Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
8.00

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Planet na obisku Planet TV

Četrtek, 25. 5. 2023, 8.00

10 mesecev, 2 tedna

Planet na obisku

Bela krajina vas vabi na raziskovanje med Gorjanci in Kolpo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Na Planetu se vsak četrtek ob 18.45 potepamo po Sloveniji z rubriko Planet na obisku. V njej Eva Cimbola odkriva najlepše kotičke Slovenije in nabira ideje za aktivni večdnevni oddih. Tokrat smo obiskali Belo krajino.

Ste aktivni raziskovalci pokrajine? Potem vas na potep po Beli krajini kliče 17 pohodnih poti različnih težavnosti, številni hribi z lepimi razgledi, naravni spomeniki, ki jemljejo dih, raft v kanjonu v Poljanski dolini ob Kolpi, pomirjujoče supanje in plovba s kanujem po nižinskem delu Kolpe ali polet v tandemu in občudovanje Bele krajne s ptičje perspektive.

Planet na obisku | Foto: Jošt Gantar Foto: Jošt Gantar

Novost za daljinsko kolesarjenje je Via Bela krajina, 185 kilometrov dolga pot, na kateri v treh dneh odkrijete gozdove, vinograde, mestna središča, belokranjsko kulinariko in vrhunsko vino.

Počitnice so v Beli krajini primerne za vso družino. Mali raziskovalci lahko sami raziskujejo slikoviti Krajinski park Lahinja prek ugank največjega otroškega pesnika Otona Župančiča, čakajo jih sestavljanke na Divjem potoku, Muzejska hiša Semič pa je s svojo interaktivno zbirko in njeno barvitostjo pravi zaklad znanja. Za najpogumnejše pa sta na voljo adrenalinski park v Podzemlju in pustolovski park v Gačah.

Planet na obisku | Foto: https://www.belakrajina.si/ Foto: https://www.belakrajina.si/

Odprta vrata Bele krajine so namenjena gostom, ki radi preizkušajo nove reči. Na spletni strani belakrajina.si imate celotedenski nabor belokranjskih ponudnikov, ki imajo razpisane termine, ko jih lahko obiščete. Sem spadajo zidanice, muzeji, turistične kmetije, krajinski parki itd. Številna doživetja vas obogatijo z novim znanjem, ročnimi spretnostmi. Naučite se peči pogače in preste ali pa se sprehodite ''s kupico po trtju''.

Mestna muzejska zbirka Črnomelj | Foto: www.slovenia.info/sl Mestna muzejska zbirka Črnomelj Foto: www.slovenia.info/sl

Za ljubitelje kulinarike in vrhunskega vina pripravljajo dvakrat letno Okuse Bele krajine. Ponudniki pa so certificirani z znamko Belokranjsko, kar še dodatno krepi kakovost in avtentičnost belokranjske ponudbe. V jesenskem času pa lahko vrhunsko mlado vino poskusite na belokranjskih martinovanjih in festivalih. Vsekakor pa se udeležite treh največjih belokranjskih dogodkov: Vinske vigredi v Metliki v mesecu maju, Jurjevanja v juniju v Črnomlju in Zaključku poletja na Sem'škem placu v avgustu!

Planet na obisku v Beli krajini

Tokrat smo čare Bele krajine odkrivali tudi v oddaji Planet na obisku. Voditeljica Eva Cimbola se je najprej odpravila v Kolpa Resort Glamping, kjer vas bo očaral nabor luksuznih šotorov z naravnim bazenom v središču posesti. Krasinski resort sodi med najlepše in najboljše glampinge v Evropi in je tudi nosilec zelenega znaka Green accomodation.

Kolpa Resort Glamping | Foto: https://www.kolpa-resort.si/ Kolpa Resort Glamping Foto: https://www.kolpa-resort.si/

Pot je Evo nato vodila proti slikovitemu Semiču, kjer bo obiskala Muzejsko hišo Semič, ki od leta 2019 uči otroke, družine ter vse druge obiskovalce o naravi Bele krajine v zbirki Center narave.

Pustolovski park na Gačah | Foto: Planet TV Pustolovski park na Gačah Foto: Planet TV

Nadaljevali so na višjih nadmorskih višinah. Na Gačah se je voditeljica preizkusila v plezanju v novem Pustolovskem parku Gače, ki je od odprtja v aprilu postal že prava atrakcija za družine. Na koncu pa je bil čas tudi za pravo lokalno pojedino. Gaški fantje so ekipi oddaje Planet na obisku predstavili tudi Gaško dilco s podpeko.

Ustvarite si nepozabne počitnice v Beli krajini in obiščite spletno stran belakrajina.si.

Oddajo Planet na obisku ste si lahko na Planetu ogledali vsak četrtek ob 18.45. Oddaje so nastajale v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo v sklopu nacionalne kampanje Moja Slovenija. Na pristajalni strani poiščite ideje, brezplačni načrtovalnik poti, TOP doživetja turističnih destinacij in zgodbe iz Slovenije.

Planet na obisku
Planet TV Obiskali bomo zdraviliški kraj s 400-letno tradicijo in edinstveno mineralno vodo Donat #video
Jutro na Planetu
Planet TV Že veste, kam na izlet za konec tedna? #video
Planet na obisku
Planet TV Planet na obisku: Tokrat smo obiskali Šaleško dolino #video
 
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.   
Ne spreglejte