Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
22. 6. 2023,
12.44

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Srbija Hrvaška Jadranka Kosor Ana Brnabić Aleksandar Vučić Andrej Plenković

Četrtek, 22. 6. 2023, 12.44

10 mesecev, 1 teden

Vsi se sprašujejo, ali se bo Plenković sešel z Vučićem

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Andrej Plenković | Andrej Plenković bo prvič v času svojega vodenja hrvaške vlade obiskal Srbijo.  | Foto Guliverimage

Andrej Plenković bo prvič v času svojega vodenja hrvaške vlade obiskal Srbijo.

Foto: Guliverimage

Hrvaški premier Andrej Plenković bo v petek na obisku v Srbiji. V Subotici na severu Vojvodine se bo srečal s srbsko kolegico Ano Brnabić. Mediji pa ugibajo, ali se bo sešel tudi s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Odnosi med Hrvaško in Srbijo so bili v preteklih desetletjih zaradi vojne, ki je izbruhnila v času razpadanja Jugoslavije, zelo slabi. Tudi obiski predstavnikov hrvaške oblasti v Srbiji so bili zelo redki. V zadnjih mesecih pa so se odnosi med državama malce otoplili.

Brnabićeva na Hrvaškem

Kot je za spletno stran Radio Slobodna Europa povedala srbska premierka Ana Brnabić, naj bi imela pomembno vlogo pri tem voditelja srbske manjšine na Hrvaškem in hrvaške manjšine v Srbiji, Milorad Pupovac in Tomislav Žigmanov.

Protest v Beogradu
Novice V Beogradu znova zahtevali odstop predsednika Vučića #video

Najprej je marca letos na Hrvaško prišla srbska premierka Brnabićeva. V Zagrebu se je udeležila velike skupščine Srbskega narodnega sveta, krovne organizacije srbske manjšine na Hrvaškem. Na obisku v hrvaški prestolnici se je Brnabićeva srečala tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Plenković v Srbiji

Hrvaški premier bo obisk vrnil v petek, ko bo obiskal Subotico na severu Vojvodine in se udeležil odprtja Hrvaškega doma, novega sedeža hrvaške manjšine v Srbiji, katerega gradnjo je finančno podprl Zagreb. Ob robu obiska se bo Plenković srečal tudi z Brnabićevo.

Plenković se je že večkrat srečal z Brnabićevo, med drugim leta 2019 v Dubrovniku. | Foto: Guliverimage Plenković se je že večkrat srečal z Brnabićevo, med drugim leta 2019 v Dubrovniku. Foto: Guliverimage

Uradno Plenković na prvi obisk Srbije v času njegovega vodenja hrvaške vlade prihaja na povabilo predsednice Hrvaškega narodnega sveta Jasne Vojnić in predsednika Demokratične zveze Hrvatov v Vojvodini Tomislava Žigmanova. Ta je tudi minister za človekove pravice in manjšine v srbski vladi.

Srečanje z Vučićem ni predvideno

Obisk Beograda ali srečanje s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem ni predvideno, a mediji ugibajo, da bi se to lahko vseeno zgodilo. Plenković in Vučić sta se letos že srečala, in sicer januarja ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Takrat sta se, kot je sporočil Plenković na Twitterju, pogovarjala o odnosih med državama in o evropski poti držav v hrvaški soseščini.

Kosovo
Novice Izredno stanje na Kosovu, ranjenih več vojakov zveze Nato #video

Na Instagramu se je po srečanju oglasil tudi Vučić in zapisal, da je bil pogovor s Plenkovićem o srbsko-hrvaških odnosih zelo korekten. Med državama je veliko odprtih vprašanj, Zagreb želi zlasti rešiti vprašanje 1.832 oseb, ki jih pogrešajo še iz časov vojne na Hrvaškem. Hrvate zanimajo tudi sodni postopki proti Srbom, ki jih obtožujejo vojnih zločinov na Hrvaškem, ter odškodnine za Hrvate, ki so bili v času vojne v Srbiji zaprti v taboriščih za Hrvate.

Obisk kot pomoč Vučiću?

Plenković je pred obiskom Srbije med drugim povedal, da Hrvaška teži k reševanju dvostranskih odnosov s sosednjimi državami brez blokade njihove poti v EU. Besede, ki so seveda sporočilo Srbiji – ta si vsaj uradno želi vključiti v EU.

Srečanje Plenkovića in Vučića januarja letos v Davosu:

Bolj kot v Srbiji je Plenkovićev obisk Srbije žgoča politična tema na Hrvaškem. Nekateri Plenkovićev obisk v tem trenutku vidijo kot svojevrstno pomoč Vučiću, ki je pod pritiskom zaradi množičnih protestov opozicije in napetosti glede Kosova.

Graje nekdanje premierke

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor je na primer v oddaji na hrvaški televiziji Nova dejala, da Plenkovićev obisk ne bo rešil nobenega odprtega vprašanja. Plenkovićev obisk vidi kot uvod v predvolilno kampanjo pred naslednjimi evropskimi volitvami, s katerim se skuša hrvaški premier prikazati kot zagovornik sprave in gradnje mostov.

Josep Borrell
Novice Borrell napovedal krizni sestanek v Bruslju

Kosorjeva je tudi kritična, ker se bo Plenković srečal z Brnabićevo. "Moral bi premisliti, ali je to priložnost za srečanje z osebo, ki za operacijo Nevihta govori, da je šlo za etnično čiščenje, ki pravi, da smo Hrvati etnično očistili Hrvaško, in ki trdi, da na Hrvaškem ni Srbov, čeprav je srbska stranka del vladajoče koalicije."

Brnabićevo je Kosorjeva opisala kot osebo, ki pove le tisto, kar misli Vučić. "Srečanje z Brnabićevo je enako srečanju z Vučićem. Plenkovićev prihod v Srbijo je za Vučića dobrodošel kot sporočilo Bruslju, je olepševanje proputinovskega Vučića s proevropskimi barvami in jaz pri tem ne bi nikoli sodelovala. Škandalozno je, da Evropska ljudska stranka v svojih vrstah tolerira Vučićevo stranko, ki podpira tudi obsojene vojne zločince," je še povedala nekdanja hrvaška predsednica vlade.

Pred dnevi je bila na obisku v Beogradu tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. V srbskem glavnem mestu se je udeležila sprejema ob slovenskem dnevu državnosti. Pirc Musarjeva se je v Beogradu tudi sestala z Vučićem, s katerim sta govorila o dvostranskih odnosih in multilateralnem sodelovanju, odnosih med EU in Srbijo ter o razmerah na Zahodnem Balkanu.
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v Beogradu z Vučićem
Vladimir Putin in Aleksandar Vučić
Novice Bo Putin pustil Srbijo na cedilu?
Aleksandar Vučić
Novice Aleksandar Vučić: Zgodile so se tektonske spremembe
Aleksandar Vučić
Novice Srbski predsednik Vučić: Prihaja največji spopad po drugi svetovni vojni
Ne spreglejte