Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
20.09

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

Natisni članek

Srbija vojska policija nemiri Kosovo

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 20.09

11 mesecev

Izredno stanje na Kosovu, ranjenih več vojakov zveze Nato #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

Po današnjih spopadih med pripadniki Kforja in lokalnimi Srbi v občini Zvečan na severu Kosova je najmanj ena oseba utrpela strelno rano in je v smrtni nevarnosti, je potrdil direktor kliničnega centra v Mitrovici. Skupaj je bilo med protestniki poškodovanih več kot 53 ljudi. Med poškodovanimi so tudi pripadniki Natove misije na Kosovu, pri čemer je bilo ranjenih okoli 25 italijanskih in madžarskih pripadnikov kontingenta. Slovenski vojaki v posredovanju enot Kforja niso sodelovali.

Več sto Srbov se je danes zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev.

Stanje se je izjemno zaostrilo v Zvečanu, kjer so posredovale sile Kforja, pri čemer je bilo ranjenih okoli 25 italijanskih in madžarskih pripadnikov kontingenta.

Direktor kliničnega centra Zlatan Elek je povedal, da je bilo zaradi šok bomb, solzivca in udarcev sicer poškodovanih več kot 53 ljudi, tri izmed njih pa so zadržali na zdravljenju v bolnišnici.

Slovenski vojaki niso sodelovali v današnjem posredovanju enot Kforja na severu Kosova, v katerem je bilo poškodovanih okoli 25 pripadnikov misije Nata, so za STA potrdili v Slovenski vojski (SV). Pripadniki slovenskih oboroženih sil sicer delujejo v tem delu Kosova in nadaljujejo opravljanje nalog v skladu z mandatom. Na Kosovu v okviru misije Nata po podatkih Kforja trenutno deluje 97 pripadnikov SV. Pripadniki slovenskih sil so tam prisotni od januarja leta 2000.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu v Beogradu Nemanja Starović je za srbsko javno radiotelevizijo dejal, da sta strelni rani utrpela dva Srba.

Med ranjenci je tudi nekdanji predsednik občine Zvečan Dragiša Milović, ta je dobil poškodbe prsnega koša, navaja srbska radiotelevizija RTS.

V spopadih so poškodbe utrpeli tudi pripadniki Kforja. Kot je sporočil italijanski zunanji minister Antonio Tajani, je bilo v Zvečanu ranjenih 11 italijanskih vojakov, pri čemer pa nihče ni v smrtni nevarnosti.

Srbi na severu Kosova se niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti albanskih novoizvoljenih županov v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Stanje se je izjemno zaostrilo v Zvečanu, potem ko so uslužbenci tamkajšnje upravne enote zjutraj prebili kordon Kforja in prišli do občinske stavbe, a jih je nato ob vhodu ustavila policija. Ob poskusih vdora v stavbo je proti njim uporabila solzivec.

Protestnike so nato popoldne poskušali razgnati pripadniki Kforja in jih želeli pripraviti do tega, da se umaknejo od vozil kosovske policije. Pri tem so uporabili solzivec in številne šok bombe, protestniki pa so jim odgovorili s kamenjem in steklenicami, navaja N1.

Zvečer se je oglasil tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ta je Srbe na Kosovu pozval, naj se ne spopadajo z enotami Kforja, ker je to voda na mlin kosovskemu premierju Albinu Kurtiju. Ta naj bi si po Vučićevem mnenju želel spopadov med Srbi in Kforjem.

Ne spreglejte