Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2024,
13.03

Osveženo pred

2 uri, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
zaporniki TALCI spopadi ZDA Izrael Gaza

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 13.03

2 uri, 10 minut

ZDA še naprej prepričane o možnosti dogovora o prekinitvi ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Antony Blinken, Jicak Hercog | Ameriški zunanji minister Antony Blinken je na današnjem srečanju z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom poudaril, da so pogovori o prekinitvi ognja morda zadnja priložnost za končanje vojne v Gazi. Izraelski predsednik Jicak Hercog je medtem na srečanju ponovil, da si Izraelci želijo čimprejšnjo vrnitev talcev. | Foto Reuters

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je na današnjem srečanju z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom poudaril, da so pogovori o prekinitvi ognja morda zadnja priložnost za končanje vojne v Gazi. Izraelski predsednik Jicak Hercog je medtem na srečanju ponovil, da si Izraelci želijo čimprejšnjo vrnitev talcev.

Foto: Reuters

Dogovor o prekinitvi ognja v Gazi je še vedno mogoč, je ocenil predsednik ZDA Joe Biden, podpredsednica Kamala Harris pa je zatrdila, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za to. Pogajanja bo skušal spodbuditi državni sekretar Antony Blinken, ki je začel obisk v Izraelu in poudaril, da so mirovni pogovori morda zadnja priložnost za končanje vojne. Iz Tel Aviva pa poročajo o eksploziji, ki jo je izraelska policija danes označila za teroristični napad, oblasti pa so dvignile stopnjo pripravljenosti. Odgovornost za napad sta prevzeli palestinski islamistični gibanji Hamas in Islamski džihad.

Ameriški predsednik Joe Biden je po koncu tedna, ki ga je preživel v Campu Davidu, novinarjem v nedeljo dejal, da pogovore o prekinitvi ognja nadaljujejo. ZDA ne bodo obupale, dogovor pa ostaja mogoč, je zatrdil v kratki izjavi, ki jo je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno je zagotovila podpredsednica države Kamala Harris. "Ne bomo se vdali in zelo intenzivno bomo delali na tem," je dejala ob robu predvolilnega dogodka v Pensilvaniji in obenem poudarila pomen izpustitve izraelskih talcev. "Moramo doseči prekinitev ognja in osvoboditev talcev," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Prizadevanja za dosego dogovora bo poskušal spodbuditi ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki je v nedeljo prispel na svoj že deveti obisk na Bližnjem vzhodu, odkar je oktobra lani izbruhnila vojna med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Policija eksplozijo v Tel Avivu obravnava kot teroristični napad

V Tel Avivu je v nedeljo zvečer odjeknila eksplozija, v kateri je bil ubit domnevni napadalec, ena oseba pa je bila ranjena. Eksplozijo je izraelska policija danes označila za teroristični napad, oblasti pa so dvignile stopnjo pripravljenosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Šlo je za teroristični napad, v katerem je eksplodirala močna eksplozivna naprava," je sporočila izraelska policija. Kot je pojasnila, je v nahrbtniku moškega, ki je hodil po ulici na jugu mesta, eksplodirala bomba. Moški, ki je nosil bombo, je bil ubit, ena oseba pa je bila ranjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tel Aviv | Foto: Reuters Foto: Reuters Zaradi eksplozije, ki je odjeknila kmalu po prihodu ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Tel Aviv, so oblasti dvignile stopnjo pripravljenosti in sprožile obsežne preiskave na širšem območju mesta.

Policija identitete napadalca ni razkrila. Kot je poročala izraelska radiotelevizija Kan, pa naj bi šlo za Palestinca iz Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu. Izraelski časnik Haaretz je medtem zapisal, da naj bi bila po mnenju policije tarča napada bližnja sinagoga.

Odgovornost za napad sta danes prevzeli gibanji Hamas in Islamski džihad, ki sta v skupni izjavi zagrozili z novimi napadi, "dokler se bodo nadaljevali pokoli okupacijskih sil, razseljevanje civilistov in politika atentatov".

Blinken bije plat zvona

Blinken je na današnjem srečanju z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom poudaril, da so pogovori o prekinitvi ognja morda zadnja priložnost za končanje vojne v Gazi. "To je odločilen trenutek, verjetno najboljša, morda zadnja priložnost, da se talci vrnejo domov, da dosežemo prekinitev ognja ter se vsi usmerijo na pot k trajnemu miru in varnosti," je dejal.

Mohamed bin Abdulrahman
Novice Nadaljujejo se pogajanja za prekinitev ognja v Gazi

Kot je pojasnil, ga je Biden napotil na Bližnji vzhod, da bi mirovni sporazum pripeljal do konca. "Čas je, da se to uresniči. Prav tako je čas, da zagotovimo, da nihče ne bo storil ničesar, kar bi lahko ta proces izničilo," je dodal.

Hercog je medtem na srečanju ponovil, da si Izraelci želijo čimprejšnjo vrnitev talcev.

Blinken se bo sicer v Izraelu sešel tudi s premierjem Benjaminom Netanjahujem in obrambnim ministrom Joavom Galantom. V torek bo nato odpotoval v Kairo, kjer se bodo v prihodnjih dneh nadaljevala pogajanja. Pritisniti naj bi nameraval na obe strani, da naredita še zadnje korake in dosežeta dogovor. 

Predvidena izmenjava talcev in zapornikov

Egipt, Katar in ZDA že več mesecev posredujejo v posrednih pogajanjih, da bi dosegli dogovor med Izraelom in Hamasom. Trenutno naj bi se pogajalci usklajevali glede posameznih točk, proti koncu tedna pa naj bi pogajanja vstopila v odločilno fazo. Poleg prekinitve ognja dogovor med drugim predvideva tudi izpustitev izraelskih talcev in palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov.

Netanjahu in Hamas sta v nedeljo drug drugemu pripisovala krivdo za dosedanje neuspehe pri pogovorih. Povod za to je bil med drugim spremenjen predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki ga je po pogovorih s katarskimi in egiptovskimi posredniki predstavil Washington.

Kot je opozoril Hamas, je predlog odziv na pogoje Netanjahuja, zlasti na zavračanje trajne prekinitve ognja in celovitega umika z območja Gaze ter vztrajanje pri nadaljnji zasedbi križišča Necarim, mejnega prehoda Rafa in Filadelfijskega koridorja.

Necarim je na strateški točki med severno in južno Gazo, nadzor nad prehodom Rafa in Filadelfijskim koridorjem pa je po mnenju Izraela ključen za preprečevanje pretoka orožja v Gazo.

Gaza
Novice Izrael izvedel nove smrtonosne napade v Gazi in Libanonu
Gaza
Novice Izraelci napadajo: v Gazi danes najmanj 25 smrtnih žrtev
Podmornica, letalo
Novice Ob krepitvi vojaške prisotnosti ZDA v regiji Izrael nadaljuje napade na Gazo
Ne spreglejte