Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2017,
15.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

dolg Slovenija BiH Agrokor

Sreda, 15. 11. 2017, 15.44

6 let, 5 mesecev

Lex Agrokor v BiH ne velja, Agrokorjevi odvetniki se bojijo razkosanja podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Agrokor. | Foto STA

Foto: STA

Kantonalno sodišče v Sarajevu je zavrnilo veljavnost hrvaškega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih v BiH, je potrdil vodja odvetnikov hrvaškega koncerna Agrokor v BiH Branko Marić. Ocenil je, da gre za nesmisel, ker je sodišče v Londonu priznalo hrvaški zakon, znan tudi kot lex Agrokor. Napovedal je pritožbo.

Kot je za sarajevski časnik Dnevni avaz povedal Branko Marić, je sodišče pojasnilo, da bi bilo priznanje zakona v nasprotju z javnim redom in bi ogrožali pravico posameznikov do pravosodnega postopka. Po mnenju Marića lahko odločitev sarajevskega sodišča sicer pripelje do tega, da bodo upniki razkosali podjetja, ki so v lasti koncerna v BiH. 

Marić se boji upnikov, ki bi lahko razkosali Agrokorjeva podjetja

Če bi sodniki priznali lex Agrokor, bi namreč v BiH zaščitili pravice bosansko-hercegovskih podjetij, je poudaril Marić. Tako pa bi po pravnomočni sodbi sarajevskega sodišča lahko vsak od 12 tisoč upnikov, ki jih ima Agrokor, zahteval izplačilo terjatev oziroma dolgov koncerna z denarjem in premoženjem Agrokorjevih podjetij v BiH.

Prvostopenjsko sarajevsko sodišče je prejšnji mesec zavrnilo zahtevi ljubljanske in zagrebške podružnice ruske Sberbank za izvršbo nad deleži hrvaškega koncerna Agrokor v treh njegovih podjetjih, registriranih v BiH. Pred tem je sodišče v Kiseljaku v BiH v začetku oktobra odločilo v prid podružnic Sberbank.

Agrokor v BiH zaposluje okoli štiri tisoč ljudi, med njegova podjetja podjetja pa spadajo Konzum BiH, Sarajevski Kiseljak in Ledo Čitluk.

Lex Agrokor po neuradnih informacijah v Sloveniji ne velja

Postopek izredne uprave v Agrokorju je kot tuji postopek zaradi insolventnosti v Sloveniji julija letos priznalo Okrožno sodišče v Ljubljani. Na sklep sta se pritožili ruska banka Sberbank, ki je največja upnica Agrokorja, in Republika Slovenija.

Sodišče je o pritožbi odločilo 26. oktobra, a tega, kakšna je odločitev, ni razkrilo. Sklep še ni bil objavljen na spletni strani Ajpesa. Po neuradnih informacijah naj bi sodišče pritožbo upoštevalo in presodilo, da lex Agrokor v Sloveniji ne velja.

Ne spreglejte