SiolNET. Posel danes Novice
9,15

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Sklad Georgea Sorosa bi kupil slovenskega trgovca

9,15

termometer

George Soros
Foto: Reuters

Banke upnice skupine Tuš se o prodaji Engrotuša ekskluzivno pogovarjajo s skladom Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros.

Po naših informacijah je skupina bank, ki ima v rokah več kot polovico terjatev do Tuša, dovolila Sorosu opravo skrbnega pregleda skupine Tuš, ki trenutno poteka.

Gre za zasebno investicijsko družbo, ki od leta 2011 upravlja izključno denar družine Soros. Njen najbolj znan član je George Soros, eden najbolj znanih svetovnih vlagateljev, čigar premoženje je ocenjeno na dobrih 25 milijard ameriških dolarjev. 

Njegova Fundacija za odprto družbo je v zadnjih 40 letih v različne dobrodelne, izobraževalne in druge projekte po svetu vložila okrog 11 milijard dolarjev, zaradi česar je Soros v zadnjih letih močno osovražen zlasti v vrstah nove evropske desnice. 

Družba Quantum Strategic Partners je lani vložila dobrih 300 milijonov v ameriškega proizvajalca fotovoltaičnih panelov SolarCity, ki ga je kmalu zatem kupila družba Tesla Motors.

Nenavaden prodajni postopek, ki ga vodi NLB

Bančni konzorcij vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), med večjimi upniki Engrotuša pa so še Abanka, SID Banka, Gorenjska banka in Heta (slaba banka nekdanjega Hypa).

V zadnjih mesecih je več zainteresiranih ponudnikov opravilo skrbni pregled skupine Tuš, več kot 15 investitorjev pa je oddalo nezavezujoče ponudbe.

Tuš Foto: STA Julija smo na Siol.net razkrili, da je v igri za nakup 300-milijonskih Tuševih terjatev ostal le še angleški finančni sklad Anacap Financial Partners, ki je specializiran sklad zasebnega kapitala za investicije v finančnem sektorju.

Za Tuš je ponujal okoli 90 milijonov evrov. To pomeni, da bi bančne terjatve do Tuša kupil z več kot 60-odstotnim popustom, vendar so nekatere banke na koncu ponudbo zavrnile.

Njihov svetovalec je ciprski sklad Elements Capital Partners. "Bankam upnicam smo poslali ponudbe, ker so njihovi svetovalci prejšnje prodajne procese vodili slabo. Tuš nas še vedno zanima, prav tako tudi preostali regionalni trgovci, saj gre za dejavnost, ki jo skrbno preučujemo že tri leta," je za Siol.net potrdil Ugur Yildirim, soustanovitelj in član odbora direktorjev Elements Capital Partners.

V tekmi za Engrotuš imajo malo možnosti, saj naj bi se z njim pogovarjala zgolj ena večja bančna upnica. Vse preostale banke naj bi medtem podpirale Sorosa.

Opozarjajo na vrsto nenavadnosti v prodajnem postopku, ki ga vodi NLB. Ves čas v igro vstopajo novi ponudniki in zvišujejo ponudbe za simbolično vrednost.

Nazadnje je v pogajanja o nakupu Tuševih terjatev vstopil Sorosov sklad Quantum Strategic Partners iz New Yorka.


Preberite še:

Na vrsto je prišel še en sanator slovenskih bank, ki je izstavil račun


Upravljal premoženje bogatih ameriških družin

V zadnjih mesecih je Geogre Soros na Fundacijo za odprto družbo prenesel velik del premoženja, okrog 18 milijard dolarjev. Zaradi tega je na lestvici najbogatejših Američanov, ki jo vsako leto objavlja Forbes, padel z 20. na 59. mesto. Po poročanju nekaterih ameriških medijev bo Sorosu ta odločitev prinesla številne davčne ugodnosti v prihodnjih petih letih. Med drugim tudi znižanje davka na premoženje, ki bi ga morali njegovi sorodniki plačati pri dedovanju v primeru njegove smrti. 

Viktor Orban Foto: Reuters Soros, rojen leta 1930 v Budimpešti, od koder je z družino pobegnil po koncu druge svetovne vojne, si je v 60. in 70. letih ime ustvaril kot svetovalec skladov iz skupine Quantum, ki so takrat upravljali premoženje več bogatih ameriških družin. 

Kot špekulant je dokončno zaslovel leta 1992, ko je s pravočasno prodajo desetih milijard evrov funtov med britansko valutno krizo tamkajšnjo centralno banko prisilil v devalvacijo te valute. V tem poslu je Soros ustvaril milijardo funtov dobička. 

Leta 1991 je Soros, do tedaj že eden najvplivnejših igralcev na Wall Streetu, v Budimpešti ustanovil Srednjeevropsko univerzo, ki se je letos znašla na udaru vlade Viktorja Orbana.

Sorosova fundacija je v zadnjih letih zelo aktivna pri financiranju pomoči beguncem, izobraževanju romskih otrok in liberalno mislečim političnim skupinam. Februarja lani je Soros na družbenem omrežju Twitter kritiziral vlado Mira Cerarja. Zapisal je, da si je Slovenija pri beguncih "umila roke z vzpostavitvijo vprašljivega koridorja", skozi katerega lahko "pospešeno prehajajo" čez njeno ozemlje.

Preberite še -> Bitka med Sorosem in Orbanom povezala slovenske intelektualce različnih polov

Banke ne zaupajo Tušu

Mirko Tuš Foto: Sportida Razlog, da se želijo banke čim prej umakniti iz Tuša, sta njegovo slabo poslovanje in visoka zadolženost. Poleg tega banke ne zaupajo več Mirku Tušu. 

Razkrili smo namreč, da je novembra lani blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti zakoncev Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga.

Zaradi tega bo imel Mirko Tuš pomembno besedo o prihodnosti Engrotuša. 

Preberite več -> Kaj je Mirko Tuš bankam speljal na Kitajsko 

Podoben manever je izpeljal že leta 2014, ko je Tušmobil prodal Telemachu. Banke so naknadno ugotovile, da je Tuš blagovno znamko Tušmobil brezplačno prenesel nase in na ženo ter jo za 29 milijonov evrov prodal Telemachu.

Ker s prejeto kupnino ni hotel poplačati svojega osebnega dolga do skupine Tuš, ki po neuradnih informacijah znaša okoli 26 milijonov evrov, so ga banke pred kratkim kazensko ovadile policiji.

Skrb vzbujajoče poslovanje Engrotuša

Poslovanje Engrotuša se je v lanskem letu poslabšalo kljub drugačnemu prepričanju uprave na čelu z direktorjem Mirkom Tušem, Tanjo Tuš in Janezom Videmškom. Družba zaposluje 3.000 ljudi.

Tretji največji trgovec v državi je ustvaril šest milijonov evrov manj prihodkov kot v letu 2015. Skrb vzbujajoč je padec denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), ki je znašal 4,6 milijona evrov. Če je čisti dobiček še leta 2015 znašal 2,9 milijona evrov, je lani družba ustvarila 4,3 milijona evrov izgube. Povečuje se tudi vrednost negativnega kapitala, ki znaša že 79 milijonov evrov.

Na negativen kapital in višino kratkoročnih obveznosti, ki kratkoročna sredstva presegajo za 35 milijonov evrov, so opozorili tudi revizorji, zato je predvidena dokapitalizacija družbe. Njeno prihodnje poslovanje je odvisno od uspešnega konca finančnega prestrukturiranja.

Družbe v skupini Tuš, to so Engrotuš, Tuš Nepremičnine in Tuš Holding, so po večmesečnih pogajanjih z bankami januarja lani v okviru preventivnega prestrukturiranja podpisale sporazum o finančnem prestrukturiranju. Končna zapadlost posojil je leto 2020.

Podjetja so se zavezala, da bodo v tem času plačevala obresti in glavnico iz denarnega toka ter da bodo prodajala poslovno nepotrebno premoženje, zlasti v tujini. Kot je znano, je Tuš posloval na trgih BiH, Makedonije in Srbije.

Maja letos je Engrotuš na Okrožnem sodišču v Celju izgubil tožbo, zaradi katere je utrpel skoraj šest milijonov evrov izgube. Izpolniti je moral obveznosti do nekdanje banke LHB Frankfurt na osnovi danega poroštva za makedonsko družbo Miladinov Export-Import Struga. 

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Mt / 24.10.2017. ob 15:26 +2 - 1

  Vsi vedo, kjer je Soros, smrdi po vplivu kapitala ... Se avstrijci ga trenutno kenslajo na polno ..... Pri nas pa se ob denarju šibijo noge ...

  +2 - 1
 • Борце / 24.10.2017. ob 12:35 0 0

  Mani toks bulšit woks ...

  0 0
 • milanček / 24.10.2017. ob 14:39 0 - 1

  njega in njegovega prijatelja kućana v KOTO!

  0 - 1
delitve: 128
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin