Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
15.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

7

Natisni članek

Ante Ramljak Ivica Todorić Agrokor

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 15.09

6 let, 6 mesecev

Revizorji: Todorić iz Agrokorja počrpal 100 milijonov evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

7

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Danes so se razkadili še zadnji ostanki megle okrog resničnega finančnega položaja in vrednosti Agrokorja, lastnika Mercatorja.

Preberite še -> Agrokor: vse se je vedelo, a načrtno spregledalo

Iz konsolidiranega poročila, ki ga je danes razkril Ramljak, je razvidno:

-  da je Agrokor insolventna skupina, katere izguba je za dve milijardi evrov večja od kapitala,

- da je bilo za skoraj tri milijarde evrov nepravilnosti pri vrednotenju, knjiženju in drugih računovodskih manevrih, s katerimi je prikrojeval vrednosti premoženja, obveznosti, dobrega imena in drugega. Za primerjavo: gre za znesek, ki presega tretjino vseh letnih prihodkov slovenskega proračuna,

Denar. Nogomet. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock -  da so se prve nepravilnosti začele že davnega leta 2006. Agrokor je torej več kot desetletje upnike in dobavitelje zavajal z bolj ali manj prirejenimi bilancami, že v letih 2015 in 2016 pa se je le zaradi tega držal nad vodo,

-  da je Agrokor posloval prek dvojnih računov, torej uradnih računov in računov, ki jih je Ramljak označil za "prehodne". Nanje je s fiktivnimi razlogi prenakazoval denar, ki ga je nato po potrebi ali vračal v sistem ali pošiljal na druge račune, namenjene plačevanju zasebnih potreb družine Todorić. Za "prehodne" račune revizorji vsaj uradno niso vedeli,

- da je Todorić na svoje podjetje Agrokor projekti iz koncerna počrpal sto milijonov evrov in to skrival v bilancah,

- da je aretacija oziroma izdaja evropskega pripornega naloga zoper Ivico Todorića, ki je trenutno v Srbiji, le še vprašanje časa.

Video: Planet TV


Upniki poceni do Agrokorja?

A razkritje odpira tudi nekatera vprašanja, na katera še ni odgovora. Na primer:

Agrokor. | Foto: STA , Foto: STA , 1. Mar je res mogoče, da nobena od pristojnih institucij na Hrvaškem toliko let ni vedela za tako obsežne malverzacije v največjem tamkajšnjem koncernu?

2. So tudi "nove" bilance politično motivirane? Dejstvo je namreč, da drastično znižanje vrednosti Agrokorja več kot ustreza nekaterim hrvaškim družbam, ki se želijo poceni polastiti dela njegovega premoženja. Med njimi je tudi Adris, ki je bil (ne)posredno vpleten v računovodske nepravilnosti v Agrokorju.

3. Ali bi si lahko Agrokor zaradi dolgoletnega zavajanja mednarodnih financerjev nakopal še dodatne tožbe upnikov? In ali lahko (samo)priznanje, da je Agrokor v resnici balkanski Enron, pomaga ruski Sberbank pri obstoječih sodnih oziroma pravnih postopkih?

Sledi serija ovadb

V vsakem primeru zdaj sledi serija ovadb – z obeh strani. Ne bo jih namreč vlagal le Ramljak, ampak tudi Ivica Todorić, ki je to že napovedal na svojem blogu. "Imam informacije, da je izredni pooblaščenec s podporo vlade človek, ki ne deluje po zakonu," je zapisal Todorić.

Kazenske postopke bo po lastnih besedah sprožil tudi proti tistim posameznikom iz Agrokorja, ki naj bi koncernu povzročili ogromno škodo zaradi lastnih interesov. 

Ante Ramljak, izredni pooblaščenec hrvaške države v Agrokorju | Foto: STA , Ante Ramljak, izredni pooblaščenec hrvaške države v Agrokorju Foto: STA , "Imeli so pooblastila za prodajo neosnovnih dejavnosti Agrokorja, za nakup in prodajo družb in premoženja, za monetizacijo nepremičnin (njihovo prodajo in ponovni najem nazaj, op. a.) … Nič od tega niso naredili, zato niso nič podpisali, s čimer so odvračali prave priložnosti za financiranje Agrokorja," je poudaril Todorić. 

Ti očitki verjetno letijo predvsem na nekdanjega prvega finančnika Agrokorja Ivana Crnjaca. Že do zdaj so revizorji ugotovili, da vodenje poslovnih knjig v Agrokorju ni bilo v skladu z mednarodnimi računovodskimi standardi in da bi bil koncern brez posebnega zakona "Lex Agrokor" insolventen.

Po nekaterih napovedih naj bi senat višjega sodišča v Ljubljani že ta mesec odločil o statusu insolvenčnega postopka v Sloveniji, ki ga je v začetku poletja priznalo okrožno sodišče, država in Sberbank pa sta se na njegovo odločitev pritožila.

Izguba višja od kapitala

Do prejšnjega četrtka so revidirali 27 družb, ki delujejo na Hrvaškem, v Srbiji in BiH, skupaj pa ustvarijo 99 odstotkov prihodkov skupine. Revizorji so morali narediti za skoraj dve milijardi evrov popravkov vrednosti, za toliko pa je bila tudi večja izguba v letu 2016. Najvišje popravke vrednosti so opravili v družbi Konzum, saj je ta prikazovala kar 600 milijonov evrov več prihodkov, kot naj bi jih ustvarila. 

Konsolidirana izguba naj bi bila na ravni Agrokorja torej večja od obsega kapitala, o čemer bo več znanega danes.

Ivica Todorić, Agrokor | Foto: Analitiki sicer ocenjujejo, da bodo upniki po napovedih anallitikov s prodajo premoženja dobili poplačanih le 50 odstotkov terjatev do Agrokorja in njegovih odvisnih družb. Vprašanje negativnega kapitala bodo reševali z dogovorom o sanaciji med upniki.

Ramljak pa je že v četrtek napovedal, da bo po objavi konsolidirane bilance sprejel tudi odločitev o vložitvi ovadb proti nekdanjemu vodstvu na čelu z Ivico Todorićem. Državno tožilstvo je sicer že seznanjeno z ugotovitvami revizorjev. Po Ramljakovem mnenju odgovornosti za napačno prikazane rezultate ne nosi le nekdanja uprava Agrokorja, ampak tudi vodstva odvisnih družb na Hrvaškem.

V prihodnjih dneh bosta znana seznam upnikov in višina njihovih terjatev.

Dogajanje smo spremljali v živo:

Izsledki revizije poslovanja Agrokorja v letu 2016

15:57 "PWC nas je obvestil o vseh nepravilnostih. Na podlagi teh ugotovitev smo najeli forenzično družbo, ki ima za nalogo proučitev vsake posamične postavke in kam je v resnici šla razlika v denarju. Že danes sem sprejel ukrepe, ki jih predvideva zakon. Vložil sem kazensko ovadbo proti odgovornim osebam," je pojasnil Ramljak.

Agrokor | Foto:

15:54 Skupnih popravkov kapitala v letih 2015 in 2016 je bilo za več kot 22 milijard kun (skoraj tri milijarde evrov).

15:53 Nepravilno knjiženje posojil med povezanimi družbami. Agrokor jim je posodil 1,6 milijarde kun, od tega 840 milijonov kun (okoli 100 milijonov evrov) Ivici Todoriću in družbi Agrokor projekt, prek katere Todorić obvladuje Agrokor.

15:50 Agrokor ni prikazal za 2,9 milijarde kun (skoraj 400 milijonov evrov) posojil. Milijardo kun (135 milijonov evrov) posojila, ki ga je dobil od Adrisa, pa je knjižil kot kapitalsko rezervo, čeprav je za to plačeval obresti.

15:48 "Vprašali me boste, kako je mogoče v šestih letih skriti za dobri 2,2 milijarde kun (300 milijonov evrov) stroškov? Te stroške so dali na nekakšni prehodni račun, ki ga revizorji niso videli. Ta denar naj bi bil namenjen za financiranje uvrstitve delnic Agrokorja na borzi, a so bili stroški namenjeni drugim zadevam. Za te stroške se je vsako leto povečeval dobiček Agrokorja, na podlagi katerega si je lastnik izplačeval dividende."

15:45 Rezultate so izboljševali tako, da niso prikazovali operativnih in uradnih stroškov (3,9 milijarde kun), z nepravilnim prikazovanjem obveznosti po posojilu in neustreznim knjiženjem obveznosti po tako imenovanem faktoringu, v bilance pa ni bila vključena družba Adriatica.net, ki je lastnica slovenskega Kompasa.

15:43 V letu 2016 je bilo za 5,6 milijarde kun (okoli 750 milijonov evrov) računovodskih nepravilnosti.

15:42 "Tega, kar se je dogajalo, ni mogoče preprosto razumeti," je poudaril Ante Ramljak.

15:41 V matični družbi Agrokor, d. d., realna izguba znaša okrog 1,5 milijarde evrov. Njena vrednost znaša minus 1,86 milijarde evrov.

15:40 Obveznosti za skoraj dve milijardi evrov presegajo vrednost premoženja skupine Agrokor. Toliko je primanjkljaja kapitala.

15:38 Že med letoma 2006 in 2011 so v Agrokorju nepravilno vrednotili premoženje. To je bilo precenjeno za 3,5 milijarde kun (okoli 470 milijonov evrov).

Agrokor | Foto:

15:36 V letu 2016 je izguba Agrokorja znašala 1,5 milijarde evrov. Že v letu 2015 je realno znašala skoraj pol milijarde evrov. Ni bilo namreč prikazanih za več kot pol milijarde evrov obveznosti.

15:34 V konsolidirani bilanci Agrokorja je 80 podjetij.

Ne spreglejte