SiolNET. Novice Volitve 2018
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Levica stopila v čevlje NSi? #video

10

termometer

Parlamentarne stranke, ki so sodelovale v pogovorih za sestavo koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, se na včerajšnjo potezo NSi do zdaj še niso odzvale. Zdaj se postavlja vprašanje, ali bodo v pogovore vključile stranko Levica. Ta vabila na pogovore še ni dobila.

Izvršilni odbor NSi je soglasno sklenil, da se umika iz pogajanj o koaliciji, ki jo sestavlja Marjan Šarec. Razlog za umik po besedah predsednika Mateja Tonina ni koalicijska pogodba, ki so jo sicer precej uskladili, temveč dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank.

Bo v pogajanja vstopila Levica?

Na odstop NSi od pogajanj se je odzval Luka Mesec, koordinator Levice, ki to potezo krščanskih demokratov ocenjuje kot pozitivno. "Ne nazadnje je to stranka, ki zagovarja amerikanizacijo zdravstva, privatizacijo, nižanje davkov." Ob tem je dodal, da je ključno vprašanje, ali je to res samo politika NSi ali je to nekaj, kar to stranko druži s sredino.

Šarec jih še ni poklical

Na vprašanje, ali bi z umikom NSi vstopili v pogovore s Šarcem, je Mesec odgovoril, da še niso prejeli nobenega klica ali povabila. "O ključnih zadevah se bomo izjasnili takrat."

Levica je že pred tednom dni sporočila, da s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala, dokler bo v njej NSi. Če bi se ta umaknila, bi o sodelovanju premislili, so sporočili takrat.

Je v Sloveniji mogoč portugalski scenarij?

Je bil pa danes Mesec jasen, da se bodo držali obljub, ki so jih dali pred volitvami, in namignil: "Govori se veliko o portugalskem scenariju, kjer je levica podpornik manjšinske sredinske vlade. Ta manjšinska sredinska vlada s podporo levice ni prodala banke, polne davkoplačevalskega denarja, ampak si je pri Evropski komisiji izpogajala umik zaveze."

Matej Tonin, NSi Novice NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

Pri Cerarju menijo, da zgodba o koaliciji 5+1 še ni končana

Iz LMŠ so sporočili, da umik NSi spoštujejo in dodali, da je trenutno na potezi relativni zmagovalec volitev, torej prvak SDS Janez Janša. V DeSUS so si vzeli čas za premislek.

V SMC Mira Cerarja pa odločitev NSi obžalujejo, vendar razumejo, da zgodba o koaliciji 5+1 še ni končana. "V tednu, ko pričakujemo več podobno odmevnih sporočil, bomo vsi, ki smo dobili zaupanje volivcev, gotovo opravili premislek o tem, kako lahko prispevamo k stabilnemu razvoju naše države," so v stranki zapisali na Twitterju.

Razočaranje je izrazil tudi poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli, ki pa je prepričan, da to ni "definitivni umik" in da je zdaj najprej na vrsti, da se pokaže, kaj se bo zgodilo v prvem krogu izbire mandatarja.

Prvak SD Dejan Židan je medtem poudaril, da se v SD zavzemajo za nadaljevanje pogovorov šesterice strank."Verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja, in pride to takšnega osnutka koalicijske pogodbe, pred državljani dolžnost, da se pogaja do konca," je dejal Židan.

Jelinčič: Vstop v tako koalicijo bi pomenil razpad NSi

Za Zmaga Jelinčiča, prvaka SNS, ki v pogovore o sestavi koalicije ni bila vključena, je bil umik NSi od koalicije 5+1 medtem pričakovan. Vstop v tako koalicijo bi po njegovem mnenju pomenil razpad NSi: "Ta leva koalicija, v kolikor bi bila narejena, bi se sesula najkasneje v letu dni."

SDS podpira stališče NSi o koaliciji SDS+LMŠ

Predsednik NSi se je medtem danes že sestal z Janezom Janšo. Po sestanku so iz SDS sporočili, da sta stranki odprti za pogovore z vsemi parlamentarnimi strankami in da v SDS podpirajo stališče NSi, da sta "prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade". Prvak NSi si namreč želi, da bi prihodnjo vlado sestavljala velika koalicija, ki bi jo sestavljali SDS in LMŠ.

Iz SDS so sporočili še, da "nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018".

Kot so kasneje pojasnili v NSi, so prejeli osnutek koalicijske pogodbe, a njegove vsebine ne komentirajo.

Matej Tonin | Foto: STA Foto: STA

Janša je na pogovore sicer pozval vse stranke, ki so se po volitvah prebile v državni zbor, a je bolj ali manj naletel na negativen odgovor, zato je vabila pozneje preklical.

Umik NSi iz pogajanj s sredinskimi strankami bi po Toninovem mnenju utegnila katero od sredinskih strank opogumiti, da se začne pogovarjati z Janšo.

Janez Janša SDS Novice "Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 159
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin