Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
8.39

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

36

Natisni članek

Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša levica Borut Pahor

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 8.39

5 let, 9 mesecev

V javnost pricurljal nov predlog Šarčeve koalicijske pogodbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

36

V LMŠ so danes potencialnim koalicijskim partnerjem predali predlog koalicijske pogodbe, ki so ga ob koncu tedna dopolnili s predlogi, o katerih so se uskladili minuli teden. Iz posameznih strank je mogoče slišati, da besedilo predloga še ni to, kar bi si želeli. Pogajanja o njem bodo nadaljevali v torek.

Predstavniki SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS so danes prevzeli predlog koalicijske pogodbe, do torka pa naj bi pripravili pregled pripomb, o katerih bo beseda tekla na nadaljevanju pogajanj v torek dopoldne.

Čakalne vrste bi krajšali tudi s pomočjo koncesionarjev in zasebnikov

Čeprav si v LMŠ želijo, da bi predlog koalicijske pogodbe ostal zaupen, je tudi tokrat vsebina pricurljala v javnost. V predlogu ugotavljajo, da bo eden največjih izzivov sprememba zdravstvenega sistema, v katerega nameravajo pripeljati regulirano konkurenčnost. Prednostna naloga bo skrajševanje čakalnih vrst, v nacionalni program odprave čakalnih vrst pa naj bi bili vključeni javni zavodi, koncesionarji in zasebniki, pri čemer bo glavni kriterij cenovno najugodnejša ponudba.

Minimalna pokojnina bo postopoma višja

Kot je zapisano v predlogu, bodo odprli strokovno razpravo o različnih modelih prestrukturiranja zdravstvenega zavarovanja. Zapisana ostaja zaveza za sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi, mrežo domov za starejše pa bi dopolnjevali z zasebniki. Postopoma naj bi dvignili minimalno pokojnino.

Davčna razbremenitev 13. in 14. plače in davek na nepremičnine

V predlogu koalicijske pogodbe je zapisan tudi cilj razbremenitve plač najproduktivnejših in razvojno najpomembnejših kadrov. Davčno bi razbremenili tudi 13. in 14. plačo. Delovnopravno zakonodajo pa bi spremenili v smeri lažjega prilagajanja delodajalcev in večje prilagodljivosti. Poenostavili naj bi tudi zaposlovanje tujcev. Predvidena sta tudi nadaljevanje projekta drugi tir ter uvedba davka na nepremičnine.

Prihodnost koalicije, ki bi jo vodil Marjan Šarec, je močno odvisna tudi od odločitve, kam se bo nagnila NSi Mateja Tonina. | Foto: STA , Prihodnost koalicije, ki bi jo vodil Marjan Šarec, je močno odvisna tudi od odločitve, kam se bo nagnila NSi Mateja Tonina. Foto: STA ,

Poskusna doba sodnikov ostaja

Tudi v tokratni različici predloga koalicijske pogodbe ostaja uvedba poskusne dobe sodnikov. V predlogu napovedujejo še razmislek o spremembi volilnega sistema ter uvedbo "polnega mandatarstva", ko bi predsednik vlade lahko sam imenoval in razreševal ministre. Odprli bi tudi razpravo o prilagoditvi pristojnosti ali ukinitvi državnega sveta.

Na področju migracij koalicijska pogodba predvideva prenos pristojnosti urada za oskrbo in integracijo migrantov na notranje ministrstvo ter spremembo azilne zakonodaje z jasnimi varovalkami za preprečevanje zlorab instituta mednarodne zaščite.

Kako bi si razdelili ministrstva

Po vsebinski uskladitvi, če se bo uresničila, bodo stranke morale zagristi še v kislo jabolko kadrovske slike vlade. O strankarskih željah sicer vseskozi kroži kar nekaj možnosti.

Po današnjem poročanju Radia Slovenija bi utegnil predsednik SMC Miro Cerar vendarle dobiti mesto predsednika DZ, predsednik NSi Matej Tonin pa eno od državotvornih ministrstev, verjetno zunanje ali obrambno. Predsednika SD Dejana Židana naj bi zanimal gospodarski resor, predsednica SAB Alenka Bratušek pa bi lahko postala podpredsednica vlade za koordinacijo resorjev za zdravje, delo in finance.

NSi bi po tej različici lahko dobila še pravosodnega, SMC infrastrukturnega, SD pa šolskega ali ministra, pristojnega za znanost.

A iz posameznih strank je mogoče slišati, da z besedilom predloga koalicijske pogodbe še niso povsem zadovoljni, pri ključnih temah naj bi manjkali predvsem zneski, roki in izračuni. Obenem pa je mogoče slišati optimizem, da bodo na torkovem srečanju lahko podrobnosti uskladili vsaj v tolikšni meri, da bodo lahko v nadaljevanju tedna predlog obravnavali tudi organi nekaterih strank.

Tako je že za torek zvečer sklican izvršilni odbor NSi, ki pa še ne bo sprejel končne odločitve o morebitnem vstopu stranke v koalicijo. O tem mora namreč odločiti svet stranke, ključno besedo pa bodo imeli, kot so napovedali v stranki, njeni člani na internem referendumu. O aktualnih zadevah, torej gotovo tudi o koalicijskih pogajanjih, bodo v četrtek spregovorili tudi na predsedstvu SD.

Levica razpravlja o sodelovanju s Šarcem

Šarec na skupne pogovore morebitnih koalicijskih partnerjev Levice ni povabil. Se je pa z njimi nekajkrat ločeno sestal. Svet stranke Levica medtem danes razpravlja o morebitnem sodelovanju z vlado pod vodstvom Šarca. Po besedah poslanke Violete Tomić bodo ocenili politično situacijo, pogovarjali pa se bodo "v luči dejstva, da je bila Levica izključena iz koalicijskih pogajanj".

Tomićeva je pred začetkom seje sveta še opozorila, da jim Šarec kljub obljubam ni posredoval osnutka koalicijske pogodbe. Po njenih besedah pa se bodo pogovarjali tudi o NLB, ki jo "Šarčeva nastajajoča vlada pospešeno prodaja". Kaj bodo člani sveta sklenili, bo po napovedi poslanke znano v torek.

Marjan Šarec
Novice Šarec po pogajanjih zanikal nesoglasja med SD in NSi #video
Marjan Šarec
Novice "Pogajanja so intenzivna, a Šarec še nima 46 glasov" #video
Ljudmila Novak
Novice Novakova: Janša uničuje koalicijske partnerje. Sodelovala bi tudi s Šarcem. #video
Ne spreglejte