SiolNET. Planet TV Planet na obisku
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet na obisku

Pomurje, regija pristnih ljudi, neskončnih ravnic in polnih okusov

0,04

termometer

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.45 potepamo po Sloveniji z rubriko Planet na obisku. V njej Eva Cimbola odkriva najlepše kotičke Slovenije in nabira ideje za aktivni večdnevni oddih. Tokrat se JE potepala po severovzhodu Slovenije, kjer je obiskala destinacijo, ki je raj za kolesarje, ljubitelje dobre hrane in čudovitih doživetij. Raziskovala bo Pomurje.

Reka Mura ga deli na Prekmurje in Prlekijo z delom Štajerske. Bogata kulturna dediščina ter številne tradicije še danes živijo v vsakdanu domačinov.

Krajinski park Goričko, prepreden z griči, Jeruzalemske vinske poti med terasastimi vinogradi v Prlekiji, Lendavske Gorice z očarljivimi razgledi, razvajanje v zdravilnih termalnih vodah. Vse to najdete v Pomurju. S toplejšimi dnevi lahko načrtujete tudi doživetja v naravi, odkrivate pokrajine na kolesu ali se morda odločite za kulinarične podvige.

Planet na obisku | Foto: arhiv visit Pomurje Foto: arhiv visit Pomurje

Če načrtujete večdnevni oddih, lahko prenočišče poiščete v novem butičnem hotelu Belmur v središču Murske Sobote, ki ga je obiskala tudi ekipa oddaje Planet na obisku. Zavetje je našel v obnovljeni stari meščanski hiši v središču mesta. Butični hotel v stavbi pod spomeniškim varstvom je zaživel leta 2021, potem ko so stavbo s pogledom na mestno jedro prenovili z naravnimi materiali.

Planet na obisku | Foto: arhiv visit Pomurje Foto: arhiv visit Pomurje

Tako kot je razgibana pomurska pokrajina, tako razgibani so tudi okusi tradicionalne sladice, Prekmurske gibanice. Pripravljeno po tradicionalnem receptu jo dobite v Hiši Gibanice, ki ponuja kulinarično doživetje, ki je posvečeno zaščiteni Prekmurski gibanici in tradicionalni Prleški gibanici, edinstvenima pomurskima sladicama. Med obiskom se lahko v pripravi prekmurske gibanice celo sami preizkusite.

Planet na obisku | Foto: arhiv visit Pomurje Foto: arhiv visit Pomurje

V vročih poletnih mesecih pravo osvežitev ponujajo gozdovi ob reki Muri. Ena najbolj priljubljenih točk je Otok ljubezni v Ižakovcih. Reka Mura se je skozi stoletja poigrala z naravo in ustvarila naravni otok. Še danes pa tam najdete tudi plavajoči mlin in brod, s katerim se lahko zapeljete s prekmurske na prleško stran. Gre za eno redkih, še obstoječih povezav med enim in drugim bregom reke Mure. Da gre za atraktivno zanimivost, ste se lahko prepričali tudi v tokratni oddaji Planet na obisku.

Planet na obisku | Foto: arhiv visit Pomurje Foto: arhiv visit Pomurje

Pot jih je za konec peljala do Lončarstva Žuman iz prestolnice Prlekije Ljutomera, kjer se bo voditeljica preizkusila v ustvarjanju z glino. Z lončarsko obrtjo se tam ukvarjajo že peto generacijo in tako se tradicija ohranja že vse od leta 1874. Omeniti velja, da v celoti ohranjajo tradicionalni način izdelave. Njihova lončevina je izdelana na ločarskem vretenu iz gline, ki je pridobljena v lokalnem glinokopu.

Na kratkem obisku je ekipa Planeta na obisku doživela le delček široke palete vsega, kar ponuja Pomurje, saj tam lahko med drugim spoznate zgodovino s sodobno tehnologijo, uživate v izvrstni, lokalni hrani. Izbirate lahko med kar petimi doživetji, ki so obogatena z virtualno resničnostjo.

Ustvarite si nepozabne počitnice v Pomurju in obiščite njihovo spletno stran.

Planet na obisku | Foto: arhiv visit Pomurje Foto: arhiv visit Pomurje

Vzemi si čas. Za aktivno raziskovanje. Moja Slovenija.

Oddajo Planet na obisku ste si lahko na Planetu ogledali vsak četrtek ob 18.45. Oddaje so nastajale v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, TOP doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije.

Planet na obisku Planet TV Bela krajina vas vabi na raziskovanje med Gorjanci in Kolpo Jutro na Planetu Planet TV Že veste, kam na izlet za konec tedna? #video Planet na obisku Planet TV Obiskali bomo zdraviliški kraj s 400-letno tradicijo in edinstveno mineralno vodo Donat #video Planet na obisku Planet TV Planet na obisku: Tokrat smo obiskali Šaleško dolino #video  
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.    
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin