Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2024,
15.12

Osveženo pred

21 ur, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
pogajanja vojna Izrael Gaza

Natisni članek

Četrtek, 15. 8. 2024, 15.12

21 ur, 12 minut

Nadaljujejo se pogajanja za prekinitev ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
Mohamed bin Abdulrahman | Posredniki upajo, da bodo današnja pogajanja in morebitna sklenitev dogovora odvrnili Iran od napada na Izrael. Na fotografiji katarski premier Mohamed bin Abdulrahman. | Foto Guliverimage

Posredniki upajo, da bodo današnja pogajanja in morebitna sklenitev dogovora odvrnili Iran od napada na Izrael. Na fotografiji katarski premier Mohamed bin Abdulrahman.

Foto: Guliverimage

V Katarju se je danes začel nov krog pogajanj v prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev več deset izraelskih talcev, ki jih je zajel Hamas. Pogajanj se udeležujejo posredniki Katarja, Egipta in ZDA ter izraelska delegacija, medtem ko predstavnikov Hamasa na pogovorih ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogajanj se udeležujejo vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in štiričlanska izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa neposredno ne sodelujejo v pogovorih. Kot je pred pogovori sporočilo palestinsko islamistično gibanje, pa ostaja zavezano načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna. Ta je maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Posredniki upajo, da bo nadaljevanje pogajanj z morebitno sklenitvijo dogovora odvrnilo Iran od pričakovanega napada na Izrael.

Bela hiša je pred današnjim začetkom pogovorov strani pozvala, naj se pogajanj udeležijo. Izrael in Hamas pa je Washington pozval k pripravljenosti na kompromis. "Obe strani morata skleniti kompromis," je za CNN dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Danes ni pričakovati zaključka razprav 

Pogovore je kasneje označil za "obetaven začetek" in izrazil pričakovanje, da se bodo nadaljevali še v petek. "Smo na točki, ko je okvir sporazuma splošno sprejet in vrzeli, ki jih je treba zapolniti, zadevajo njegovo izvajanje," je pojasnil.

Pogajanja v Dohi so po njegovih besedah namreč namenjena podrobnostim izvajanja sporazuma. "Včasih je najtežje ob koncu pogajanj, ko se govori o takšnih podrobnostih," je dejal Kirby. Izrazil je upanje, da bo v prihodnjih urah in dneh prišlo do napredka. "Še vedno je veliko dela," je dodal Kirby in ocenil, da danes ni pričakovati zaključka razprav.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman pa sta opozorila tako Iran in Hamas kot Izrael, da "nobena stran v regiji ne sme delovati v smeri spodkopavanja prizadevanj za sklenitev dogovora", je sporočil State Department.

V Gazi ubitih več kot 40 tisoč Palestincev

Izrael danes nadaljuje napade na Gazo, kjer je bilo v minulih 24 urah ubitih najmanj 40 ljudi. Kot je sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi, je od začetka vojne 7. oktobra lani število ubitih Palestincev na območju Gaze preseglo 40 tisoč, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjih 24 urah je življenje izgubilo 40 Palestincev, 107 je bilo ranjenih. Od začetka izraelskih napadov pa je bilo doslej ubitih 40.005, ranjenih pa 92.401 ljudi, so navedle zdravstvene oblasti, ki jih nadzoruje Hamas.

Zaradi velikega števila civilnih žrtev in katastrofalnih razmer na območju Gaze je Izrael deležen vse več mednarodnih kritik. Vse močnejši so tudi pritiski za dosego dogovora o prekinitvi ognja v Gazi, ki naj bi se danes nadaljevali v Katarju.

Muhammad Abdallah Kounta
Sportal Suspenz francoskega atleta zaradi sovražnih sporočil do Izraela
Gaza
Novice Izraelci napadajo: v Gazi danes najmanj 25 smrtnih žrtev
F-15C Eagle
Novice ZDA odobrile prodajo bojnih letal Izraelu v vrednosti 20 milijard dolarjev
Ben-Gvir
Novice Iran zavrača pozive k umiku groženj: odvrnil jih bi le dogovor o prekinitvi ognja v Gazi
Ne spreglejte