Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
18.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Natisni članek

koalicijska pogodba nova slovenska vlada 2018 Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 18.06

5 let, 9 mesecev

"Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Janez Janša SDS | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Preklic že poslanega povabila parlamentarnim strankam na pogovore o sestavi koalicije pod vodstvom SDS kaže na to, da Janez Janša tokrat ne bo mogel sestaviti koalicije, zadnjo potezo predsednika SDS komentira politični analitik Miro Kline. Tovrsten neuspeh bo po njegovem mnenju močno vplival na nadaljnjo politično kariero Janeza Janše, hkrati pa bo povečal možnosti za oblikovanje Šarčeve koalicije.

Predsednik SDS Janez Janša je v nedeljo na parlamentarne stranke naslovil preklic vabila o sestavljanju koalicije Za Slovenijo. Janša je omenjeno vabilo na stranke naslovil potem, ko se je v četrtek srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Janez Janša SDS
Novice Janez Janša preklical vabilo na pogovore s predsedniki strank

Janša do nadaljnjega preklical pogovore o sestavi koalicije

Na njegovo vabilo so se nameravali odzvati le v SNS in NSi. Kljub temu so se predstavniki NSi v soboto udeležili 11-urnih koalicijskih pogajanj pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, v katerih poleg LMŠ in NSi sodelujejo še SD, SMC, DeSUS in SAB.

"Glede na javno objavljena sporočila, da je skupina šestih strank v soboto uskladila večino koalicijske pogodbe in da se bodo o preostanku neusklajenih vsebin pogajanja nadaljevala prihodnji teden, do nadaljnjega preklicujem vabilo na pogovore o sestavi koalicije Za Slovenijo," je strankam sporočil Janša. 

Predsedniku SDS Janezu Janši po oceni političnega analitika Mira Klineta tokrat ne bo uspelo sestaviti koalicije. | Foto: Ana Kovač Predsedniku SDS Janezu Janši po oceni političnega analitika Mira Klineta tokrat ne bo uspelo sestaviti koalicije. Foto: Ana Kovač

V SDS danes poudarjajo, da je Janša vabilo na pogovore o sestavi koalicije preklical "do nadaljnjega". "V SDS pa smo bili in bomo tudi v prihodnje odprti za pogovarjanje o sestavi koalicije z vsemi strankami," so sporočili iz SDS.

Marjan Šarec
Novice Šarec po 11 urah pogajanj: Bilo je zelo naporno, a smo zadovoljni

Kline: Neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše

Politični analitik Miro Kline meni, da Janez Janša s preklicem že poslanega povabila strankam na pogovore o sestavi koalicije dejansko že potrjuje napoved, da tokrat ne bo mogel sestaviti koalicije.

"Zagotovo mu to ne bo uspelo do zahtevanega roka, ki se izteče v četrtek ob 14. uri, hkrati pa Janša ne bo mogel oblikovati takšne koalicije, ki bi jo lahko vodil s svojimi trdimi pogledi na poti do udejanjanja svojih vizij in želenih ciljev," pojasnjuje Kline.

Janši pri tem ne pomaga niti pomoč predsednika države, ki po besedah Klineta paradoksalno poziva k sodelovanju s človekom, za katerega velja osnovna značilnost, da svoj politični uspeh gradi na izključevanju in delitvah.

"Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše," je prepričan Kline.

Politični analitik Miro Kline poudarja, da se bo predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu račun izšel le v primeru, če bo uspel v koalicijo privabiti tudi NSi. | Foto: Bojan Puhek Politični analitik Miro Kline poudarja, da se bo predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu račun izšel le v primeru, če bo uspel v koalicijo privabiti tudi NSi. Foto: Bojan Puhek

Po besedah predavatelja na ljubljanski fakulteti za družbene vede se z neuspehom Janše povečuje verjetnost za "dogovor o mavrični koaliciji (pre)številne koalicije", ki jo poskuša sestaviti Marjan Šarec.

"A ta izračun velja zgolj pod pogojem, da Marjanu Šarcu uspe pregovoriti stranko NSi. Vse breme tokratnih volitev se bo s tem prevalilo na neizkušenega politika Mateja Tonina, njegove svetovalce in člane stranke," poudarja Kline.

Državni zbor
Novice NSi na razpotju: Bolje vrabec v roki kot golob na strehi ali nemara izpustiti oba?

Sredinske in levosredinske stranke se pogajajo s Šarcem

Da so prejeli preklic vabila, ki jim ga je posredoval prvak SDS, so potrdili v LMŠ, SD, Levici, SAB in SNS.

V SMC in DeSUS preklica vabila niso mogli potrditi, so pa poudarili, da je bilo vabilo Janeza Janše zanje brezpredmetno. Kot so poudarili, se pogajajo o vstopu v koalicijo pod okriljem Marjana Šarca, sodelovanje s SDS pa so že zavrnili.

Končno besedo glede vstopa NSi v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca bodo imeli člani stranke, ki bodo o tem odločali na referendumu. | Foto: Končno besedo glede vstopa NSi v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca bodo imeli člani stranke, ki bodo o tem odločali na referendumu.

V NSi prejema preklica potrdila za zdaj še niso potrdili, so pa napovedali, da se bo izvršilni odbor NSi danes sestal tudi, tudi če na mizi ne bo zadnjega osnutka koalicijske pogodbe Marjana Šarca. V stranki so sicer že pred časom napovedali, da bo o vstopu v Šarčevo koalicijo odločalo članstvo stranke na referendumu.

Matej Tonin, NSi.
Novice "NSi v tem trenutku taktizira in pozitivno izsiljuje"

LMŠ: Odločitev o vstopu koalicijo je na NSi

V LMŠ, kjer kot druga najmočnejša stranka na junijskih volitvah vodijo omenjena koalicijska pogajanja, ob današnjem izvršilnem odboru NSi poudarjajo, da je  "odločitev o vstopu v koalicijo na NSi in da ni odvisna od naših pričakovanj".

Na vprašanje, ali so v primeru, da bo NSi na koncu zapustila koalicijska pogajanja, pripravljeni na morebitne pogovore z Levico, odgovarjajo, da je najprej treba počakati na odločitev NSi. "Stranki Levica nikoli nismo zapirali vrat, saj so pogovori s stranko Levica tudi potekali," so poudarili v LMŠ.

Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

Iz Levice so sicer prejšnji teden sporočili, da je stranka s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala in da je bila izključena iz koalicijskih pogajanj. Če bi se NSi umaknila iz koalicijskih pogajanj, so sicer v Levici znova pripravljeni razmisliti o mogočem sodelovanju s Šarčevo koalicijo.

Ne spreglejte