Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2023,
9.28

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Eva Cimbola Planet na obisku Planet TV

Četrtek, 21. 9. 2023, 9.28

6 mesecev, 2 tedna

Planet na obisku

Obiskali smo kraj, kjer so doma rudarstvo, čipka in žlikrofi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.30 z rubriko Planet na obisku potepamo po Sloveniji. V njej Eva Cimbola odkriva najlepše kotičke Slovenije in nabira ideje za aktivni večdnevni oddih. V tokratni oddaji smo se odpravili v Idrijo.

Planet na obisku Laško
Planet TV V prvi oddaji nove sezone Planeta na obisku smo obiskali Laško

Idrija je vpisana kar na tri sezname Unesco. Dediščina živega srebra v Idriji je skupaj s španskim Almadénom priznana na svetovni ravni, saj je vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, dediščine vsega človeštva. Klekljana idrijska čipka je s skupnim vpisom enote Klekljanje čipk v Sloveniji na Unescovem reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva. Zaradi izjemne geološke pestrosti je celotno območje občine Idrija vpisano v mrežo globalnih geoparkov Unesco.

Planet na obisku | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Idrija je zato resnično destinacija, ki je prepletena z bogato tehniško, kulturno in naravno dediščino in jo lahko obiščete prav v vsakem letnem času ter vedno znova odkrivate njene skrite kotičke. Obdana z 80 odstotki gozda in z uspešno preobrazbo ob zaprtju rudnika živega srebra je Idrija uspešen primer regenerativnega turizma.

Planet na obisku Idrija | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Eva Cimbola je na začetku raziskovanja Idrije v oddaji Planet na obisku podala na grad Gawerkenegg, kjer bo spoznala zgodbo Marine Melhiorce, prefrigane tihotapke, ki jo je Mestni muzej Idrija oživel po resničnem liku iz 18. stoletja. Bolje jo je lahko spoznala skozi pravljico, digitalizirano slikanico in skozi predstavo, v kateri Marino Melhiorco upodablja Metka Pavšič.

Planet na obisku Idrija | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Nato se je Eva odpravila na posestvo Na kupčku, ki je bilo pred kratkim nominirano za najbolj inovativno kmetijo na Agrobiznisu v Gornji Radgoni in na svoji kmetiji ponuja prav poseben naravni wellness in spa, kjer postanete del narave in pozabite na vsakdanji stres. Gre za izjemno butično doživetje v osrčju neokrnjene narave vasi Čekovnik.

Planet na obisku Idrija | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Tudi v tokratni oddaji smo se ustavili pri kulinariki in zelo zanimivem poklicu. Spoznali smo namreč osebnega someljeja Dejana Levpuščka, ki bo Evi predstavil vina z vsega sveta.

Planet na obisku Idrija | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Dobro vino gre vedno k dobri hrani. In čeprav so vina svetovna, je hrana vedno lokalna," je povedal Dejan Levpušček. Eva bo tako lahko poskusila tudi tradicionalne idrijske žlikrofe, ki so zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost. To pomeni, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa januarja leta 2010.

Idrija je tudi mesto samosvoje tehniške, kulturne in naravne dediščine. Geološko izjemno zanimiv del Slovenije je povezan v Unescov Globalni Geopark Idrija, ki vabi na aktivna doživetja v naravi, kjer lahko raziščete mrežo 22 tematskih pohodniških in kolesarskih poti, ki so raj za ljubitelje gibanja v naravi. Tam najdete tudi dinozavrove stopinje, odkrivate lepote soteske Gačnik in se podate do znamenitega Divjega jezera.

Več idej, kaj še lahko obiščete v Idriji in okolici, najdete tudi na spletni strani https://www.visit-idrija.si/.

Vzemi si čas. Za aktivno raziskovanje. Moja Slovenija.

Oddajo Planet na obisku ste si lahko na Planetu ogledali vsak četrtek ob 18.30. Oddaje so nastajale v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, TOP doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije.

Planet na obisku
Planet TV Bela krajina vas vabi na raziskovanje med Gorjanci in Kolpo
Planet na obisku
Planet TV Pomurje, regija pristnih ljudi, neskončnih ravnic in polnih okusov
Planet na obisku
Planet TV V oddaji Planet na obisku bomo raziskovali izolsko podeželje #video
Planet na obisku
Planet TV Cerklje na Gorenjskem: raziskovanje čarobnosti podeželja v Sloveniji
 
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.    
Ne spreglejte