Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
14.47

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

10

Natisni članek

Sberbank Ante Ramljak Mercator Agrokor

Četrtek, 16. 11. 2017, 14.47

6 let, 5 mesecev

Sodišče: Lex Agrokor ne velja v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

10

Mercator | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Lex Agrokor, posebni zakon, namenjen reševanju največje hrvaške prehrambno-trgovske verige, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani, v Sloveniji tudi uradno ne velja več. To pomeni, da lahko ruska Sberbank nadaljuje zaseg Mercatorja.

To je razvidno iz sodbe tričlanskega senata okrožnega sodišča, ki je odločalo o pritožbah Republike Slovenije ter Sberbank in Sberbank Europe na sklep okrožnega sodnika Jožeta Ruparčiča julija letos.


Morda vas zanima še:

Lex Agrokor v BiH ne velja, Agrokorjevi odvetniki se bojijo razkosanja podjetij
Skupina Mercator s skoraj 10 milijoni evrov dobička


Pritožbam ruske banke je sodišče ugodilo in razveljavilo sklep o priznanju tujega insolvenčnega postopka oziroma Lex Agrokor v Sloveniji. Zoper sklep je sicer dovoljena pritožba na vrhovno sodišče.

Ante Ramljak, Agrokor | Foto: STA , Ante Ramljak, Agrokor Foto: STA , Priznanje postopka izredne uprave Sberbank preprečuje nadaljnje uveljavljanje terjatev v postopku, ki ga je začelo okrajno sodišče v Ljubljani. Prav tako ji preprečuje morebitno unovčevanje zavarovanj.

Iz izpiskov KDD izhaja, da ima Agrokor v Sloveniji premoženje, to je delnice Mercatorja, na katere je mogoče poseči z izvršbo. S tem sta Sberbank in Sberbank Europe uveljavili svoj pravni interes.

Po mnenju sodišča ni pravilna ugotovitev Agrokorja, da Sberbank ne more uveljaviti svojih terjatev v drugih postopkih, torej z izvršbo, ker je te terjatve prijavila v postopku pred trgovskim sodiščem v Zagrebu.

Počivalšek: hitrejša stabilizacija Mercatorja

Odločitev sodišča, ki Sberbank omogoča zaseg delnic Mercatorja je po mnenju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozitivna, ker da bo mogoče s tem hitreje in bolj učinkovito priti do "stabilizacije" Mercatorja. Kljub temu, da je ugovor Republike Slovenije zavrglo, "je cilj, ki smo ga zasledovali, dosežen".

Država bo, je dodal, "interes stabilizacije Mercatorja" zasledovala kot doslej. "Odločitev sodišča po mojem osebnem mnenju to (stabilizacijo Mercatorja) omogoča na hitrejši in bolj učinkovit način," je dejal minister.

Zakon v škodo bolje zavarovanih upnikov

Sodišče se je v sodbi lotilo celo vprašanja, ali je Lex Agrokor sploh insolvenčni zakon glede na to, da na Hrvaškem velja tako za Agrokor kot za njegove hčerinske družbe, ki pa niso insolventne.

Postopek imenovanja izredne uprave izravnava pogoje poplačila za vse upnike in ne zasleduje maksimalnega poplačila posameznih upnikov, pri čemer bodo upniki družb, ki imajo večjo sposobnost poplačila terjatev, poplačani slabše oziroma pod slabšimi pogoji, kot bi bili sicer. Medtem ko bodo upniki družb, katerih sposobnost poplačila terjatev je slabša, poplačani bolje. Za takšno izenačitev obravnave pa ne obstajajo utemeljeni razlogi.

Sberbank | Foto: Reuters Foto: Reuters Postopek torej primarno uresničuje cilj zagotavljanja trajnega poslovanja gospodarskih družb sistemskega pomena za Republiko Hrvaško. Ta cilj pa uresničuje v škodo upnikov družb v skupini, ki imajo večjo sposobnost poplačila terjatev. To je bistvena značilnost Lex Agrokor, ugotavlja slovensko sodišče.

Negativne posledice neenakega obravnavanja upnikov bi se z veljavnostjo Lex Agrokor pokazale tudi v Sloveniji, kar je v nasprotju z javnim redom naše države. Spomnimo, da je Ramljak minuli teden javnost seznanil, da ni priznal terjatev Sberbank do skupine Agrokor, ki znašajo 1,3 milijarde evrov.

Sloveniji ni uspelo s pritožbo

Pritožbo Republike Slovenije je medtem zavrglo zaradi procesnih razlogov.

Agrokor napovedal pritožbo

Izredna uprava hrvaškega koncerna Agrokor je danes napovedala, da se bo pritožila na odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je ugodilo ugovoru ruske banke Sberbank in zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave v Agrokorju kot tujega postopka zaradi insolventnosti v Sloveniji.

Iz Agrokorja so sporočili, da njihovi odvetniki v Sloveniji že pripravljajo pritožbo, ki jo bodo vložili na Vrhovno sodišče. Za pritožbo imajo sicer 15 dni časa.

Kot so izpostavili v sporočilu za javnost, je sodišče ocenilo, da postopek izredne uprave ni v skladu z definicijo tujega insolvenčnega postopka po slovenskem insolvenčnem zakonu.

Poudarili so, da odločitev sodišča v Ljubljani "nima nobenega vpliva na nadaljevanje postopkov izredne uprave niti na premoženje koncerna Agrokor v Sloveniji, med drugim zaradi tega, ker do odločitve vrhovnega sodišča v Sloveniji o pritožbi veljajo odločitve o priznavanju zakona" o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih na Hrvaškem (t. i. lex Agrokor).

Spomnili so tudi, da je sodišče v Londonu 9. novembra zavrnilo vse argumente Sberbank in priznalo hrvaški zakon v Veliki Britaniji. Niso pa omenili, da je sodišče v Sarajevu v sredo prav tako zavrnilo veljavnost lex Agrokor v Bosni in Hercegovini. (STA)

Država je poudarjala, da je Mercator sistemskega pomena in da bi priznanje Lex Agrokor ogrozilo javni interes za ohranitev gospodarske, socialne in finančne stabilnosti Slovenije. Poseglo bi tudi v suverenost Slovenije.

Sodišče je ugotovilo, da Republika Slovenija v postopku ni izkazala pravnega interesa, saj se je sklicevala na eno od uredb, ki v tem primeru ne pridejo v poštev.

Prav tako ji pravnega interesa ne omogoča posebni zakon Lex Mercator, ki ga je sprejela Slovenija.


Preberite še:

Med slovenskimi dobavitelji je v Agrokorju daleč najbolj nasedel kralj banan 
Komu vse je "Lex Agrokor" zavezal roke v Sloveniji
Revizorji: Todorić iz Agrokorja počrpal 100 milijonov evrov #video


Preprečili zaseg delnic Mercatorja

Spomnimo, julija letos je okrožno sodišče v Ljubljani ugodilo zahtevi prvega moža Agrokorja Anteja Ramljaka in sprejelo sklep o priznanju Lex Agrokor v Sloveniji.

Republika Slovenija ni uspela s pritožbo zoper veljavnost Lex Agrokor v Sloveniji. Na fotografiji gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto: Ana Kovač Republika Slovenija ni uspela s pritožbo zoper veljavnost Lex Agrokor v Sloveniji. Na fotografiji gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Ana Kovač S tem je sodišče insolventnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek. V praksi to pomeni, da je imel Ramljak kot izredni upravitelj Agrokorja prvo in tudi zadnjo besedo pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji.

Hkrati so vsem upnikom Agrokorja onemogočili izvršbo nad njegovim premoženjem v Sloveniji. Ključne so delnice Mercatorja. Sberbank je že zasegla 18 odstotkov delnic Mercatorja, hotela pa je tudi večinski paket, ki je v rokah Agrokorja. To ji je preprečil sklep slovenskega sodišča, ki zdaj več ne velja.

Agrokor po oceni pristojnih ne predstavlja več sistemskega tveganja za hrvaško gospodarstvo

Svetovalno telo v postopku izredne uprave v hrvaškem koncernu Agrokor je na današnjem srečanju na gospodarskem ministrstvu soglašalo, da v največji hrvaški gospodarski družbi ni več sistemskih tveganj, ki bi lahko povzročila nenadzorovani zlom koncerna ter ogrozila celotno gospodarstvo.

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Martina Dalić je sejo petčlanskega svetovalnega telesa sklicala po objavi zadnjega mesečnega poročila izredne uprave Agrokorja za obdobje med 11. oktobrom in 10. novembrom.

Svetovalci so soglašali, da so zahvaljujoč uveljavitvi zakona o postopku izredne uprave v sistemsko pomembnih podjetjih, t. i. lex Agrokor, odstranjena sistemska tveganja, ki so grozila z zlomom koncerna in bi posledično lahko negativno vplivala na celotno gospodarstvo. Zakon je omogočil stabilnost poslovanja in ohranitev delovnih mest, so še ocenili.

Sklenili so, da postopek izredne uprave še naprej poteka po dobri poti ter da so uresničeni pogoji, ki izredni upravi omogočajo, da se posveti pripravi načrta za dogovor o finančnem prestrukturiranju, o kateri bodo odločali upniki.

Ne spreglejte