Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2024,
11.45

Osveženo pred

22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
ZDA Izrael Gaza

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2024, 11.45

22 minut

Ob krepitvi vojaške prisotnosti ZDA v regiji Izrael nadaljuje napade na Gazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Han Junis | Izraelske sile so na območju Han Junisa ukazale novo evakuacijo. | Foto Reuters

Izraelske sile so na območju Han Junisa ukazale novo evakuacijo.

Foto: Reuters

Izraelske sile so danes nadaljevale napade na Gazo. Tarča zračnih in topniških napadov, ki so zahtevali več kot deset življenj, je bilo zlasti območje mesta Han Junis, od koder je zaradi novih napadov in odredb za evakuacijo zbežalo več kot 75.000 ljudi. ZDA medtem v luči iranske grožnje maščevanja Izraelu krepijo vojaško prisotnost v regiji.

Novo evakuacijo iz Han Junisa so tamkajšnjim prebivalcem ukazale izraelske sile. Po navedbah spletnega portala katarske televizije Al Jazeera so nekateri mesto zapustili že desetič od začetka izraelskih napadov in kopenske ofenzive v enklavi. Ne vedo, kam naj odidejo, da ne bi bili vedno znova izpostavljeni napadom.

V novih izraelskih napadih na Han Junis naj bi bilo ubitih najmanj 13 ljudi, katerih trupla so prepeljali v bolnišnico Naser. Še tri osebe so umrle v napadu na mesto Gaza na severu razdejane enklave, navaja palestinska tiskovna agencija Wafa.

V desetih mesecih vojne so izraelske sile v Gazi ubile najmanj 39.897 Palestincev, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Med smrtnimi žrtvami je po podatkih lokalnih oblasti več kot 16.000 otrok in več kot 11.000 žensk. Še 92.152 je ranjenih.

Do novih spopadov med izraelskimi silami in Palestinci je prišlo tudi v Dženinu in več drugih krajih na zasedenem Zahodnem bregu. Ob tem so izraelske sile aretirale 12 ljudi, navaja Al Jazeera. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki si od 7. oktobra lani redno izmenjuje ogenj z izraelsko vojsko, pa je medtem nad Izrael izstrelilo okoli 30 raket. Te po navedbah izraelske vojske niso povzročile škode.

ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo letalonosilko in podmornico

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se je pred tem v nedeljo pogovarjal z izraelskim kolegom Joavom Galantom. V luči iranske grožnje maščevanja za nedavni umor političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu je ponovil zavezo ZDA obrambi Izraela, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder, je Austin nato letalonosilki USS Abraham Lincoln in podmornici USS Georgia ukazal, naj pohitita s prihodom na območje Osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom). To je namreč pristojno za Bližnji vzhod, Srednjo in Južno Azijo.

ZDA so v začetku meseca napovedale, da bodo na Bližnji vzhod poslale dodatne vojaške ladje in bojna letala, da bi pomagale braniti Izrael pred morebitnim napadom Irana in njegovih zaveznikov. Islamska republika je namreč po umoru Hanije in Šukra obljubila maščevanje Izraelu, čeprav ta uradno ni prevzel odgovornosti za njuno smrt.

Scholz, Macron in Starmer s skupnim pozivom po umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu

Medtem so nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Keir Starmer v danes objavljeni skupni izjavi pozvali k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu.

V skupni izjavi so Iran in njegove zaveznike pozvali, naj se vzdržijo dejanj, ki bi lahko ogrozila priložnost za dogovor med Izraelom in Hamasom o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Obe strani so pozvali, naj se udeležijo novega kroga pogajanj o prekinitvi ognja, ki naj bi bil na sporedu v četrtek. Hamas je namreč po poročanju tiskovne agencije Reuters posrednike v nedeljo pozval, naj pred morebitnim novim krogom pogajanj predstavijo predlog dogovora na osnovi preteklih pogovorov. V luči tega ni jasno, ali se bodo predstavniki gibanja udeležili četrtkovega srečanja, ki bo potekalo v Kairu ali Dohi.

Nemški kancler, francoski predsednik in britanski premier so ob tem v izjavi pozdravili prizadevanja posrednikov v konfliktu - Katarja, Egipta in ZDA - za sklenitev dogovora in prekinitev sovražnosti, ki so doslej na palestinski strani zahtevale že več kot 39.000 smrtnih žrtev.

Zagotovili so tudi, da so kot posredniki pripravljeni predstaviti predlog sporazuma, ki naj bi rešil odprta vprašanja med stranema, zlasti glede izvajanja premirja, in izpolnil njuna pričakovanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Nobena država ali narod nima koristi od nadaljnjega zaostrovanja na Bližnjem vzhodu," so zapisali in tako ponovili besede ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, ki je v soboto dejal, da zaostritev razmer v regiji ni v interesu nikogar. 

Gaza
Novice Blinken: Zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu ni v nikogaršnjem interesu
Han Junis
Novice Izrael ukazal novo evakuacijo civilistov v Han Junisu
Ne spreglejte