Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
16.43

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Beograd Aleksandar Vučić Nataša Pirc Musar

Četrtek, 15. 6. 2023, 16.43

10 mesecev, 3 tedne

Pirc Musarjeva v Beogradu z Vučićem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Nataša Pirc Musar | Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se na obisku mudi v času notranjepolitične krize v Srbiji.  | Foto Ana Kovač

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se na obisku mudi v času notranjepolitične krize v Srbiji.

Foto: Ana Kovač

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na delovnem obisku v Srbiji danes prvič sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Govorila sta o dvostranskih odnosih in multilateralnem sodelovanju, odnosih med EU in Srbijo ter o razmerah na Zahodnem Balkanu.

Potem ko je končala dvodnevni uradni obisk v Severni Makedoniji, je predsednica v sredo prišla v Beograd, kjer se je udeležila sprejema ob slovenskem dnevu državnosti.

Pirc Musarjeva poziva k dialogu

"Dialog je edina prava pot do rešitve težkih razmer, da se situacija pomiri. Seveda je to potrebno na obeh straneh, tudi Kosovo mora narediti svoj del posla," je dejala in napovedala, da bo oktobra obiskala Kosovo in se o njihovih stališčih pogovarjala s kosovsko predsednico Vjoso Osmani. Z njo se je pred obiskom v Beogradu sicer že pogovarjala po telefonu.

"Pozicija Evropske unije in Slovenije je seveda jasna - dialog, še enkrat dialog in dialog. Ne želimo si konfliktov v regiji Zahodnega Balkana. Mislim, da bi začrtana pot morala biti jasna, to je približevanje Evropi, evropskim vrednotam, vladavini prava, človekovim pravicam," je dejala in povedala, da se je o razmerah na Kosovu pogovarjala tudi na uradnem obisku v Severni Makedoniji, od koder je v sredo prišla v Beograd.

Dodala je še, da kot pravnica ne vidi razloga, zakaj v skladu z uresničitvijo sporazuma o normalizaciji odnosov na Kosovu ne bi vzpostavili skupnosti srbskih občin. Z Vučićem sta se strinjala, da je dogovore treba spoštovati in krepiti dialog ter umiriti strasti, je dejala. Vučić pa se ji je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug na skupni novinarski konferenci v Beogradu zahvalil, ker je želela slišati srbske argumente.

Odnosi med državami zelo dobri

Odnose med Slovenijo in Srbijo sta oba izpostavila kot zelo dobre. Zavzela sta se za njihovo krepitev in da bosta državi z dobrimi medsebojnimi odnosi prispevali k miru, stabilnosti in napredku na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz urada predsednice.

Za Slovenijo je evropska prihodnost držav regije ključnega pomena, zato si bo vedno iskreno prizadevala, da bi tudi Srbija postala del evropske družine, je na novinarski konferenci dejala Pirc Musar. "Za to je potrebna uvedba evropskega pravnega reda, zavezanost vladavini prava, boj proti korupciji ter zagotavljanje svobode medijev," je izpostavila kot glavne potrebne korake na srbski evropski poti. Kot so sporočili iz njenega urada, je poudarila tudi pomen implementacije ustavne reforme na področju sodstva, pozdravila pa napredek Srbije pri usklajevanju z vizumsko politiko EU.

Vučić je medtem izrazil pričakovanje, da bo trgovinska menjava med državama po lanski rekordni tudi letos dosegla skoraj dve milijardi evrov ter izpostavil, da je Slovenija ena najpomembnejših investitork in gospodarskih partneric Srbije. Več kot 1500 slovenskih podjetij namreč zaposluje 25.000 delavcev. Izrazil je željo, da bi Beograd in Ljubljano povezali s hitro železniško povezavo.

Sporazum o nasledstvu

Predsednika sta govorila tudi o uresničevanju sporazuma o nasledstvu po nekdanji skupni državi in se dogovorila, da se mora proces pospešiti predvsem pri digitalizaciji arhivskih gradiv. Slovenija je sicer pobudnica digitalizacije skupnih arhivskih gradiv nekdanje SFRJ, ki bi omogočila, da bi bile njihove digitalne kopije dostopne državnim arhivom vseh držav naslednic.

Vučić potrdil udeležbo na Brdo Brioni

Poseben namen obiska je bil po navedbah urada predsednice tudi pogovor o Zahodnem Balkanu v luči vrha pobude Brdo Brioni, ki bo septembra v Severni Makedoniji. Pirc Musar se je Vučiću zahvalila za potrjeno udeležbo na vrhu in izpostavila izreden pomen dialoga na tej ravni, saj lahko razprave v okviru pobude "pomagajo državam regije pri iskanju medsebojnih rešitev ter olajšajo njihovo pot v EU".

Pirc Musar je Srbiji in drugim državam regije zagotovila nadaljnjo podporo in pomoč Slovenije pri približevanju EU, saj je "evropska pot prava pot". Vučić pa je zagotovil, da vztrajajo na tej poti ter v tem okviru skrbijo za vladavino prava in nujne reforme. Sloveniji se je zahvalil za podporo.

Pirc Musar se je v Beogradu v sredo udeležila tudi sprejema, ki ga je ob dnevu državnosti pripravilo slovensko veleposlaništvo. V nagovoru je izpostavila pomen tesnejšega sodelovanja med državama na področju znanosti, kulture in gospodarstva, so še sporočili iz njenega urada.

Neprijeten Vučićev odziv na novinarsko vprašanje

Med srečanjem je prišlo do nekoliko neprijetnega dogodka, ko je v odgovoru na vprašanje slovenskega dopisnika Boštjana Anžina o protestih srbske opozicije Vučić med drugim dejal, da je protestov vajen, in da se iz teh vprašanj vidi, zakaj EU v Srbiji ni zelo priljubljena, da pa v Srbiji, za razliko od EU, protestnikov ne pretepajo. Na to se je odzvala predsednica Pirc Musarjeva in opozorila, da so demonstracije v vsaki državi legitimno in demokratično dejanje ter da zanimanje novinarjev za proteste in dogodke v Srbiji ter poročanje o njih predstavlja svobodo izražanja. Dodala je, da demokracija pomeni tudi svobodo medijev, ki pa jo je treba razvijati. 

"To, da mediji poročajo o demonstracijah, je svoboda izražanja in upam, da z vprašanjem novinarju niste preveč zamerili." "Demokracija je tudi svoboda medijev in tudi na tem je treba delati," je dejala Pirc Musarjeva in dodala, da protesti potekajo tako v Sloveniji kot v Bruslju.

Pirc Musar v Skopju
Novice Pirc Musarjeva v Skopju: Bodite politično modri in spremenite ustavo

Razmere v Srbiji napete

Na obisku se mudi v času notranjepolitične krize v Srbiji, kjer od dveh strelskih pohodov v začetku maja, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila 18 ljudi, vsak teden potekajo množični protesti proti nasilju. Protestniki izražajo nezadovoljstvo z odzivom oblasti na napada z zahtevami po odstopu več članov vlade, pa tudi s pozivi k odstopu Vučića.

Predsednica je ob obisku državljanom in političnemu vrhu Srbije še enkrat izrazila sočutje ob strelskih napadih na beograjski osnovni šoli in v Mladenovcu, kamor je v sredo tudi položila venec v imenu Slovenije. Izpostavila je, da je medvrstniško nasilje problem, s katerima se soočajo vse družbe, še posebej v dobi družbenih omrežij, kjer se pogosto pojavljajo sovražni govor in nestrpnost. Vloga predsednikov držav pri tem pa je, da spodbujajo dialog, spoštovanje, strpnost ter sodelovanje - tako na spletu kot v resničnem svetu, je dejala.

Razmere so v Srbiji napete tudi zaradi dogajanja na severu Kosova, kjer je konec maja izbruhnilo nasilje po zmagi etničnih Albancev na županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah. Srbi, ki so volitve bojkotirali, županov ne priznavajo.

Protest v Beogradu
Novice V Beogradu znova zahtevali odstop predsednika Vučića #video
Ne spreglejte