Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2023,
9.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

Natisni članek

sojenje Donald Trump

Sreda, 26. 4. 2023, 9.45

1 leto

Začetek sojenja Trumpu v civilni tožbi pisateljice zaradi posilstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

2

Donald Trump |  Sojenje predstavlja novega v vrsti sodnih postopkov, v katerih je trenutno Donald Trump.  | Foto Reuters

Sojenje predstavlja novega v vrsti sodnih postopkov, v katerih je trenutno Donald Trump.

Foto: Reuters

V New Yorku se je v torek z izbiro porote in uvodnimi besedami začelo sojenje nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v civilni tožbi, ki jo je proti njemu vložila ameriška pisateljica in novinarka Jean Carroll. Ta od njega zahteva odškodnino zaradi obtožb posilstva izpred skoraj 30 let. Trumpa na začetek sojenja ni bilo.

Jean Carroll trdi, da jo je Trump sredi 90. let prejšnjega stoletja posilil v garderobi veleblagovnice na 5. aveniji na Manhattnu, čez cesto od Trumpovega stolpa. Svojo zgodbo je prvič predstavila v knjigi iz leta 2019, v tožbi pa navaja, da je več kot 20 let molčala iz strahu pred maščevanjem, vendar si je po letu 2017 in krepitvi gibanja Jaz tudi premislila.

Trump obtožbe zanika

Trump obtožbe vseskozi zanika, pisateljico je že leta 2019 označil za lažnivko, ki naj ne bi bila njegov tip ženske in ki želi zgolj spodbuditi prodajo svoje knjige.

Z vidika kazenskega prava so očitki že zastarali, po civilnem pravu pa je tožba še mogoča, saj je novi zakon žrtvam spolnih napadov, ki storilcev dolgo niso mogle tožiti zaradi preteka zastaralnega roka, omogočil, da poiščejo pravico na sodišču tudi desetletja po napadu. Prvotni tožbi zaradi obrekovanja je zato Carrollova dodala še prizadejanje telesne poškodbe.

Ob začetku sojenja so izbrali 12 članov porote, ki bodo odločili o krivdi nekdanjega predsednika in o višini morebitne odškodnine za tožnico. Sojenje naj bi trajalo od enega do dveh tednov, Trumpa na prvo obravnavo ni bilo.

Trumpov odvetnik: Tožnico vodita denar in slava

Odvetnik avtorice Shawn Crowley je v uvodnih besedah obtožil Trumpa, da je Jean Carroll posilil, nato pa jo je s svojimi obrekljivimi komentarji še zasmehoval. Trumpov odvetnik Joe Tacopina je po drugi strani trdil, da tožnico vodita denar in slava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje v tem primeru predstavlja novega v vrsti sodnih postopkov, v katerih je trenutno Trump, ki se namerava leta 2024 znova potegovati za položaj predsednika ZDA.

Tucker Carlson
Novice Znani televizijski voditelj ostal brez službe
Brad Downey
Trendi Sevniški kip Melanie, ki so ga požgali, zdaj na ogled v Zagrebu
Donald Trump
Novice Trump prvič po odhodu s položaja razkril svoje dohodke
Donald Trump
Novice Trump več ur pričal: Nisem kriv
Donald Trump
Novice Trump vložil tožbo proti svojemu odvetniku
Melania Trump
Novice "Melania s sinom in starši živi v pravljičnem svetu"
Ne spreglejte