Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
10. 7. 2018,
16.11

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,99

45

Natisni članek

predčasne volitve Samo Uhan Luka Lisjak Gabrijelčič volitve 2018

Torek, 10. 7. 2018, 16.11

5 let, 9 mesecev

Dobro kaže le SDS in Levici, za vse vmes bi bile volitve lahko usodne

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,99

45

volitve | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Večina v parlamentu se boji predčasnih volitev, zato ne verjamem, da bo do njih prišlo," pravi Luka Lisjak Gabrijelčič, ki je prepričan, da bodo stranke med SDS in Levico storile vse, da se jim izognejo. Da ponovne volitve ne bi nikomur koristile, niti ničesar rešile, meni tudi Samo Uhan.

Več kot pol meseca po ustanovni seji novega sklica parlamenta ni še nič bolj jasno, kdo bi lahko sestavljal 13. slovensko vlado. Ker nikomur še ni uspelo zagotoviti zadostne večine, bo predsednik republike Borut Pahor za mandatarja najverjetneje predlagal absolutnega zmagovalca volitev Janeza Janšo.

Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

A vse kaže, da Janši, tudi če kandidaturo sprejme, najverjetneje ne bo uspelo sestaviti koalicije. V drugem krogu bo možnost predvidoma dobil Marjan Šarec, ki pa kljub intenzivnim pogajanjem še vedno ne ve, kaj bo rekla NSi.

Če pade drugi krog in če političnim akterjem niti v tretje ne bi uspelo doseči konsenza, bo Pahor primoran za jesen sklicati še ene volitve. A te so, glede na mnenja političnih analitikov, malo verjetne.

Janez Janša Borut Pahor
Novice Pahor ima še dva tedna časa

Lisjak Gabrijelčič: Imamo še tri kroge

Luka Lisjak Gabrijelčič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Zavedati se je treba, da še nismo pred predčasnimi volitvami, ker imamo še tri kroge," opozarja zgodovinar in politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič. Prepričan je, da v prvem krogu mandatarja še ne bomo dobili, do tretjega kroga pa bi vendarle morali že imeti predsednika vlade, pravi.

"Verjetno bi bil pritisk javnosti dovolj velik, da bi politične stranke prisilil, da dosežejo sporazum. Po drugi strani je to tipični trenutek, ko bi se Janez Janša, ker mu prvi poskus ne bi uspel, lahko odločil, da v tretjem poskusu predlaga koga drugega iz SDS. V tem primeru je odvisno, koliko bi si SDS želela predčasnih volitev ali neko drugo obliko koalicije," pravi Lisjak Gabrijelčič.

"Večina se volitev boji"

Ne verjame, da bi lahko prišlo do predčasnih volitev, saj se jih večina v parlamentu boji. Za zdaj ankete dobro kažejo le SDS in Levici, zato imajo vse vmesne stranke večji interes, da se volitvam izognejo. "To so te stranke, ki bodo imele možnost sestavljati koalicijo v drugem krogu, zato bo interes, da sklenejo sporazum, toliko večji."

Drugi krog se po njegovem mnenju lahko ponesreči le, če ga bo "NSi pripravljena sabotirati v vednosti, da v tretjem krogu lahko pride do velike koalicije".

Uhan: Volitve ne bi ničesar spremenile

Samo Uhan | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Da predčasne volitve ne bi nikomur koristile, se strinja tudi politični analitik Samo Uhan. "Še najbolj konsistentno držo ima Levica, ki bi verjetno ohranila svoj nabor. Zelo verjetno bi ohranil ali celo okrepil podporo Janez Janša, a ne do take mere, da bi imel jasno večino za sestavo vlade."

Predvsem za manjše stranke, ki so bile že zdaj na robu, pa bi bile morebitne volitve preveliko tveganje, zato bodo pripravljene narediti marsikaj, da do njih ne pride.

Hkrati Uhan opozarja, da volitve ne bi ničesar rešile, saj se ni zgodilo nič dramatičnega, da bi volivci bistveno spremenili svojo odločitev. "Novo oziroma staro je le to, da se strankarski egi ne znajo dogovoriti," dodaja Uhan.

Marjan Šarec
Novice V javnost pricurljal nov predlog Šarčeve koalicijske pogodbe #video
Ne spreglejte