Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2023,
8.03

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Planet na obisku Planet TV

Natisni članek

Četrtek, 8. 6. 2023, 8.03

1 leto, 1 mesec

Planet na obisku

V oddaji Planet na obisku bomo raziskovali izolsko podeželje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.45 potepamo po Sloveniji z rubriko Planet na obisku. V njej Eva Cimbola odkriva najlepše kotičke Slovenije in nabira ideje za aktivni večdnevni oddih. V tokratni oddaji smo odmaknili od morskega vrveža in se podali v raziskovanje izolskega podeželja.

Le nekaj kilometrov iz mesta in že ste v povsem umirjenem, naravnem ambientu. Prikupna istrska vasica Korte predstavlja pravi biser izolskega podeželja. Eva Cimbola je v tokratni oddaji Planet na obisku najprej obiskala razgledno točko "Istrska Višta", ki ponuja očarljiv pogled na vasico objeto v sproščujoče mediteransko zelenje z obilico vinogradov in oljčnih nasadov. 

Stara šola Korte | Foto: visitizola.com Stara šola Korte Foto: visitizola.com

V nadaljevanju je ekipa obiskala tudi hotel Stara šola Korte, ki nudi nastanitev vsem, ki se radi predajo kulturnim lepotam slovenske Istre in se želijo odmakniti obalnega vrveža ter se sprostiti v čudovitem naravnem okolju. Tam ponujajo tudi izposojo koles, kar bo voditeljica izkoristila in bo raziskovanje nadaljevala s kolesom, saj Izolsko podeželje ponuja veliko kolesarskih poti tudi za manj izkušene kolesarje.

Pot jo je pripeljala do arheološkega parka Kašler pri Kortah. Tam jo je vodnik popeljal od sedanjosti skozi rimsko in prazgodovinsko obdobje do nekdanje akropole s pogledom na morje in soline. Ob tem je spoznavala življenje Histrov, Rimljanov in sedanjih prebivalcev na tukajšnjem prostoru.

Arheološki park Kašler pri Kortah | Foto: Dragan Zlatanovič Arheološki park Kašler pri Kortah Foto: Dragan Zlatanovič

Tudi tokratna oddaja se je zaključila z razvajanjem brbončic. Ekipa oddaje Planet na obisku je obiskala gostilno Korte. Tradicionalna istrska restavracija, ki se nahaja v osrčju izolskega podeželja, vas s svežimi ter domačimi sestavinami ob spremljavi lokalnih vin popelje na pot kulinarični užitkov okušanja pristne Istre.

Gostilna Korte | Foto: visitizola.com Gostilna Korte Foto: visitizola.com

V ponudbi najdete tradicionalne krožnike ribjih in mestnih jedi, ki so vedno pripravljeni iz sestavin lokalnih ponudnikov. Jedilnik je močno zaznamovan tudi s sezonskimi sestavinami kot so divji šparglji, tartufi, ne manjka pa niti sveže pečenega kruha v družbi lokalnega oljčnega olja.

Kaj lahko tam še doživite?

Ekipa oddaje Planet na obisku je doživela le delček bogate ponudbe, ki jo najdete v okolici Izole. Pustolovcem po duši je namenjena tudi Pozabljena izolska skrivnost. Gre za igro na prostem, ki obiskovalca preko 11 izzivov vodi do odkrivanja izolskega mestnega jedra. Odlična priložnost za spoznavanje mesta na drugačen, zabaven in interaktiven način.

Planet na obisku | Foto: Dragan Zlatanovič Foto: Dragan Zlatanovič

Za obiskovalce je zelo zanimiva tudi Izolana – hiša morja. To je izolski muzej, ki je stičišče izolske kulturne dediščine, kjer se prepletajo predvsem vsebine ribištva in ribje predelovalne industrije. Na ogled 35 ladijskih modelov, maketa mesta, kjer se predvaja avdio-vizualna projekcija razvoja Izole skozi glavna zgodovinska obdobja.

Izolski muzej Izolana – hiša morja | Foto: Jaka Ivančič Izolski muzej Izolana – hiša morja Foto: Jaka Ivančič

Tudi za ljubitelje dobre je zelo dobro poskrbljeno. Vabijo vas, da obiščete Pomol okusov. Gre za kulinarični dogodek na severnem izolskem pomolu, kjer se predstavijo ponudniki hrane in pijače iz Slovenske Istre, letos pa bodo gostili tudi po eno stojnico iz drugih slovenskih regij.

 Pomol okusov | Foto: Dragan Zlatanovič  Pomol okusov Foto: Dragan Zlatanovič

Če želite doživeti nekolijo drugačno kulinarično izkušnjo pa bo za vas kot nalašč gurmanska večerja z rimskimi jedmi imenovana Rimski okusi pod zvezdami. Odvija se v Arheološkem parku Simonov zaliv. Večer je dramaturško zasnovan, saj gre za pravo potovanje v čas. Večer vodi villicus in z zgodbami tistega časa obiskovalce popelje v čas nekdanjega Rima.

Rimski okusi pod zvezdami | Foto: Dragan Zlatanovič Rimski okusi pod zvezdami Foto: Dragan Zlatanovič

Še več idej najdete tudi na spletni strani https://www.visitizola.com/.

Vzemi si čas. Za aktivno raziskovanje. Moja Slovenija.

Oddajo Planet na obisku ste si lahko na Planetu ogledali vsak četrtek ob 18.45. Oddaje so nastajale v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, TOP doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije.

Planet na obisku
Planet TV Planet na obisku: Tokrat smo obiskali Šaleško dolino #video
Planet na obisku
Planet TV Obiskali bomo zdraviliški kraj s 400-letno tradicijo in edinstveno mineralno vodo Donat #video
Jutro na Planetu
Planet TV Že veste, kam na izlet za konec tedna? #video
Planet na obisku
Planet TV Pomurje, regija pristnih ljudi, neskončnih ravnic in polnih okusov
 
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.  
Ne spreglejte