Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
17. 7. 2018,
15.31

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

8

Natisni članek

pogajanja koalicija SDS LMŠ NSi

Torek, 17. 7. 2018, 15.31

5 let, 9 mesecev

"Šarcu ostale zgolj slabe in manj slabe možnosti"

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

8

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Odstop NSi od pogajanj za koalicijo pod vodstvom LMŠ je bila pričakovana in logična poteza. Poteza je povečala možnost, da koalicijo sestavi SDS, medtem ko so Šarcu ostale zgolj slabe in manj slabe možnosti, meni politični poznavalec Rok Čakš.

NSi je od pogajanj o koaliciji šestih strank, ki jih je vodil prvak LMŠ Marjan Šarec, odstopila zaradi pomislekov o stabilnosti in trajnosti takšne koalicije. Takšna odločitev krščansko demokratske stranke je pričakovana in logična poteza, meni Rok Čakš, politični analitik in urednik spletnega portala Domovina.je.

"Stopiti kot edini partner z drugega brega v tako raznovrstno koalicijo, obremenjeno s podrtimi odnosi in nerešenimi starimi zamerami med partnerji, ki jim je vlada razpadla zgolj pred nekaj meseci, vse to pa bi moral krotiti neizkušeni predsednik vlade, je veliko tveganje z nič kaj svetlimi obeti, da bi se za Slovenijo in stranko iz nje izcimilo kaj dobrega."

Matej Tonin, NSi
Novice NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

Bo Šarec postal druga violina v vladi SDS?

Preostalih pet pogajalk si bo za odločitev o nadaljnjih korakih vzelo nekaj časa za premislek.

Šarcu zdaj na izbiro ostanejo zgolj slabe in manj slabe možnosti, pravi Čakš. "Od tveganja z nestabilno vlado z neugodno Levico do sprijaznjenja s tem, da odvrže breme premierske odgovornosti in postane druga violina v vladi z SDS, kar bi bilo v danih okoliščinah zanj in za Slovenijo morda še najbolj smiselno."

"Realno gledano gre v teh okoliščinah za pričakovano in edino logično potezo NSi," pravi Rok Čakš. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Realno gledano gre v teh okoliščinah za pričakovano in edino logično potezo NSi," pravi Rok Čakš. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Volitve za večino strank najslabša možnost

Zadnja možnost so seveda predčasne volitve, na katerih pa bi Šarec in še katera levosredinska stranka lahko iztržila slabši izkupiček, meni Čakš. Nekoliko drugačne odzive pričakuje od preostalih strank, predvsem stranke SD, "ki bo nedvomno glasno navijal za koalicijo z Levico, predvsem iz lastnih samoohranitvenih interesov".

Mladi forum SD, podmladek SD, je sicer prek Twiterja že pozval Levico, naj prevzame odgovornost in pomaga oblikovati levosredinsko vlado.

Po Čakševem mnenju sicer koalicija z Levico je mogoča, a pomeni "večje tveganje od trenutnega, da se Janša v opoziciji dodatno okrepi in v letu ali dveh na novih predčasnih volitvah doseže še boljši rezultat".

Luka Mesec, Levica.
Novice Bo Levica stopila v čevlje NSi? #video

Več možnosti za vlado z mandatarjem iz SDS

Propad koalicijske enačbe 5+1 je na drugi strani povečal možnost za sestavo koalicije pod vodstvom mandatarja, ki bi ga ponudila SDS. Te možnosti se sicer razlikujejo glede na to, ali bi to bil Janša ali kdo drug iz te stranke, " ki ima v svojih vrstah še enega ali dva politika premierskega kalibra", pravi Čakš.

Kaj se bo zgodilo v četrtek

Čakš meni, da Janša v četrtek ne bo sprejel mandata, saj "kot vsak izkušen politik zna šteti do 46 in ve, da se njegov domet konča pri 35 poslanskih glasovih". Brez zagotovila po večini ga ne namerava sprejeti niti Šarec.

V drugem oziroma tretjem krogu iskanja mandatarja bo tako možnost za "veliki kompromis v dobro Slovenije", to je sredinska koalicija SDS in NSi z dvema strankama levosredinskega trojčka (LMŠ, SMC, SAB), ki bi jo vodil nekdo, ki ni Janša. "Seveda je za takšen scenarij na vseh straneh potrebna v Sloveniji redko videna politična zrelost," poudarja Čakš.

volitve
Novice Dobro kaže le SDS in Levici, za vse vmes bi bile volitve lahko usodne
Ne spreglejte