SiolNET. Novice Svet
1,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravnik s svojo spermo na skrivaj oplodil najmanj 21 žensk

1,98

termometer

Koreja, nosečnica, nosečnost | Na Nizozemskem še vedno preiskujejo primer Josa Beeka, ki je s svojo spermo oplodil najmanj 21 žensk. Fotografija je simbolična.  | Foto: Getty Images
Na Nizozemskem še vedno preiskujejo primer Josa Beeka, ki je s svojo spermo oplodil najmanj 21 žensk. Fotografija je simbolična. Foto: Getty Images

Zdravnik za zdravljenje neplodnosti Jos Beek je z lastno semensko tekočino oplodil svoje pacientke, ki jih je zdravil med letoma 1973 in 1986. Rodile so najmanj 21 otrok, v prepričanju, da so bili darovalci anonimni.    

Jos Beek je bil med letoma 1973 do 1998 zaposlen v bolnišnici Elisabeth v Leiderdorpu, ki je zdaj del bolnišnice Alrijne, umrl je leta 2019.

Verjetno oplodil še na desetine žensk  

Pari, ki jih je zdravil Beek, so pričakovali, da bodo prejeli semensko tekočino anonimnih darovalcev, a so iz bolnišnice pred kratkim sporočili, da ne verjamejo, da je Beek komurkoli povedal resnico, piše The Guardian. Škandal je izbruhnil, ko je organizacija, ki sledi biološkim staršem rojenih otrok po zaslugi anonimnih donatorjev, našla ujemanje med Beekovim DNK in 21 otroki, katerih matere so se zdravile na njegovi kliniki med letoma 1973 in 1986.

Preiskava še traja in bojijo se, da je njegovih otrok verjetno še na desetine. 

"Zelo smo šokirani nad to novico. To seveda močno vpliva na starše in vpletene otroke. Takoj smo začeli pogovore z otroki in starši, ki so to želeli, jim prisluhnili in ponudili pomoč, da bi dobili vse informacije. Način, kako je zdravnik takrat ravnal, je popolnoma nesprejemljiv," je povedal Peter Jue, član upravnega odbora bolnišnice.

Takšni primeri že v preteklosti, zdravljenje je bilo povsem drugačno 

Na Nizozemskem je to že tretji primer zdravnika za zdravljenje neplodnosti, za katerega so ugotovili, da je med zdravljenjem uporabil lastno spermo. Oktobra 2020 so DNK-testi razkrili, da je bil ginekolog Jan Wildscut, ki je umrl leta 2009, biološki oče 17 otrok. Jan Karbaat je uporabil lastno spermo pri spočetju 49 otrok z neznanimi pacientkami.

Jue je ob tem še pojasnil, da so bili protokoli iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bilo zdravljenje neplodnosti še v povojih, povsem drugačni od današnjega zdravljenja neplodnosti in dejal: "Zdaj je položaj povsem drugačen. V uporabi so nacionalni protokoli, dosledno in skrbno delo ter pogosto preverjanje v obliki revizij."

Po zakonu, ki velja od leta 2004, imajo Nizozemci pravico izvedeti identiteto svojih bioloških staršev, ko dopolnijo 16 let.

Julianne Hough Instagram Trendi Zvezdnica razgalila telo in dušo: možu priznala, da je biseksualka #video Anne Hathaway noseča Trendi Noseča igralka razkrila: Trenutki, ko se trudiš zanositi, so lahko zelo boleči #video laboratorij raziskave znanost Novice Znanstveniki prvič v laboratoriju razvili človeško jajčece do zrelosti Katja Gaspari Leben Trendi Katja Gaspari Leben: Neplodnost je v Sloveniji še vedno velik tabu otroci Novice Da je dobro imeti otroke čim prej, so nam govorile že babice #video Jamie Scott noseča s peterčki Novice Po petih letih neplodnosti zdaj pričakujeta peterčke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin