SiolNET. Novice Volitve 2018
8,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"NSi v tem trenutku taktizira in pozitivno izsiljuje"

8,97

termometer

Matej Tonin, NSi.
Foto: Bojan Puhek

Potem ko je v torek projektno sodelovanje z levosredinsko koalicijo Marjana Šarca najprej zavrnila Levica, so nezadovoljstvo s koalicijsko pogodbo včeraj zvečer izrazili še v NSi. Nekdanja dolgoletna poslanca Ivo Hvalica in Majda Potrata sicer menita, da gre pri zadnjih izjavah predsednika NSi Mateja Tonina predvsem za taktiziranje in krepitev pogajalskega položaja. 

Ker relativni zmagovalec junijskih volitev, predsednik SDS Janez Janša, nima potrebnih glasov za sestavo vlade in ker novoizvoljeni poslanci v nobenem primeru ne bodo glasovali za katerokoli opcijo, ki bi pripeljala do novih volitev, je nekdanji dolgoletni poslanec SDS Ivo Hvalica prepričan, da je levosredinska koalicija Marjana Šarca, katere del je tudi NSi, v tem trenutku že dejstvo.

Matej Tonin Novice V NSi niso zadovoljni s ponudbo, ki jim jo je dal Šarec, a se bodo še pogajali #video

Hvalica: Levosredinska koalicija Marjana Šarca z NSi je v tem trenutku že dejstvo

Na besede predsednika NSi Mateja Tonina, da v stranki niso zadovoljni s koalicijsko pogodbo in da pričakuje, da bo pogajalska skupina NSi do ponedeljka dosegla boljše ukrepe na različnih področjih, Hvalica gleda kot na povsem upravičeno taktiziranje.

"NSi v tem trenutku na neki način pozitivno izsiljuje. V rokavu ima že enega močnega aduta, in sicer predsednika državnega zbora. Poslanca manjšin bosta v vsakem primeru glasovala za vlado in zadeva je zapakirana," je prepričan Hvalica.

Nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica je prepričan, da je levosredinska koalicija pod vodstvom Marjana Šarca, katere del je tudi NSi, v tem trenutku že dejstvo. Nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica je prepričan, da je levosredinska koalicija pod vodstvom Marjana Šarca, katere del je tudi NSi, v tem trenutku že dejstvo. Foto: STA

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo NSi na koncu vstopila v Šarčevo koalicijo, Hvalica odgovarja pritrdilno. Kot poudarja, bo NSi vstop v Šarčevo koalicijo zavrnila samo, "če se zgodi neka višja sila ali če bi prišlo do neke nepredvidljive situacije".

Marjan Šarec Novice "Pogajanja so intenzivna, a Šarec še nima 46 glasov" #video

Potrata: NSi z zadnjimi izjavami krepi pogajalski položaj 

Nekdanja dolgoletna poslanka iz vrst SD Majda Potrata je pri vprašanju, ali je NSi kljub določenim pomislekom oziroma zadržkom že v Šarčevi koaliciji, v nasprotju s Hvalico bolj previdna. "Pri tem, kar se zdaj dogaja z NSi, gre res za krepitev pogajalskega položaja, vendar pa nisem tako prepričana, da je NSi že v Šarčevi koaliciji," meni Potrata.

Po njenih besedah ima v tretjem krogu oblikovanja vlade priložnost tudi relativna zmagovalka volitev SDS, ki bi se ji lahko približale katere od sredinskih strank. To bi po njenih besedah odprlo možnosti, da se te stranke po izključitvi Zmaga Jelinčiča Plemenitega iz Sveta Evrope ne povežejo s SNS. 

Prvaka SDS Janeza Janše v tretjem krogu oblikovanja vlade ne gre odpisati, je prepričana nekdanja poslanka SD Majda Potrata. Prvaka SDS Janeza Janše v tretjem krogu oblikovanja vlade ne gre odpisati, je prepričana nekdanja poslanka SD Majda Potrata. Foto: Ana Kovač

"Vključitev SNS v Janševo koalicijo za NSi zagotovo predstavlja težavo. Če privoli, bi bilo to za politično higieno slovenskega političnega prostora in slovenske družbe pogubno. Ne morem si predstavljati kredibilnosti neke vlade, ki bi imela v svojih vrstah tako kompromitirano stranko," poudarja Potrata.

Zmago Jelinčič Novice Bo Jelinčič potopil desno koalicijo, še preden je nastala?

"Zahteve NSi vidim v smeri neoliberalizma, ta pa zame ni sprejemljiv"

Nekdanja poslanka SD Majda Potrata meni, da bi Levica s svojimi predlogi lahko ublažila neoliberalno usmeritev slovenske politične sredine.
Nekdanja poslanka SD Majda Potrata meni, da bi Levica s svojimi predlogi lahko ublažila neoliberalno usmeritev slovenske politične sredine. Foto: STA Če bo Šarec zato, da bi zagotovil vstop NSi v koalicijo, preveč popustil zahtevam stranke, Potrata vidi težave pri vprašanju, kakšna naj bo slovenska družba v prihodnosti. 

"Programske smernice in zahteve NSi vidim v smeri neoliberalizma, ta pa zame ni sprejemljiv. Čakam, da bi v slovenski družbi zavladala alternativa v smeri varovanja javnega interesa, javnega dobrega in zmanjševanja družbene neenakosti," razlaga nekdanja dolgoletna poslanka. 

Kot poudarja, je skrb vzbujajoče, da je bila Levica odrinjena iz pogajanj o Šarčevi koaliciji: "Če odmislim SDS in SNS kot skrajno desnico, se mi zdi, da stališča Levice vendarle niso tako skrajna, da iz njihovih predlogov ne bi bilo mogoče najti programskih ali vsebinskih stališč, ki bi ublažila neoliberalno usmeritev slovenske politične sredine."

Luka Mesec, Levica. Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

Na vprašanje, kako je mogoče, da je NSi v tem trenutku vsebinsko bližje Janši kot Šarcu, če Tonin dejansko še ni videl koalicijske pogodbe, ki so jo pripravili v SDS, Potrata odgovarja, da je to lahko tudi posledica nejasnih vsebinskih stališč nekaterih strank še iz časa pred volitvami.

"Kot se je to zgodilo na volitvah leta 2014, se je tudi na tokratnih volitvah zgodilo, da ne LMŠ ne SMC nista ponudili neke jasne politične usmeritve. Če stranke nimajo jasno zastavljenega političnega programa, strategije in predstave o tem, kakšna naj bi bila družba, potem se bolj ali manj prilagajaš večinskemu predlogu," pojasnjuje Potrata.

"Koalicijske pogodbe, ki gredo v detajle, niso evropska kategorija"

Nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica bi na Šarčevem mestu mandatarstvo prepustil predsednici SAB Alenki Bratušek, na Janševem mestu pa bi za mandatarko predlagal evropsko poslanko SDS Romano Tomc. Nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica bi na Šarčevem mestu mandatarstvo prepustil predsednici SAB Alenki Bratušek, na Janševem mestu pa bi za mandatarko predlagal evropsko poslanko SDS Romano Tomc. Foto: STA Na drugi strani se Hvalica čudi, da NSi vztraja pri podrobno sestavljeni koalicijski pogodbi: "Koalicijske pogodbe, ki gredo v detajle, niso evropska kategorija. V Evropi poznajo smernice, nihče pa z datumi in roki ne more predvideti, kaj se bo zgodilo v prihodnosti."

Politika je dinamika, pogoji uresničevanja zavez iz koalicijske pogodbe pa se s časom spremenijo, pravi dolgoletni poslanec.

"Čez 16 ur so pogoji lahko drugačni, vse tisto, kar je podrobno zapisano v koalicijski pogodbi, pa postane brezzvezen papir. Treba je imeti osnovne smernice in določiti prioritete, to so v tem primeru zdravstvo, arbitraža in določeni popravki volilnega sistema," razlaga Hvalica.

Kot poudarja nekdanji poslanec, Šarca sicer ne gre podcenjevati. Kamniški župan ima namreč po njegovih besedah zagotovo veliko več izkušenj pri kakršnemkoli vodenju, kot jih je imel odhajajoči premier Miro Cerar pred štirimi leti, ko je kot novoizvoljeni poslanec zasedel položaj predsednika vlade.

Janez Janša SDS Novice "Nihče si ne želi neuspehov in porazov, Janša še posebej ne" #video

Če bi bil na Šarčevem mestu, bi Hvalica za mandatarko predlagal Bratuškovo

Če bi bil v tem trenutku na Šarčevem mestu, bi Hvalica predlagal drugega mandatarja, in sicer predsednico SAB Alenko Bratušek. "Ona je že bila predsednica vlade, pri tem je bila relativno uspešna, hkrati se razume na javne finance. Šarec bi s tem ubil dve muhi na en mah. Še vedno bi lahko odigral vlogo uspešnega predsednika stranke, hkrati pa bi se zraven kalil v politiki."

Po njegovih besedah se v Sloveniji to na žalost nikoli ne bo zgodilo, prav tako tudi ne, da bi Janša mandatarstvo prepustil evropski poslanki in kandidatki SDS na lanskih predsedniških volitvah Romani Tomc.

"Glede na javnomnenjske lestvice priljubljenosti je Tomčeva daleč pred njim, sprejemljiva je tudi za sredino in čez, medtem ko predsednik SDS ni sprejemljiv niti za center, kaj šele za levi center in levico," dodaja nekdanji poslanec SDS.

S prošnjo za dodatna pojasnila glede torkove izjave predsednika NSi Mateja Tonina, da je NSi s SDS programsko usklajena do 95 odstotkov, čeprav Tonin še ni videl koalicijske pogodbe, ki so jo pripravili v SDS, smo se obrnili tudi na NSi. Pojasnila stranke bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin