega bloga se je že oglasil Ivica Todorić. Pravi, da so preiskave nepričakovane, saj v Agrokorju institucije pravne države zagotovo ne bodo našle dokazov za storitev kaznivih dejanj. "Pritisk politike in medijski linč, ki je brez pravosodja že sprejel sodbo, je začel agresijo name in na ljudi, ki niso krivi. Če bi našli le en evro odtujenega denarja, bi bil že v zaporu. Gre za politični proces," je dejal.

"S hrvaško in mednarodno pravno ekipo pripravljam obrambo in tožbe, ki bodo dobile sodni epilog." Todorić napoveduje, da bodo v prihodnjih dneh pred roko pravice prišli vsi tisti, ki so s kriminalnimi dejanji in neustavnim zakonom naredili kuliso za največjo krajo zasebne lastnine v sodobni Evropi.

Dodal je, da bo sodeloval s preiskovalci in parlamentarno preiskovalno komisijo.

"Napake" v Agrokorjevih bilancah

Več kot 20 tožilcev je več mesecev preživelo v Agrokorju in preučevalo njegovo poslovanje. Pretekli teden je izredni pooblaščenec za vodenje Agrokorja Ante Ramljak javnosti pojasnil, da je državnemu tožilstvu predal ugotovitve revizorjev o poslovanju.

Revizorji so ugotovili:

-  da je Agrokor insolventna skupina, katere izguba je za dve milijardi evrov večja od kapitala,

- da je bilo za skoraj tri milijarde evrov nepravilnosti pri vrednotenju, knjiženju in drugih računovodskih manevrih, s katerimi je prikrojeval vrednosti premoženja, obveznosti, dobrega imena in drugega. Za primerjavo: gre za znesek, ki presega tretjino vseh letnih prihodkov slovenskega proračuna,

Ivica Todorić, Agrokor | Foto: - da so se prve nepravilnosti začele že davnega leta 2006. Agrokor je torej več kot desetletje upnike in dobavitelje zavajal z bolj ali manj prirejenimi bilancami, že v letih 2015 in 2016 pa se je le zaradi tega držal nad vodo,

- da je Agrokor posloval prek dvojnih računov, torej uradnih računov in računov, ki jih je Ramljak označil za prehodne. Nanje je s fiktivnimi razlogi prenakazoval denar, ki ga je nato po potrebi ali vračal v sistem ali pošiljal na druge račune, namenjene plačevanju zasebnih potreb družine Todorić. Za prehodne račune revizorji vsaj uradno niso vedeli,

- da je Todorić na svoje podjetje Agrokor projekti iz koncerna počrpal sto milijonov evrov in to skrival v bilancah,

- da je aretacija oziroma izdaja evropskega pripornega naloga zoper Ivico Todorića, ki je trenutno v Srbiji, le še vprašanje časa.

Dokončno se je namreč potrdilo, da je Todorić, lastnik in dolgoletni predsednik uprave Agrokorja, z lažnivim prikazovanjem podatkov v bilancah poskrbel za največjo korporativno prevaro v zgodovini Hrvaške. To bo verjetno privedlo do številnih postopkov proti najbogatejšemu Hrvatu.

Prvi mož Agrokorja Ramljak naj bi tudi že najel forenzične revizorje, ki bodo preverili avtentičnosti in verodostojnosti posameznih računov.


Preberite še:

Revizorji: Todorić iz Agrokorja počrpal 100 milijonov evrov #video 

Agrokor: vse se je vedelo, a načrtno spregledalo


Ovadbe bo vlagal tudi Todorić

Kazenskih ovadb ne bo vlagal le Ramljak, ampak tudi Todorić, ki je to že napovedal na svojem blogu. "Imam informacije, da je izredni pooblaščenec s podporo vlade človek, ki ne deluje po zakonu," je zapisal Todorić.

Kazenske postopke bo po lastnih besedah sprožil tudi proti tistim posameznikom iz Agrokorja, ki naj bi koncernu povzročili ogromno škodo zaradi lastnih interesov.

Ne spreglejte