Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
7.34

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

23

Natisni članek

koalicija volitve 2018 Marjan Šarec

Torek, 10. 7. 2018, 7.34

5 let, 9 mesecev

V NSi niso zadovoljni s ponudbo, ki jim jo je dal Šarec, a se bodo še pogajali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

23

Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

Izvršilni odbor NSi je po treh urah razprave o koalicijski pogodbi in možnosti sodelovanja v vladi Marjana Šarca odločil, da z zdajšnjo obliko koalicijske pogodbe niso zadovoljni. Pogajalski skupini NSi dajejo čas do ponedeljka, da izpogaja boljše ukrepe.

Prvak NSi Matej Tonin je po razpravi s člani stranke podal tri sklepe o usklajevanju z Marjanom Šarcem o morebitni koaliciji šestih strank (poleg NSi in LMŠ še SMC, SD, DeSUS in SAB).

"Zdajšnja oblika koalicijske pogodbe ni primerna, da bi jo lahko podpisali. Zato je izvršilni odbor pogajalski skupini naložil, da poskuša izboljšati ukrep na naslednji področjih: zdravstva, davkov in gospodarstva, sodstva, pokojnin, šolstva in kmetijstva in podeželja. Čas, da dosežemo dogovor z LMŠ, smo postavili do ponedeljka 16. julija," je sporočil Tonin.

Jutri nadaljevanje pogajanj

Jutri dopoldne bo nadaljeval pogajanja s Šarcem, še enkrat je ponovil, da se za zdaj ne želi pogovarjati o kadrovskih rešitvah, zato se sestankov o teh temah NSi ne udeležuje.

"O kadrovskih rešitvah se ne pogovarjamo, ker moramo najprej videti, ali smo sploh kompatibilni v programu. Šele nato se lahko pogovarjamo o kadrovskih rešitvah," je dejal Tonin.

Prihodnji ponedeljek se bo znova sestal izvršilni odbor NSi in takrat bodo po besedah Tonina potegnili črto. "Če bo vsebina zadostna, bomo takoj izvedli referendum znotraj stranke," je dejal prvak NSi.

Na drugi strani se prav tako pogaja s prvakom relativne zmagovalke Janezom Janšo, s katerim so usklajeni v 95 odstotkih programa.

Končno besedo bodo imeli člani NSi na referendumu

Izvršilni odbor NSi na nocojšnjem zasedanju dokončne odločitve o vstopu v Šarčevo koalicijo še ni sprejel. O morebitnem vstopu v koalicijo mora namreč odločiti svet stranke, končno besedo pa bodo imeli, kot so napovedali, njeni člani na internem referendumu.

V Levici s Šarčevo koalicijo ne bodo sodelovali

Je pa Levica danes sporočila, da s Šarčevo koalicijo ne bodo sodelovali, če bo v njej sodelovala NSi. Če se bo NSi umaknila iz pogajanj, bodo v stranki o sodelovanju s Šarcem razpravljali še enkrat, je povedal Luka Mesec.

Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

V prihodnjih dneh tudi o kadrovanju

Je pa včeraj v javnost pricurljal nov predlog koalicijske pogodbe, ki so jo v LMŠ posredovali SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. Osnutek pogodbe, ki so ga čez konec tedna dopolnili s predlogi, o katerih so se uskladili pretekli teden. Vendar je bilo iz posameznih strank včeraj mogoče slišati, da z besedilom še niso povsem zadovoljni, pri ključnih temah naj bi manjkali predvsem zneski, roki in izračuni. O novem osnutku bodo razpravljali v prihodnjih dneh.

Marjan Šarec
Novice V javnost pricurljal nov predlog Šarčeve koalicijske pogodbe #video

Pahor z Janšo v četrtek

Predsednik republike Borut Pahor pa bo v četrtek sprejel predsedika SDS Janeza Janšo. Tedaj bo jasno, ali bo predsednik stranke, ki je na državnozborskih volitvah dobila največjo podporo, sprejel kandidaturo za mandatarja za sestavo nove vlade.

Pahor je namreč po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin minuli teden ugotovil, da nihče od morebitnih mandatarskih kandidatov nima zadostne podpore za izvolitev. Že pred tem pa je večkrat povedal, da bo v takšnem primeru za premiersko funkcijo predlagal predsednika stranke, ki je na nedavnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, torej SDS.

Janez Janša Borut Pahor
Novice Pahor ima še dva tedna časa

Ne spreglejte