Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2018,
16.51

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

12

Natisni članek

Dejan Židan Socialni demokrati NSi nova slovenska vlada 2018

Torek, 17. 7. 2018, 16.51

5 let, 9 mesecev

Židan: Kdor pride do takšne koalicijske pogodbe, se mora pogajati do konca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

12

Predsednik SD Dejan Židan je ob robu seje predsedstva SD poudaril, da so v stranki zadovoljni s koalicijsko pogodbo, ki je nastala v okviru pogajanj pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca. Kot je povedal Židan, se v SD zavzemajo, da se pogovori znotraj skupine šestih strank nadaljujejo. O NSi je dejal, da se mora vsak, ki pride do takšne koalicijske pogodbe, pogajati do konca.

Predsednik SD Dejan Židan je povedal, da so si v stranki pred volitvami prizadevali za oblikovanje levosredinske vlade. "Z veliko požrtvovalnostjo in odprtostjo za pogovore smo po volitvah sodelovali tudi pri oblikovanju sredinske vlade, ker menimo, da je napočil čas, da politiki dokažemo, da znamo sodelovati in iskati skupne točke," je dejal Židan. 

Luka Mesec, Levica.
Novice Bo Levica stopila v čevlje NSi? #video

V SD zadovoljeni z rešitvami v koalicijski pogodbi

Po njegovih besedah predsednik LMŠ Marjan Šarec s svojo ekipo pogajanja vodi kompetentno in spoštljivo do vseh sogovornikov. "Menimo, da so v omenjenih pogajanjih vse stranke sodelovale tako, da se jih je čutilo in da so na koncu našle skupni jezik," je menil Židan in dodal, da v soboto usklajena koalicijska pogodba omogoča združevanje, hkrati pa ne razdvaja. 

V stranki zato po njegovih besedah ugotavljajo, da omenjena koalicijska pogodba v številnih pogledih sledi programu SD. Med prednostnimi nalogami je Židan navedel skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, skrajšanje sodnih postopkov in zmanjšanje sodnih zaostankov ter rešitev vprašanja prekarnega dela. 

Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da predsednik LMŠ Marjan Šarec koalicijska pogajanja vodi kompetentno in spoštljivo do vseh sogovornikov. | Foto: STA , Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da predsednik LMŠ Marjan Šarec koalicijska pogajanja vodi kompetentno in spoštljivo do vseh sogovornikov. Foto: STA ,

Židan: Kdor pride do takšne koalicijske pogodbe, se mora pogajati do konca

Kot je poudaril predsednik SD, je morala šesterica strank pri nekaterih vprašanjih iskati tudi kompromise. V SD so zato naklonjeni nadaljevanju pogovorov znotraj skupine šestih strank. Verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja, in pride do takšnega osnutka koalicijske pogodbe, dolžnost pred državljani, da se pogaja do konca," je prepričan Židan.

Na vprašanje, kakšna je verjetnost za oblikovanje sredinske vlade potem, ko je NSi včeraj izstopila iz pogajanj, je Židan odgovoril, da so v SD v pogajanja odšli z iskrenimi nameni: "Zdaj moramo počakati, kaj se bo zgodilo v prvem krogu."

Matej Tonin, NSi
Novice NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

Predsednik SD še vedno podpira idejo o sredinski vladi

Židan je ideji o oblikovanju sredinske vlade še vedno naklonjen. Morebitne koalicijske partnerje je zato pozval, da začeto delo uspešno pripeljejo do konca. "Na pogajanjih nekatera nasprotja niso vidna, ideološke teme so postavljene ob rob. Vsi poudarjajo, da smo na pogajanjih konstruktivni," je poudaril prvak SD.

Hkrati je dejal, da spora, ki naj bi ga imel s predsednikom SMC Mirom Cerarjem, ne pozna: "Imamo različna stališča, ni pa potrebno, da imamo spore. V prihodnjih štirih letih je treba uresničiti tisto, kar smo se dogovorili v koalicijski pogodbi."

Na vprašanje glede domnevnega spora s predsednikom SMC Mirom Cerarjem, je prvak SD Dejan Židan odgovoril, da tega spora ne pozna. | Foto: STA , Na vprašanje glede domnevnega spora s predsednikom SMC Mirom Cerarjem, je prvak SD Dejan Židan odgovoril, da tega spora ne pozna. Foto: STA ,

Na vprašanje o možnosti za oblikovanje koalicije pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše je Židan odgovoril, da je Janševa vlada leta 2006 podcenila napovedi o prihajajoči gospodarske krize, ki se je nato zgodila. Kot je poudaril, si ne želi, da bi se takšen scenarij v prihodnosti spet ponovil.

Janez Janša SDS
Novice "Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše"

Židan: Vsaka stranka mora znati prevzeti odgovornost

Spomnimo, da je izvršilni odbor NSi je v ponedeljek sklenil, da se stranka umika iz pogajanj o koaliciji, ki jo sestavlja Marjan Šarec. Kot je pojasnil predsednik NSi Mateja Tonina, razlog za to ni koalicijska pogodba, ampak dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank.

Vprašanje, ki se postavlja zdaj, je, ali naj se v koalicijska pogajanja pod vodstvom Šarca vključi stranka Levica. Ta je nedavno zavrnila sodelovanje s Šarčevo koalicijo, v primeru umika NSi iz koalicijskih pogajanj pa so v Levici poudarili, da bodo vnovič razmislili o morebitnem sodelovanju s Šarčevo koalicijo.

Marjan Šarec
Novice "Šarcu ostale zgolj slabe in manj slabe možnosti"

O morebitnem sodelovanju Levice v omenjeni koaliciji je Židan danes poudaril, da mora vsaka stranka znati prevzeti odgovornost: "Če dobi Levica priložnost, da prevzame enega od resorjev, potem mora prevzeti odgovornost in to tudi storiti."

Ne spreglejte