SiolNET. Novice Volitve 2018
5,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako naprej? SMC za stabilno vlado, SD in DeSUS še verjameta v levosredinsko koalicijo. #video

5,21

termometer

Potem ko je prvak SDS Janez Janša zavrnil kandidaturo za mandatarja, predsednik republike Borut Pahor pa je sporočil, da v prvem krogu za predsednika vlade ne bo predlagal nobenega kandidata, parlamentarne stranke ugotavljajo, da se v državnem zboru še ni oblikovala večina. Medtem ko v SD in DeSUS še vedno verjamejo v oblikovanje levosredinske vlade pod vodstvom LMŠ, v SMC pravijo, da Slovenija potrebuje učinkovito in stabilno vlado.

Predsednik SMC Miro Cerar je prepričan, da sta predsednik SDS Janez Janša in predsednik LMŠ Marjan Šarec ob poskusih oblikovanja vlade prevzela zelo veliko odgovornost. Naloga tistega, ki bo na koncu uspešen, po njegovih besedah terja veliko modrosti in verjetno tudi potrpljenja.

Janez Janša Novice Janša sporočil Pahorju, da nima podpore v državnem zboru #video

Cerar: SMC podpira razvojno usmerjeno, svobodomiselno in stabilno vlado

"Sporočilo Janeza Janše, ki ga je podal danes, govori samo zase," je poudaril Cerar in dodal, da si želi, da bi jim tako, kot so "v zadnjih štirih letih zagotavljali stabilno politiko in tudi razvoj Slovenije, to uspelo narediti tudi v prihodnje".

V SMC po njegovih besedah podpirajo razvojno usmerjeno in svobodomiselno vlado, ki bo stabilna. Cerar si želi, da bi vsi politiki razumeli, da delajo "zdaj vsi nekaj, kar mora biti v dobro naših državljank in državljanov, v dobro naše države in tudi vseh področij, na katerih naši ljudje delujejo".

Predsednik SMC Miro Cerar poudarja, da v SMC podpirajo razvojno usmerjeno, svobodomiselno in stabilno vlado. | Foto: Ana Kovač Predsednik SMC Miro Cerar poudarja, da v SMC podpirajo razvojno usmerjeno, svobodomiselno in stabilno vlado. Foto: Ana Kovač

Cerar upa, da bo dovolj modrosti in premisleka, da jim bo uspelo v prihodnjih tednih priti do stabilne razvojne vlade. "To je zanesljivo odgovornost, ki pa jo v tem trenutku v največji meri nosita Janša in Šarec," je poudaril prvak SMC.

Glede navedb v Janševem pismu, da je komunikacija s strankami pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami, so v SMC danes sicer zatrdili, da niso tista stranka, ki se je o tem pogovarjala z Janšo. SMC je doslej sodelovala le v pogovorih za sestavo koalicije pod vodstvom LMŠ.

Marjan Šarec Novice "Šarcu ostale zgolj slabe in manj slabe možnosti"

Židan: Janša žanje tisto, kar je sejal v preteklih letih

Prvak SD Dejan Židan je medtem prepričan, da Janez Janša "žanje tisto, kar je sejal v preteklih letih svojega delovanja". "Način delovanja v politiki, kjer tekmece napadaš, jih žališ prek svojih medijev, tudi osebno, preprosto ne daje rezultata," je bil do predsednika SDS kritičen Židan.

Ponovil je, da ima Šarec podporo SD in da pričakuje, da bo predsednik LMŠ nadaljeval pogovore o sestavi levosredinske vlade. Hkrati si Židan želi tudi bolj jasnega stališča Levice, za katero se sprašuje, ali je pripravljena prevzeti odgovornost, kot je volivkam in volivcem obljubljala pred volitvami.

Predsednik SD Dejan Židan meni, da Janši večine ne bo uspelo oblikovati niti v drugem niti v tretjem krogu. | Foto: STA Predsednik SD Dejan Židan meni, da Janši večine ne bo uspelo oblikovati niti v drugem niti v tretjem krogu. Foto: STA

Po Židanovih besedah so v SD v dosedanje pogovore vložili veliko energije in časa ter bili pripravljeni tudi na kompromise v želji, da bi dokazali, da je vlada, ki ni enobarvna, mogoča in da se znajo stranke v dobrobit državljanov pogovarjati tudi zunaj političnih in ideoloških okopov.

Židan predvideva, da Janši ne bo uspelo niti v drugem niti v tretjem krogu

Židan je ob tem spomnil, da imajo z NSi na nekaterih področjih različna stališča, a so bili sposobni, da te razlike odmislijo in ne odpirajo ideoloških tem. Kot je dejal, so prišli do pogodbe, ki jo ocenjujejo skorajda kot usklajeno. "Če bo to osnova, da začnemo sestavljati vlado, bomo naredili nekaj koristnega za Slovenijo," je menil predsednik SD.

Priznal je, da so bili pogovori z Levico velika želja njihovih članov, a da sam manjšinski vladi s podporo Levice ni naklonjen. Morebitno povabilo k pogovorom, ki bi ga dobili od SDS, bi v SD po njegovih besedah zavrnili tudi v prihodnje.

Dejan Židan Novice Židan: Kdor pride do takšne koalicijske pogodbe, se mora pogajati do konca #video

Židan predvideva, da Janši ne bo uspelo zagotoviti ustrezne večine niti v drugem in tretjem krogu. Če bi nastala vlada na desni strani in bi torej nekatere stranke ravnale drugače, kot so obljubljale pred volitvami, v SD tega sicer ne bodo problematizirali. V tem primeru bodo v državnem zboru konstruktivna opozicija.

Očitno pa Židan razpleta ne pričakuje še prav kmalu, saj meni, da bosta med 20. in 23. avgustom verjetno "dve noči in dva dneva", ko bodo poslanci v tretjem krogu iskali rešitev, s katero bi preprečili predčasne parlamentarne volitve.

Jurša: Oblikovalci koalicije bodo šprintali v tretjem krogu

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je zatrdil, da se v DeSUS z Janšo v teh dneh niso pogovarjali in da ga sam pri morebitnem glasovanju v državnem zboru ne bo podprl.

"Oblikovalci koalicije bodo drugi krog začeli teči bistveno hitreje, šprintali pa bodo v tretjem krogu, ko bo treba na neki način oblikovati vlado, saj državljani pričakujejo, da se bo ustanovila vlada, da ne bomo šli na predčasne volitve," je poudaril Jurša.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je prepričan, da bodo koalicijska pogajanja v drugem krogu potekala bistveno hitreje kot v prvem krogu. | Foto: STA Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je prepričan, da bodo koalicijska pogajanja v drugem krogu potekala bistveno hitreje kot v prvem krogu. Foto: STA

Na vprašanje, kateri scenarij je po njegovem mnenju najbolj verjeten, je Jurša odgovoril, da bi pred nekaj časa z gotovostjo trdil, da je to vlada šesterice strank pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca.

"V tem trenutku pa preprosto ne vem več, kaj se bo dogajalo," je dejal Jurša, ki sicer meni, da še obstaja možnost za oblikovanje levosredinske vlade, ki bo ali večinska manjli ašinska s podporo neke druge stranke.

Matej Tonin, Janez Janša Novice Matej Tonin je novi Gregor Virant. Se bo učil na njegovih napakah?

Tudi v DeSUS zanikajo, da bi se pogovarjali z Janšo

Glede na Janševe navedbe, da je njegova komunikacija s strankami pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami, je Jurša dejal, da se v DeSUS v teh dneh po njegovih informacijah z Janšo niso pogovarjali.

Jurša sicer meni, da se morajo politiki pogovarjati ne glede na stališča, ki jih zastopajo, a se po njegovih besedah DeSUS ne bi odzval na pogovore pri Janši, če bo ta še enkrat sklical krog pogovorov.

Na vprašanje, zakaj večina levosredinskih strank ne želi v koalicijo niti na pogovore z Janšo, je Jurša odgovoril, da je težava v zgodovini. "Kakršen je bil v preteklosti odnos Janše do strank, takšen je tudi zdaj odnos strank do Janše," je pojasnil.

Janez Janša SDS Novice "Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše"

Bandelli: SAB dela in bo delala naprej

Vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli je ob današnjem razpletu ugotovil, da "očitno koalicije ni". Ob tem je zagotovil, da "Stranka Alenke Bratušek dela in bo delala naprej".

Bandelli je hkrati napovedal, da bo SAB prihodnji teden pripravila in predstavila zakon o upokojencih, ki so ga dlje časa pripravljali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin