SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki prvič v laboratoriju razvili človeško jajčece do zrelosti

0,07

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Znanstvenikom iz ameriškega New Yorka in škotskega Edinburga je prvič v zgodovini uspelo v laboratoriju razviti človeško jajčece do popolne zrelosti. To bi lahko pomenilo pomemben napredek pri zdravljenju neplodnosti, so zapisali v danes objavljeni študiji.

"V zadnji študiji je prvič uspelo v laboratoriju razviti človeško jajčece od zelo zgodnje faze razvoja do popolne zrelosti," so sporočili z univerze v Edinburgu, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika. Razvili pa so do te faze, da je mogoča njihova oploditev. To je doslej uspelo zgolj pri jajčecih miši, medtem ko so človeška razvili iz poznejše faze razvoja.

Več možnosti za plodnost tudi za ženske, ki so prestale kemoterapije

Ugotovitve študije, objavljene v znanstveni reviji Molecular Human Reproduction, bi lahko pripomogle predvsem pri zdravljenju neplodnosti žensk, ki imajo tovrstne težave zaradi zdravljenja, kot je kemoterapija. Jajčne celice v zgodnji fazi razvoja bi lahko dale zamrzniti pred zdravljenjem, nato bi celice v laboratoriju razvili, pozneje pa bi jih lahko tudi oplodili s semenčicami.

Bolnicam z rakom lahko sicer pred kemoterapijo odstranijo del jajčnika, vendar pa pri ponovni vstavitvi tkiva tvegajo ponoven razvoj bolezni.

Raziskave bodo trajale še več let

Strokovnjaki, ki niso sodelovali v raziskavi, so menili, da so rezultati obetavni, vendar pa so poudarili, da bi lahko trajalo še več let, da bi to tehniko spremenili v varno in preizkušeno terapijo zdravljenja.

"Trajalo bo več let, da bodo to spremenili v terapijo. Vendarle pa gre za pomemben preboj, ki bi lahko v prihodnosti dal upanje neplodnim ženskam," je povedal Channa Jayasena z univerze Imperial College London.

Robin Lovell-Badge z inštituta Francisa Cricka pa je menil, da je postopek "zelo neučinkovit", saj se zgolj tri četrtine celic razvije v zrela jajčeca, še navaja AFP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin