Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
16.23

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

11

Natisni članek

Agrokor Mercator Andrej Plenković

Četrtek, 26. 10. 2017, 16.23

6 let, 5 mesecev

Opozicija zaradi "izdaje" nad Plenkovića. Soros tudi nad Mercator?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

11

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Opozicija bo začela zbirati podpise poslancev za interpelacijo predsednika vlade Andreja Plenkovića zaradi zadnjih razkritij, povezanih s sanacijo Agrokorja. V senci tega naj bi nekatere bančne upnice Mercatorja dobile ponudbo za poceni odkup terjatev do Mercatorja.

Stolček hrvaškega premierja Andreja Plenkovića se vse bolj maje. Opozicijska Socialdemokratska stranka (SDP) je napovedala, da bo začela zbirati podpise poslancev za njegovo intepelacijo. Razlog? Agrokor.

Na Hrvaškem odmeva razkritje o tem, da je vlada izgubila nadzor nad Agrokorjem, največje hrvaške prehrambno-trgovske verige, ki jo skušajo rešiti pred stečajem.

Način reševanja je potihoma prešel v roke konzorcija financerjev na čelu z ameriškim skladom Knighthead. "Hrvaška je izgubila suverenost," opozarjajo v SDP.

Sporno financiranje

V Jutarnjem listu so danes ekskluzivno objavili podrobnosti spornega dogovora o tako imenovanem financiranju roll-up. Z njim je konzorcij financerjev Agrokorju odobril 480 milijonov evrov visoko posojilo, ki ga je zavaroval s hipoteko na njegovih nepremičninah. Hkrati si je zagotovil prednostno poplačilo ob odprodaji Agrokorjevega premoženja.

Za Mercator naj bi ponujal 150 milijonov evrov

Nekatere bančne upnice Mercatorja so po naših informacijah dobile povpraševanje za prodajo terjatev do Mercatorja. Gre za skupaj 650 milijonov evrov, kolikor matična družba Mercator dolguje bankam. 

George Soros | Foto: Reuters Foto: Reuters Za odkup naj bi se zanimal sklad Quantum, ki ga upravlja vlagatelj in milijarder George Soros. Ta se, kot smo razkrili, že zanima za odkup terjatev do Tuša, tretje največje trgovske družbe v Sloveniji.

Za celoten paket naj bi bil pripravljen plačati okoli 150 milijonov evrov, kar je nekaj manj kot četrtino njihove nominalne vrednosti.

Do zdaj smo že večkrat poročali, da posamezni skladi med bankami že preverjajo možnosti za nakup terjatev do Mercatorja z visokim diskontom.

V nekaterih slovenskih bankah ponudbe po naših informacijah še nimajo, toda v njihovih vrstah naj bi zaradi dogajanja na Hrvaškem rasla negotovost.

Preberite več -> Sklad Georgea Sorosa bi kupil slovenskega trgovca

Iz dogovora je razvidno, da so ameriškemu Knightheadu omogočili pooblastila, s katerimi ta v celoti nadzoruje in upravlja postopek finančne sanacije Agrokorja.

Knighthead namreč postavlja nad sodišče in vse druge upnike. Te je do zdaj domnevno ščitil Lex Agrokor, poseben zakon, namenjen reševanju Agrokorja, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani. To pomeni, da so tudi slovenski upniki v popolnoma podrejeni vlogi in neenakopravno obravnavani.

Med največjimi posojilojadajalci so nekateri največji svetovni finančni skladi tveganega kapitala in banke: VTB Banka, Zagrebačka banka, sklad Monarch, Erste Bank, VR Capital, York Capital, Goldman Sachs …

Vlada ne more zamenjati svojega pooblaščenca

Nekatere najbolj vprašljive določbe sporazuma:

  • Vlada ne more zamenjati Anteja Ramljaka, izrednega pooblaščenca, ki ga je imenovalo trgovsko sodišče v Zagrebu na predlog vlade. V nasprotnem primeru lahko konzorcij financerjev zahteva poplačilo posojila.
  • Ante Ramljak naj bi se že pred prihodom v Agrokor srečeval z Američani. | Foto: STA , Ante Ramljak naj bi se že pred prihodom v Agrokor srečeval z Američani. Foto: STA , Izredni pooblaščenec mora dobiti soglasje novih posojilojemalcev za izdelavo načrta finančnega prestrukturiranja.
  • Pogoji financiranja Agrokorja v okviru posojila roll-up so poslovna skrivnost.
  • Posojilodajalci lahko odpovedo posojilno pogodbo v primeru dogodkov ali okoliščin, ki imajo po njihovi oceni znaten negativni učinek na položaj Agrokorja.
  • Spori med podpisniki sporazuma se rešujejo po anglosaksonskem pravu in ne po hrvaškem oziroma kontinentalnem pravu.

Na dan prihajajo tudi informacije o tesni povezanosti Anteja Ramljaka, pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju, s konzorcijem financerjev, ki ga vodi ameriški Knighthead.

Ta naj bi se že pred nastopom funkcije srečeval z Američani. Ramljak je po več mesecih priznal tudi, da je sodeloval pri pisanju Lex Agrokor.

Danes je Ramljak tudi priznal, da so v veliki meri že poplačali konzorcij financerjev, in sicer so jim izplačali 268,8 milijona evrov. Ta denar je šel v roke lastnikom Agrokorjevih obveznic, ki jih zastopa Knighthead.

Mercator | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Preiskovali bodo sume kaznivih dejanj pri prodaji Mercatorja

Z Mercatorjem so se danes ukvarjali tudi slovenski poslanci.

Na odboru za finance in monetarno politiko so sprejeli sklep, da morata KPK in državno tožilstvo preveriti, ali je bilo pri prodaji Mercatorja storjeno kakršnokoli kaznivo dejanje. 

Do 12. januarja mora Agrokor objaviti načrt prestrukturiranja. Do takrat bo tudi znano, kaj bo z Mercatorjem.

Ne spreglejte