Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 7. 2018,
6.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,67

88

Natisni članek

SDS Janez Janša Janez Janša Borut Pahor nova slovenska vlada 2018

Četrtek, 19. 7. 2018, 6.20

5 let, 9 mesecev

Janša sporočil Pahorju, da nima podpore v državnem zboru #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,67

88

Predsednik SDS Janez Janša je v pismu predsedniku države Borutu Pahorju sporočil, da v državnem zboru za zdaj ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade. Prvak SDS sicer meni, da se utegne situacija v nekaj tednih spremeniti. Predsednik republike Borut Pahor bo v ponedeljek uradno seznanil DZ, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev.

Pahor je danes opravil pogovor s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, da bi uradno preveril, ali obstajajo možnosti, da do 23. julija Šarec pridobi potrebno parlamentarno podporo. Marjan Šarec je predsednika republike seznanil, da do 23. julija tudi on ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.  

Pahor je minuli teden Janšo seznanil s tem, da ga je pripravljen predlagati za mandatarja. Pahor je dal predsedniku stranke, ki je na letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov, čas do danes do 14. ure. Janša je danes ponujeno mandatarstvo zavrnil. 

Janša meni, da se bo situacija spremenila v nekaj tednih

V pismu, ki ga je poslal Pahorju, je prvak SDS zapisal, da v državnem zboru nima potrebne večine za oblikovanje stabilne vlade. Dodal je, da pa obstaja možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih. "To oceno dajem na podlagi neformalne komunikacije, ki je potekala v zadnjih dneh med parlamentarnimi strankami. Skupni imenovalec te komunikacije je spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo."

"Komunikacija z ostalimi parlamentarnimi strankami je pokazala, da obstaja določena pripravljenost za sodelovanje in preseganje razlik med nekaterimi programsko sicer različnimi strankami. To je glede na dani rezultat volitev, pri katerem druga in tretja stranka skupaj ne dosegata števila poslancev prve, hkrati pa tudi SDS za sestavo večine potrebuje še vsaj dva koalicijska partnerja, seveda tudi edini možen pristop za oblikovanje stabilne vlade.

Pokazalo pa se je tudi, da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga. K temu pomembno prispevajo različne neformalne interesne skupine, ki si želijo čim daljše obdobje brezvladja, čim večji nered v družbenih podsistemih in posledično seveda čim bolj šibko vlado. V neobvladljivi koaliciji velikega števila strank in šibki vladi vidijo garancijo za lastne koristi oziroma lažji dostop do davkoplačevalskih sredstev, deležev državnega premoženja preko obvladovanih DUTB in SDH in ohranitev svojih privilegijev in monopolov. Ker so te interesne skupine lastnice večine osrednjih medijskih hiš ali pa imajo nanje zaradi kapitalskih in drugih povezav pomemben vpliv, v javnosti načrtno vzpodbujajo (ne)kulturo izključevanja, kar dodatno otežuje oblikovanje stabilne vlade."

Do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade lahko očitno pride šele po tem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade, je zapisal Janša. "Zaradi vsega navedenega se bo po mojem mnenju proces oblikovanja vlade za še nekaj časa po nepotrebnem zavlekel, kar najverjetneje prenaša vašo pristojnost in odgovornost za predlaganje predsednika vlade tudi v drugi ali tretji krog."

Prvak SDS prosi Pahorja, naj podpre idejo SDS in NSi

Janša je ob tem predsednika Pahorja prosil za podporo spodbudi, oblikovani na skupnem sestanku med SDS in NSi, da se volilni sistem čim prej vsaj deloma popravi tako, da bo omogočal volivcem odločilni vpliv na izvolitev njihovega poslanca. "To ne nazadnje terja tudi Ustava RS, ki v tej točki po 18 letih še vedno ni uresničena. Ocenjujemo, da bi takšna sprememba lahko pomembno povečala zaupanje ljudi v demokratični proces volitev in s tem tudi volilno udeležbo, ki je že dva mandata nevarno nizka," je v pismu zaključil Janša.

Luka Mesec, Levica.
Novice Bo Levica stopila v čevlje NSi? #video

Po pogovoru pri Pahorju je Janša predsednikom parlamentarnih strank poslal vabilo na pogovore, a je večina strank z leve sredine pogovore zavrnila, Janša pa je nato povabilo sam preklical, ko je šest strank pod okriljem LMŠ konec tedna uskladilo koalicijsko pogodbo. 

Po umiku NSi iz pogajanj z LMŠ se je nato Janša sestal s predstavniki NSi, ločeno pa tudi s SNS. Po srečanju z NSi so iz SDS sporočili, da "nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018".

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Jelinčič: Sodelovanje SNS v Janševi koaliciji dogovorjeno že dlje časa

 

Matej Tonin, NSi
Novice NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

 

Ne spreglejte